Vefat eden kişinin arkasından hangi işlemler yapılır? Hayatını kaybeden kişinin arkasından yapılacak resmi işlemler

Vefat eden kişinin arkasından hangi işlemler yapılır? Hayatını kaybeden kişinin arkasından yapılacak resmi işlemler

Ölen bir kişinin ardından yapılacak işlemlerin neler olduğu sık sık araştırılmaktadır. Resmi olarak hangi işlemlerin halledilmesi gerektiği merak edilirken Biz de yazımızdan vefat eden kişinin arkasından yapılacak resmi işlemleri sizlerle paylaştık. İşte merak edilen konu hakkındaki tüm detaylar...

Bir kişi hayatını kaybettikten sonra arkasından yapılması gereken bazı işlemler bulunmaktadır. Resmi olarak halledilmesi gereken bu işlemlerin neler olduğu bazen Kafa karışıklığına neden olmaktadır. İşte merak edilen konu hakkındaki tüm detaylar...

Ölen kişinin arkasından hangi işlemler yapılır?

Bir kişinin vefat etmesinden sonra yapılması gereken bazı resmi işlemler bulunur. Ilk yapılması gereken defin işlemlerini halletmek olacaktır. Yapılması gereken resmi işlemler şu şekildedir:

Cenaze işlemlerini halletmek için 188 numarasını arayabilirsiniz.

Vefat raporu, hayatını kaybeden kişinin bağlı bulunduğu sağlık ocağından alınmaktadır.

Ölüm belgesi almak için de hayatını kaybeden kişinin nüfus cüzdanı ile birlikte İl Halk Sağlığı Müdürlüklerine gitmeniz gerekmektedir.

Ölen kişinin cenazesinin başka bir şehre gitmesi gerektiği durumlarda ise İlçe Sağlık İşleri Müdürlüğü'nden yol nakil belgesi almak gerekir.

Cenaze işlemleri

Defin işlemlerinin tamamlanmasından sonra yapılacak bazı hukuksal işlemler de bulunmaktadır. Bunun için yapılması gerekenler şu şekildedir:

Vefat eden kişinin nüfus kaydının güncellenmesi gerekir. İlçe nüfus müdürlüğüne ölüm belgesi ile birlikte giderek yakınınızın nüfustan düşmesi için gerekli işlemleri yapmanız gerekir. Yetkili makam tarafından düzenlenen ölüm tutanağı ile birlikte vefat eden kişinin Nüfus cüzdanını ekleyerek ilçe nüfus müdürlüğüne iletebilirsiniz.

Bu işlemlerin tamamlanması ile birlikte veraset ilamının alınması için Sulh Hukuk Mahkemesi veya mirasçılık belgesi için notere başvurabilirsiniz.

Veraset ve İntikal Vergi Dairesine 4 ay içinde başvuruda bulunarak veraset beyannamesi vermelisiniz.

Veraset intikal vergisinden sonra intikal eden mal varlığının devir işlemleri için gerekli kurumlara başvuru yapın.

Bu işlemlerinde tamamlanması ile birlikte;

Gayrimenkul işlemleri için varsa İl Tapu Sicil Müdürlüğü’ne,

Maaşı için bağlı olduğu Sosyal Güvenlik Kurumu’na,

Arabası varsa il/ilçe Trafik Tescil Müdürlüğü’ne,

Bankadaki menkul değerleri için bankasına başvuru yapınız.

Öne Çıkanlar
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN