Yerli arabanın motoru Vestel'i uçurdu

Yerli arabanın motoru Vestel'i uçurdu

Bilim, Teknoloji ve Sanayi Bakanı Fikri Işık'ın "yerli arabanın motoru için Vestel ile görüşüyoruz" açıklaması Zorlu Grubu'nun halka açık şirketlerini borsada uçurdu

[Karar]

Bugün Habertürk Gazetesi'nde yer alan Bilim, Teknoloji ve Sanayi Bakanı Fikri Işık'ın yerli otomobil hakkında açıklaması piyasada yankı buldu. Bakan, yerli arabanın motoru için yabancı olmayacağını, içerde Vestel ile görüşmelerin sürdüğünü belirtti.

Bakan Fikri Işık SAAB'a ödenen 40 milyon euronun dışında da ödemeler olabileceğini ama SAAB'ın yerli otomobil de hissedar olmayacağını açıkladı. Bakan Işık Vestel'in elektrik motorunu üretme konusuna talip olduğunu, bu konudaki görüşmelerin başladığını da söyledi. Işık "Buradan bir sonuç alınırsa, Vestel de projeye dahil olur" diye konuştu. 

Açıklamalar borsada yankı buldu

Bilim, Teknoloji ve Sanayi Bakanı Fikri Işık'ın bu açıklamaları bugün borsada yankı buldu ve Zorlu Grubu'nun şirketleri adeta uçtu. 

Zorlu Grubu'nun en büyük şirketi Vestel Elektronik dünkü 4,74 TL kapanış fiyatının yüzde 10,5 üzerine çıkarak 5,24'e yükseldi. 

Vestel Elektronik dün kapanış itibari ile 1 milyar 590 milyon lira olan piyasa değeri böylece 168 milyon lira artarak 1 milyar 677 milyon liraya yükseldi. 

Yerli otomobilin ilk görüntüleri:

Zorlu Grubu'nun bir diğer halka açık şirketi olan Zorlu Enerji hisseleri de yüzde 6,5 yükseliş yaşadı. Zorlu Enerji hisseleri dün 1,55 TL'den kapanış gerçekleştirirken, bugün sabah saatlerinde 1,65 TL'ye yükseldi. Zorlu Enerji'de meydana gelen fiyat artışı şirketin piyasa değerini 50 milyon lira yükseltmiş oldu. 

En büyük kazanç Vestel Beyaz Eşya'da

Yerli otomobilin motoru için Vestel ile görüşmelerin yapıldığını açıklayan Fikri Işık'tan sonra Zorlu Grubu borsada adeta yeniden değer kazandı. 

Vestel Elektronik 168 milyon lira değer kazanırken, Zorlu Enerji ise 50 milyon lira değer kazandı. 

Zorlu Grubu'nun bugün borsada en çok değer kazanan şirketi ise Vestel Beyaz Eşya oldu. Dün itibari ile 12,05 TL'den kapanan şirket hisseleri bugün 13,20 TL'ye yükselerek şirketin piyasa değeri 218 milyon lira artmış oldu. 

Vestel Beyaz Eşya hisselerinde bu sabah itibari ile oluşan artış oranı da %9,5'a ulaşmış oldu. 

  Vestel Elektronik
 İşlem fiyatıSermayePiyasa değeri
Dün4,74335.4561.590.061
Bugün5,24335.4561.757.789
Artış %10,5 167.728
    
  Zorlu Enerji
 İşlem fiyatıSermayePiyasa değeri
Dün1,55500.000775.000
Bugün1,65500.000825.000
Artış %6,5 50.000
  Vestel Beyaz Eşya
 İşlem fiyatıSermayePiyasa değeri
Dün12,05190.0002.289.500
Bugün13,2190.0002.508.000
Artış %9,5 218.500

Zorlu Grubu yerli otomobilden bir günde 435 milyon lira kazandı

Yerli otomobil hakkında henüz bilgiler netleşmemiş olmasına karşılık adım adım haberler gelmeye devam ediyor. Dün Ekonomiden Sorumlu Eski Başbakan Yardımcısı Ali Babacan yerli otomobilin yüzde 100 yerli olamayacağını açıklamıştı.

15-10/20/ali-babacan.jpgAli Babacan dün ahaber'de katıldığı programda yerli otomobil ile alakalı önemli bilgiler vermişti. 

Babacan, Türkiye'nin kendi markasıyla otomobil üretmesinin önemli bir adım olduğunu ifade etti. Babacan, şunları kaydetti: "Son açıkladığımız yerli otomobil projesiyle ilgili belki iletişimle alakalı bazı sorunlardan bahsedilebilir ama projenin özüne indiğinizde bu bir yerli marka çabasıdır. Bu çok önemlidir. Uçakta, otomobilde olsun Türkiye'nin artık kendi markasını, yerli üretimini gerçekleştirmesi önemlidir. Yerli derken, artık dünyada yüzde 100 şu ülkenin malı diye bir şey yok. Teknolojide küreselleşmiş bir dünyadan bahsediyoruz. Önemli olan bütün bunların yöneticisi, işin sahibi olabilmek."

Yerli otomobil hakkında açıklamalar geldikçe bu alanda faaliyet gösteren şirket ve gruplar hakkında da beklenti artıyor. Dün Fikri Işık'ın açıklamasının ardından Zorlu Grubu şirketlerinin piyasa değeri bu sabah toplamda 435 milyon lira artarak 5 milyar 90 milyon liraya ulaştığı görüldü. 

Zorlu: Yerli Motor üretimi için ekipler çalışıyor

Yerli Otomobil'in motor üretimi konusunda Zorlu grubundan da açıklama geldi.

BusinessHT'nin sorularını yanıtlayan Zorlu Holding Yönetim Kurulu Başkanı Ahmet Zorlu, yerli otomobilde motor üretimi için bakanlık ile Vestel ekipleri arasında bir çalışmanın olduğunu doğrulayarak, "Sayın Bakan bu motorun üretimini bizim yapabileceğimizi söyledi ve bu konuda çalışma istedi. Bizler de ekip kurduk. Çalışmalar devam ediyor" diye konuştu.

Zorlu, motor üretiminin zor bir süreç olduğunu vurgulayarak, "Sonuçta bisiklet üretmiyoruz, motordan bahsediyoruz. Kolay değil. Bu uzun soluklu bir çalışma" ifadelerini kullandı.

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN