Şiddete uğrayan kadın ne yapmalı, nereye başvurmalı? Hangi durumlar kadına şiddet örneğidir? Kadına şiddet şikayet hattı

Şiddete uğrayan kadın ne yapmalı, nereye başvurmalı? Hangi durumlar kadına şiddet örneğidir? Kadına şiddet şikayet hattı

Ne yazık ki kadın şiddeti gün geçtikçe artış gösteriyor. Bu durumdaki kadınları korumak için yapılanlar ise genellikle yetersiz oluyor. Peki, şiddet gören kadın ne yapmalı, nereye sığınmalı? İşte kadına şiddet şikayet hattı...

Türkiye'de kadına şiddet olayları ne yazık ki her geçen gün daha fazla artıyor. Her gün haberlerde izlediği şiddet mağdurlarından biri olmaktan kadınlar ise şiddet durumunda ne yapmaları gerektiğini merak ediyor.

ŞİDDET GÖREN KADIN NE YAPMALI?

Her gün yenisini dinlediğimiz kadın şiddeti genellikle ölümle son buluyor. Bundan dolayı sivil toplum kuruluşlarından toplum destek birimlerine kadar birçok merkez kurularak, kadınlara yardım edilmeye çalışılmaktadır.

Türkiye'de her 2 kadından 1'i şiddet mağdurudur. Öyle ki şiddet silahlarının yüzde seksenini tabanca oluşturmaktadır. Bu da her isteyenin kolaylıkla silah alabildiğini ve istediğini öldürebildiğini gösteriyor. 

Kadın şiddetinin kapsamına nelerin geldiğini bilmek herkes için önemlidir. Her 100 kadının 42'sinin şiddete maruz kaldığı Türkiye'de istatistiğin çoğunluğunu fiziksel şiddet oluşturmaktadır.

 kadına şiddet

Fiziksel şiddet, ölümle sonuçlanan ve birden fazla alt başlığa ayrılan bir şiddet türüdür. Bu doğrultuda;

- Kadının ailenin tercih ettiği kişiyle evlenmemesi,

- Evlilik dışı ilişkisi olması,

- İstediği kıyafeti giyinmesi,

- Okula gitmek istemesi,

- Evlilik dışı hamile kalması,

- Boşanmak istemesi,

- Bakire olmaması,

- Konuştuğu insanlar,

- Gittiği yerler gibi pek çok bahanenin sonucu şiddet olabilir.

Tüm bunlar sonucunda şiddet gören kadınların sivil toplum örgütüne ulaşmak gibi imkanları bulunmuyorsa ALO 183 hattını arayıp, durumuyla ilgili bilgi vermesi gerekir. Bu hat arandıktan sonra kısa süre içinde kadın ve varsa çocukları koruma altına alınmaktadır.

Öne Çıkanlar
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN