Ustalık ve kalfalık belgesi nasıl alınır? Ustalık, kalfalık belgesi başvuru şartları

Ustalık ve kalfalık belgesi nasıl alınır? Ustalık, kalfalık belgesi başvuru şartları

Ustalık ve kalfalık belgesi almak isteyen kişiler gerekli olan prosedürleri araştırmaya devam ediyor. Ustalık ve kalfalık belgesini hangi alanlarda kullanıldığı ve nasıl alındığı en çok araştırılan konular arasında yer alıyor. Ustalık ve kalfalık belgesi için gerekli olan aşamaları sizler için araştırdık. İşte konu hakkındaki detaylar…

Eğitim şartını tamamlamayan kişiler mesleki deneyim şartıyla kalfalık ve ustalık belgesi alabilmektedir. Kalfalıktan ustalığa geçiş yapacak olan kişilerde bu belgeler ile iş hayatına adım atabilmektedir. Yasa ile belirlenen Tüm bu düzenlemeler için gerekli olan şartları sizler için paylaşıyoruz. İşte konu hakkındaki detaylar…

USTALIK / KALFALIK BELGESİ NASIL ALINIR?

Ustalık ve kalfalık belgesi için farklı şartlar bulunmaktadır. Ustalık ve kalfalık belgesi sınavları ve eğitimleri Halk Eğitim Merkezleri tarafından verilmektedir. Kalfalık eğitimi için adayların 2 ila 3 yıl arasında eğitim alması gerekiyor. Bununla birlikte kalfalık yapmak için de 8 yıllık bir tecrübesi bulunan kişilere belge verilmektedir.

Elinde kalfalık belgesi bulunan kişiler belirli şartların sağlanması durumunda ustalık belgesine de başvuru yapabilmektedir. Bunun için kişilerin en az 5 yıl deneyim sahibi olması gerekiyor. Bunun yanı sıra kurs bitirme ya da mesleki eğitim alma şartları da gerekmektedir.

Ustalık Kalfalık Belgesi

PARAYLA USTALIK BELGESİ ALINABİLİR Mİ?

Ustalık belgesi para ile alınmaz. Ustalık ve kalfalık belgesi almak isteyen kişiler sınav ücretleri dışında herhangi bir para ödemesi yapmaz. Fakat bazı kişilerin para ile bu belgeleri sattığı görülmektedir. Bu kesinlikle yasal olmayan bir yoldur.

Ustalık belgesi almak için tek başvuracağınız kurum mesleki eğitim merkezleridir . Bunun dışında herhangi bir firma yada kişi ile irtibat halinde olmanız doğru olmayacaktır. Ustalık ve kalfalık belgesi alan kişilerin orijinal belgeyi saklanması gerekir. İlgili iş yerine aslıdır gibi onaylanan fotokopiyi vermeniz gerekir.

MEB ONAYLI USTALIK BELGESİ NEREDEN ALINIR?

MEB onaylı ustalık belgesi almak için mesleki eğitim merkezlerine başvuru yapılır. 3308 sayılı Mesleki Eğitim Kanunu kapsamında belirtilen yerler dışında herhangi bir yerden ustalık belgesi alınamaz.

Ustalık belgesi almak isteyen kişiler için farklı şartlar söz konusu olmaktadır. Belge için yılda 3 kez sınav yapılmaktadır. Sınav başvuru tarihlerini takip ederek sınava katılım sağlayabilirsiniz.

Ustalık Belgesi Şartları

USTALIK / KALFALIK BELGESİ BAŞVURU ŞARTLARI

Ustalık ve kalfalık için kişilerden istenen şartlar da değişiklik göstermektedir. Kalfalık için kişilerden istenen şartlar şu şekildedir:

Mesleki eğitim merkezinden alınan başvuru formu,

Başvuru formunun işveren ya da işveren vekili tarafından imzalanması gerekir.

Kalfa olacak kişilerin eğitim ya da mesleki deneyim şartını yerine getirmesi gerekir.

Öğrencinin 2-3 yıllık mesleki eğitim sürecinin tamamlanması ile birlikte mesleki deneyim şartı istenmez.

Deneyim şartını sağlayan kişilerden eğitim şartı istenmez.

Ustalık ve kalfalık belgesini hızlı bir şekilde almak isteyen kişiler kimlik ve diploma fotokopisi ile başvuru yapabilir.

SINAVSIZ USTALIK BELGESİ VERİLİYOR MU?

Sınavsız olarak ustalık belgesi verilmez. Ustalık belgesi için gerekli şartlar şu şekildedir:

Eğitim durumunu gösteren belge fotokopisi,

Kalfalık belgesi fotokopisi,

Aslı ya da fotokopisi olacak kimlik belgesi,

Fotoğraf

Deneyime bağlı bulunarak ustalık belgesi almak isteyen kişilerin SGK dökümü ya da vergi mükellefiyet belgesi teslim etmesi gerekir. Belgelerin kurum tarafından incelenmesi durumunda başvuru sahibine iadesi yapılır.

E-DEVLET USTALIK VE KALFALIK BELGESİ SORGULAMA

E-devlet sistemi üzerinden ustalık ve kalfalık belgesi sorgulama isteyen kişilerin turkiye.gov.tr adresine giriş yapması gerekir. Daha sonra arama butonuna ustalık yazmanız durumunda sorgulama seçeneği önünüze çıkacak.

“MEB/Kalfalık, ustalık, usta öğreticilik ve iş yeri açma belgesi sorgulama” kısmından belgenizi görebilirsiniz. Herhangi bir belge görünmemesi durumunda kurumla iletişime geçmeniz gerekiyor. Bu problemle karşılaşan kişilerin belgelerinin henüz çıkmadığı görülmektedir.

Kalfalık BElgesi Şartları

USTALIK / KALFALIK BELGESİ KAÇ GÜNDE ÇIKAR?

Ustalık ve kalfalık belgesi 30 ile 45 gün arasında teslim edilmektedir. Bu süreç kuruma yapılan başvuru yoğunluğuna göre değişiklik gösterir. Çok yoğun olması durumunda teslim edilen belge süresi de uzayabilir.

USTALIK BELGESİ ALMAK İÇİN SİGORTALILIK ŞARTI VAR MI?

Ustalık belgesi almak isteyen kişilerin sigortalı olması gerekir. Bunun yanı sıra kişilerden 5 yıl sektörel deneyim şartı da istenmektedir. Bununla birlikte kişilerin eğitim şartını da yerine getirmesi gerekir. Sigortalı olduğunuzu gösterecek belgenin SGK’dan alınması gerekir. Bu belge ile kişinin kaç yıllık deneyimi bulunduğu anlaşılmaktadır. Ustalık belgesi için istenen eğitim kriterleri şu şekildedir:

Yüz yüze eğitim almak şartıyla meslek lisesi mezunu olmak

756 saatlik ders alma kriterini yerine getirmek şartıyla MEB onaylı kursları tamamlamak

Dördüncü seviyede kurs bitirme sertifikasına sahip olanlar

USTALIK BELGESİ KİRALANABİLİR Mİ?

Ustalık belgesi mi kiralanması söz konusu değildir. Belgeler sınav eğitim ve deneyim şartını yerine getiren kişilere verilmektedir. Bu belgeler kişiye özel olarak çıkarılarak kullanım hakkı verilir. Sadece adı geçen kişi bu belgeyi kullanabilmektedir. Başka bir kişiye ait olan belge ile işyeri açılamaz veya usta sıfatı ile başka birisi çalıştırılamaz.

KALFALIK VE USTALIK SINAVINDA GEÇER NOT KAÇTIR?

Ustalık ve kalfalık sınavı için geçer not teorik ve uygulamalı sınavlara göre hesaplanmaktadır. Uygulamalı sınavdan kişilerin en az 50 puan alması gerekir. Ancak bu puanın tamamı hesaplamaya dahil edilmemektedir. Sınav puanının %50’si alınarak teorik puan sınavı ile birlikte hesaplama yapılır. Teorik sınavın ise %40’ı alınarak toplam puan ortaya çıkar. Belirlenen toplam puanın en az 50 olması gerekmektedir. Barajı geçen kişiler belge alabilmektedir.

Ustalık Kalfalık Belgesi Nasıl Alınır

KALFALIK VE USTALIK BELGESİ GEREKTİREN İŞLER NELERDİR?

Ustalık ve kalfalık belgesinin kullanıldığı işlerde en çok araştırılan konular arasında yer alıyor. Tesisatçılık, camcılık, asansör bakımı, kuaförlük, inşaat gibi alanlarda çalışan kişiler ustalık belgesi almak zorundadır. İş başvurusu sırasında belgeye ihtiyaç olup olmadığı işveren tarafından belirtilir.

Teknik ve beceri gerektiren alanlarda kişilerin ustalık belgesinin bulunması gerekir. Ustalık ve kalfalık belgesi almak için belirtilen şartları sağlamanız gerekiyor.

AŞÇILIK İÇİN USTALIK BELGESİ NASIL ALINIR?

Aşçılık için ustalık belgesi almak isteyen kişilerin teorik eğitim ve mesleki eğitim şartlarını tamamlaması gerekir. Ustalık belgesi almak isteyen kişilerin kalfalık belgesine ihtiyacı vardır.

HALK EĞİTİM MERKEZİNDEN USTALIK BELGESİ ALINIR MI?

Ustalık belgesi mesleki eğitim merkezlerinden alınır.

ELEKTRİK USTALIK BELGESİ ALMAK İÇİN NE YAPMAK GEREKİR?

Elektrik alanında ustalık belgesi almak isteyen kişilerin deneyim ve eğitim şartını yerine getirmesi gerekir.

KUYUMCU İÇİN USTALIK BELGESİ NASIL ALINIR?

Kuyumcu için ustalık belgesi alacak kişilerin 5 yıllık mesleki deneyim ve kalfalık belgesinin olması gerekir.

BERBERLİK İÇİN USTALIK BELGESİ NASIL ALINIR?

Berber olarak ustalık belgesi almak isteyen kişilerin deneyim, eğitim ve kalfalık şartları sağlaması gerekmektedir.

Öne Çıkanlar
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN