Zombiye dönmeden önceki son koşu

Zombiye dönmeden önceki son koşu

Vizyonda bu hafta gösterime giren altı yapım arasında ‘Yarımada’ yüksek temposuyla öne çıkıyor. Güney Koreli Sang-Ho’nun yönetmenliğini üstlendiği filmde kamera zombilerle dolu bir dünyada sıkışıp kalan bir grup insanın yaşam mücadelesine odaklanıyor.

 

 

Kovid-19’un gölgesindeki sinema salonlarında bu hafta 1’i yerli 6 film vizyona giriyor. ‘Baba’ efsanesinin yönetmeni Coppola’nın 40 yıl sonra yeniden görücüye çıkan kült filmi ‘Kıyamet’ Başka Sinema’da klasik sinema tutkunlarını bekliyor. Güney Koreli yönetmen Yeon Sang-Ho’nun zombi metaforunu yeni bir boyuta taşıdığı ‘Train to Busan’ın devam filmi ‘Yarımada’ ise aylardır virüs kaygısıyla distopik bir evrenin eşiğinde duran seyirciye kimin ölü kimin diri olduğunu sorgulatacak.

Pandeminin en çok vurduğu sektörlerden sinema bütün dünyada Kovid-19’un gölgesinde yeniden dirilmeye çalışıyor. Tenet, Mulan gibi dev bütçeli yapımlar sektöre her ne kadar can suyu olsa da, sürecin en kârlısı her eve girebilen ‘dijital sinema’. Küresel krizden nasibini alan Türkiye’de de sinema salonları yaklaşık bir aydır toplamda 300 bin seyirciye zar zor ulaşmış durumda. Pandemi sürecinde ekonomik sorunlarla boğuşan yerli sinemacılar beyazperdeye hala ‘mesafeli’, yabancılar ise yüksek bütçeli yapımlarıyla şansını denemeye devam ediyor. Bugün vizyona giren yapımlar arasında öne Güney Koreli yönetmen Yeon Sang-Ho’nun zombi filmlerine yeni bir soluk getirdiği ‘Train to Busan’ın devam filmi ‘Yarımada’ çıkıyor. Zombilerle dolu bir dünyada sıkışıp kalan bir grup insanın yaşamına odaklanan aksiyon ve korku dolu filmde Dong-won Gang, Do-Yoon Kim, Jung-hyun Lee gibi oyuncular rol alıyor. Korona korkusuyla sinema salonlarıyla arasına mesafe koyan seyirciyi yeniden beyazperdeyle çekmeye çalışan film, son altı aydır bütün dünyanın kabusu haline gelen ‘enfekte’ olmadan hayatta kalma mücadelesini ‘yaşayan ölüler’ üzerinden seyircinin önüne koyacak. Otorite çöktüğünde dünyanın ne hale geldiğini gösteren zombi metaforuyla örülü film seyirciye rahat koltuklarında hiç fark etmeden nasıl zombiye dönüşülebileceğinin ironisiyle yüzleştirecek. Haftanın öne çıkan diğer yabancı yapımı ‘Dengesiz’in baş rolünde ‘Akıl Oyunları’nın ünlü oyuncusu Russell Crowe rol alıyor. Crowe, Derrick Borte’nin yönettiği filmde bu kez bir başka ‘delilik’ performansıyla seyircinin karşısında. Trafik ışıklarında tartıştığı Rachel’e (Caren Pistorius) kafayı takan Crowe’un aksiyon dolu kedi fare oyununda genç bir kadının hayatta kalma mücadelesi seyircinin tansiyonunu yükseltecek.

Haftanın diğer yabancı yapımı da ‘ucuz korku’ türündeki ‘Kulübe’. Frank Sabatella’nın yönettiği, Jay Jay Warren, Cody Kostro, Sofia Happonen’ın rol aldığı film gittikleri bir kulübede ölümcül bir yaratıkla karşılaşan bir grup gencin hikayesini anlatıyor. Beyazperde bu hafta çocukları da unutmadı. Minik seyirciler için vizyona giren ‘Troller Dünya Turu’ animasyonunun yönetmenliğini Walt Dohrn üstleniyor. Anna Kendrick, Aino Jawo, Justin Timberlake gibi ünlü oyuncuların ses verdiği animasyon, dünyayı büyük bir tehlikeden kurtarmak için harekete geçen Poppy ve Branch’ın maceralarını konu ediyor. Haftanın tek yerli filmi 2018 yapımı, romantik komedi türündeki ‘Bizim Semtin Çocukları’ ise yönetmen Hakan Gürtop imzasıyla beyazperdede. Ümit İbrahim Kantarcılar, Gizem Karaca, Erdi Ünver gibi oyuncuların rol aldığı film, bıçkın bir mahalle delikanlısı Yusuf ve arkadaşlarının macerasıyla seyirciye kahkaha tufanı vadediyor.

BEYAZPERDENİN EFSANELERİNDEN YENİ ‘KIYAMET’ VERSİYONU

Sinemada bu hafta Başka Sinema kapsamında ‘Baba’ üçlemesinin efsane yönetmeni Francis Ford Coppola sinemasının kült filmi ‘Kıyamet’ üçüncü versiyonuyla beyazperdeye geliyor. 40 yıl sonra yeniden restore edilen 1979 yapımı filmde sinemanın efsane oyuncuları Marlon Brando, Robert Duvall, Martin Sheen rol, Harrison Ford, Dennis Hopper, Robert Duvall alıyor. Yönetmenin kurguladığı Final Cut versiyonu ile izleyici karşısına çıkacak film, Vietnam’da görev alan bir Amerikan askerine verilen görev sonrasında yaşananlar üzerinden, savaşı, sömürüyü ve vahşeti beyazperdeye taşıyor.

 

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN