1 milyon hayali çöktü

1 milyon hayali çöktü

ÖTV uygulamasıyla birlikte otomotiv sektöründe bir dönem daha kapandı. Artık araçlar hem motor hacmine hem de fiyat aralığına göre vergilendirilecek. Sektör temsilcileri yasanın iç pazarı bu yıl etkilemeyeceğini belirterek, daralmanın 2017’de kaçınılmaz olduğunu söyledilerler.

ALİ YILDIRIM

Türkiye’de otomotiv sektörü geçen haftanın ortalarında güne büyük özel tüketim vergisi (ÖTV) sürprizyle uyandı. ÖTV değişikliğini uzun bir zamandır düzenlemeyi düşünen hükümet, konuyu Bakanlar Kuruluna aktarmasıyla birlikte hemen ertesi gün ÖTV’li otomobil fiyatları gün yüzüne çıktı. Bu açıklamadan 1 hafta öncesine kadar, otomotiv yetkilileri, 2016 yılının çokta kolay geçmediğini ve yaşanan tüm olumsuzluklara rağmen yılı 1 milyona yakın bir pazarla kapanacağını dile getirilmişti. Hatta 2017 yılı içinde öngörüde bulunan sektör temsilcileri, iç pazarda 1 milyon adetlik satış seviyesini rahatlıkla geçilebileceğini söylemişlerdi. Ama yükselen kur ve sürpriz ÖTV artışı, 2017’de 1 milyon hedefini yine bir adım geride bıraktı.

VERGİ GELİRİ ARTMAZ

Otomotiv Yetkili Satıcıları Derneği (OYDER) Yönetim Kurulu Başkanı Ziya Alp Gülan, ÖTV düzenlemesinin bir süredir otomotiv sektörünün gündemini oluşturduğunu belirterek, 22 Kasım’da Maliye Bakanlığı’nın daveti üzerine ÖTV ile ilgili görüş alışverişinde bulunmak üzere yaptıkları toplantıda bakanlık yetkililerine tüm sektör temsilcileri olarak görüşlerini ilettiklerini ifade etti. Bir süredir yükselme eğilimindeki kurlar ile gelen ÖTV artışının yılın son ayında ve 2017 yılında sektörü yavaşlatacağını düşündüklerini kaydeden Gülan, “Bu uygulamayla vergi gelirlerinin artması amaçlanmakta. Ancak biz satış adetlerinin azalmasıyla hedeflenen amaca ulaşılamaması ihtimalinden endişelenmekteyiz. ÖTV oranlarında gerçekleştirilen bu önemli değişikliğin hem otomotiv sanayisinde hem de iç pazardaki istihdam üzerinde olumsuz etki yaratmasından endişe duymaktayız. Kararı alanların birçok noktadan değerlendirme yaptığını düşünüyoruz.” diye konuştu.      

İNDİRİM BEKLİYORDUK

Renault Mais Genel Müdürü Berk Çağdaş, yeni yılın ilk aylarında yürürlüğe girmesini bekledikleri düzenlemenin bu kadar çabuk hayata geçirilmesinin sektör açısından ‘sürpriz’ olduğunu söyledi. Açıklanan vergi oranlarının beklentileri yansıtmadığını ifade eden Çağdaş, “Matrah fiyatı 40 bin TL’nin altındaki araçların ÖTV oranında bir düşüş bekliyorduk, bu gerçekleşmedi. Düzenlemenin sektörün beklentileriyle birebir örtüştüğünü söylemek zor” dedi. Çağdaş, 2017 model araçların satışına, model yılı değişikliğiyle beraber ocak ayında başlayacaklarını belirterek, “2016 için etkisinin majör boyutta olacağını tahmin etmiyorum. 2017 yılı için planlar temel etki hesaplanarak gözden geçirilecek ve revize edilecektir” değerlendirmesinde bulundu.

KASIM ETKİSİYLE BU YIL REKOR GELİR

Citroen Türkiye Genel Müdürü Bahattin Tatoğlu, “Gerçekleştirilen ÖTV artışı, yeni Citroen C3 fiyatlarını etkilemedi. Kasım ayında ÖTV artışının olduğu güne kadar pazarda satışlar oldukça yoğun gerçekleşti. ÖTV artışı sonrasında bu yoğunluk biraz azalsa da markaların ellerindeki stokları eritmek için kampanyalara devam etmelerini bekliyoruz. Kasım ayında pazarın, beklentilerin üzerinde gerçekleşeceğini, 2016 toplam otomobil ve hafif ticari araç pazarının ise 1 milyon adedin üzerine çıkacağını tahmin ediyoruz. Gelecek yıl ise yeni ÖTV yapısının etkisiyle pazarda segmentlerin paylarında farklılıklar, satışlarda alt segmentlere doğru kaymalar olacaktır. Bu doğrultuda toplam pazarda 2016’ya göre bir miktar azalma gerçekleşeceğini öngörebiliriz. Citroen markası olarak 2016’yı 28 bin satış adediyle kapatacağız. 2017 hedefimizi ise yeni C3’ün de katkısıyla 30 bin adetlik satış olarak öngörüyoruz.”

16-11/28/28kr05-otocit.jpg

YENİ C3’Ün FİYATI 52 BİN LİRA

Citroen’nin B sınıfındaki temsilcisi olan C3 yeni yüzüne kavuştu. Ağabeyi C4 Cactus modelinden izler taşıyan çiçeği burnunda araç, sınıfında ilk kez kullanılan ConnectedCAM teknolojisiyle ön plana çıkıyor. GPS ve 16 GB dahili hafızaya sahip olan entegre kamera, dikiz aynasının arkasına monte edilerek tüm yolculuğu sürücünün gördüğü açıdan kayıt altına alıyor. Dikiz aynasının altında yer alan düğmeye basılarak fotoğraf çekilebilen kamera ile 20 saniyeye kadar video kaydı da alabiliyor. Kamera, herhangi bir kaza riski halinde ise sistem sensörleri sayesinde tehlikeyi kendisi algılıyor ve otomatik olarak kayıt almak için devreye giriyor. Airbump tamponlarıyla oldukça renkli görünen araç dikkat çekmek isteyenler için ucuz yollu bir seçenek. Yeni Citroen C3, Türkiye’de düşük yakıt tüketimi, verimliliği ve çevreci özellikleriyle bilinen 1.2 litrelik benzinli ve 1.6 litrelik dizel motor seçenekleriyle 52 bin 250 liradan başlayan fiyatlarla tüketicilere sunuluyor.   

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN