Yaşar Coşkun, 9 yıl önceki patlamada yaralanan işçiyi tehditle susturmuş

Yaşar Coşkun, 9 yıl önceki patlamada yaralanan işçiyi tehditle susturmuş

Sakarya'da 7 işçiye mezar olan Büyük Coşkunlar Fabrikası'nın iki sahibinden biri olan ve dün tutuklanan Yaşar Coşkun'un, fabrikada 2011 yılında meydana gelen patlamada yaralanan işçileri, iş kazası raporu almalarına izin verilmeden, tehditle susturduğu ortaya çıktı.

SEDA ÇAKIR | KARAR.COM

Sakarya'nın Hendek ilçesi Yukarıçalıca mevkisinde 15 dönüm üzerine kurulu Büyük Coşkunlar Havai Fişek Fabrikası'nda, 3 Temmuz'da saat 11.15'te meydana gelen ve 50 kilometre mesafeden, kentin birçok noktasından duyulan patlamalarda 7 kişi hayatını kaybetti, hastaneye kaldırılan 122 kişi taburcu edildi. Biri il dışında olmak üzere 4 kişinin tedavisi ise devam ediyor.

Fabrikanın ortaya çıkan kabarık sicili ise faciaya nasıl izin verildiğini gözler önüne koydu. Aynı fabrikada geçtiğimiz 13 yıl içinde 6 patlama yaşanmış, patlamalarda 9 işçi hayatını kaybetmiş, 109 işçi ise yaralanmıştı.

İşçi Sağlığı ve İş Güvenliği (İSİG) Meclisi'nin verilerine göre geçtiğimiz 13 yılda fabrikada yaşanan patlamalar şöyle:

1 Eylül 2007'de fabrikanın barut üretiminde kullanılmak üzere kömür öğütülen bölümde kıvılcımdan kaynaklanan bir patlama oldu. Patlamada 1 işçi yaralandı.

21 Mayıs 2009'da maytap imalathanesi bölümünde patlama meydana geldi. Üzeri açık tente ile çevrili olduğu belirtilen imalathanedeki patlamada 3 işçi yaralandı.

17 Ağustos 2009'da Ramazan topları için patlayıcı üretilen laboratuar bölümünde patlama meydana geldi. Patlamada fabrikadaki binalardan biri yıkıldı, diğerlerinde de büyük hasar oluştu. Üretim tesisindeki binaları yerle bir eden patlamada 1 işçi hayatını kaybetti, 33 işçi yaralandı.

29 Eylül 2009'da meydana gelen patlamada 1 işçi öldü, 1 işçi yaralandı. Yangına maytap fitillerinin kurumadan kesilmesi sebep oldu.

11 Şubat 2011'de Fabrikanın kız kaçıran imalatının yapıldığı bölümde meydana gelen ve Hediye Hallaç’ın hayatını kaybettiği patlamada 14 işçi de yaralandı.

14 Aralık 2014'te fabrikada meydana gelen patlamada 38 yaşındaki Yılmaz Şapoğlu hayatını kaybetti.

FABRİKA MÜDÜRÜ 'AVRUPA'NIN EN GÜVENLİ FABRİKASI' DİYE ÖVMÜŞTÜ

Fabrikanın iki sahibinden biri olan MÜSİAD Şube Başkanı Yaşar Coşkun ise 2011 yılında fabrikada yaşanan patlamalara dair katıldığı bir radyo programda fabrikanın standarlarını "İş yerimiz Avrupa standartlarında yapılmış ve Avrupa'nın en güvenli fabrikasıdır. Çin patlayıcı konusunda lider ülke. Ben de sık sık Çin'e gidip gelirim. Çin ile Türkiye'yi kıyaslıyorum. Şu sonuca varıyorum, fabrikamız kolay kurulacak bir fabrika değil" ifadeleri ile fabrikayı övmüştü.


Yaşar Coşkun

TAZMİNATSIZ ŞEKİLDE İŞİ BIRAKMAYA MECBUR BIRAKILMIŞ

'Taksirle birden fazla kişinin ölümüne ve yaralanmasına neden olma' suçundan dün tutuklanan Yaşar Coşkun'un, 2011'deki patlama sonrası yaralanan işçileri tehditle susturduğu ortaya çıktı.

1 işçinin hayatını kaybettiği o patlamada yaralanan 14 kişiden biri olan bir işçinin kızının sosyal medya platformu Twitter'dan yaptığı paylaşımlar, olayın üstünün tehdit ve zorbalıkla nasıl kapatılmaya çalışıldığını ortaya koydu.

Annesinin torpil patlamasından dolayı yaralandığını ifade eden Sümeyra N., fabrika sahibi Yaşar Coşkun'un annesinin iş kazası raporu dahi almasına izin vermediğini belirterek şu bilgileri paylaştı:

"2011 üniversiteye başladığım ilk yıl.. Coşkunlar Havai Fişek fabrikasında annemin torpil patlamasından yandığı; Yaşar Coşkun’un annemi iş kazası raporu aldırtmadan Akyazı Devlet hastanesine götürüp tazminatsız, zararı karşılamaksızın işi bırakmaya mecbur bıraktığı yıl... Çocuklarını okutmak için susmak zorunda kalan annem.. İyi ki oradan çıkmış, bugün tekrar şükrettim.. İnsanlar çocuklarının ceset parçalarını beklerken Keyif yemeğinin pardon moral yemeğinin ardından tutuklanan fabrika sahibi için keyifliyim şu an ben de !?"

EŞİNİ KAYBEDEN KADINA DAVAYI GERİ ÇEKMELERİ İÇİN RÜŞVET TEKLİF ETMİŞLER

Öte yandan yine aynı fabrikada, 2014 yılında meydana gelen patlamada hayatını kaybeden Yılmaz Şapoğlu’nun eşi Nevin Şapoğlu da fabrika sahiplerine tazminat davası açtığını, fabrika sahiplerinin davayı geri çekmesi karşılığında kendisine ev ve maaş gibi rüşvet teklif ettiklerini açıklamıştı.

FACİA GÖZ GÖRE GÖRE 'GELİYORUM' DEMİŞ

Ayrıca, fabrikadaki patlamanın nasıl göz göre göre geldiği de ortaya çıkmış, patlamada yaralanan işçiler, fabrikadaki mallarda ısınma olduğunu ve bu konuda 4 gündür uyarı yapmalarına rağmen önlem alınmadığını söyleyerek, “Isınma olmaması gereken bir şey, uyardık ama dinlemediler” demişti. İşçilerden biri patronun da tehlikenin farkında olduğunu ve bu yönde kendilerini uyardığını kaydetmişti.

Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN