Yayın yasağı nedir, neden verilir? Yayın yasağını kimler verir? Yayın yasağı verilen durumlar

Yayın yasağı nedir, neden verilir? Yayın yasağını kimler verir? Yayın yasağı verilen durumlar

Yayın yasağının ne demek olduğu ve nasıl verildiği merak ediyor. Yayın yasağı hakkında merak edilen detayları sizlerle paylaştık. İşte konu hakkındaki tüm detaylar…

Herhangi bir olayın haber niteliği olarak televizyonlarda yayınlanmasına izin verilmemesi yayınlanması durumuna yayın yasağı denir. Türkiye'de yayın yasağı hakkında işlem yapan kurum olarak görülen RTÜK, olay görüntülerinin yayınlanmasını yasaklayabilir. Bununla birlikte haberlerde resmi makamlar tarafından adres, bilgi ya da kullanılan araçlar gibi detaylar verilmediği sürece haber içerisinde yer alamaz. Bu tür olaylara kriz anı denirken yayınlanması da yasaktır. Ancak zaman zaman bazı kanallar yayın yasağına uymayarak kriz anı olarak belirtilen durumlara haber içerisinde yer vermektedir. Türkiye'de RTÜK tarafından uygulanan yayın yasağı kararlarının düzgün bir şekilde denetlenmesi gerekmektedir. Toplumda sansasyon yaratacak haberlerin haber bültenlerinde yer almaması gerekir.Ancak Televizyon kanallarına ne kadar yayın yasağı gelse de sosyal medyanın hayatımızın içinde yer alması olaylara daha kolay ulaşılmasını sağlamaktadır.

YAYIN YASAĞI KARARI NASIL VE NE ZAMAN ALINIR?

Yayın yasağı RTÜK tarafından verilen bir karardır. RTÜK kurallarına uymayan her haber ve yayına anında yayın yasağı getirilir. Yani RTÜK kurallarına aykırı olarak yapılan her türlü yayın denetlemeler sonucunda kapatılmaktadır. Şiddetli bir olayın gerçekleşmesi ya da bomba ve kaza gibi olayların meydana gelmesi durumunda haber bültenlerinde bu durumlara yer verildiğinde RTÜK tarafından yayın kesilir. Bunun dışında RTÜK kurallarına uymayan kanallar için para cezası da verilir. Televizyonda yayınlanan bir resim ya da video için ceza uygulanabilir. RTÜK kurul üyeleri tarafından alınan karar doğrultusunda yayın yasağı uygulanıp uygulanılmayacağına karar verilir. Durumun mahkemelik olması durumunda ise yayın yasağı mahkeme kararı sonrasında uygulanır.

Yayın yasağı

Öne Çıkanlar
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN