10 bin adımı nasıl attığınız önemli

10 bin adımı nasıl attığınız önemli

Sağlıklı yaşam ve kilo vermek için önerilerden biri de günde 10 bin adım atmak. Peki bunun yerine yüzüyor ya da bisiklete biniyorsanız? Uzmanlar 10 bin adımı yeniden masaya yatırdı, niceliğin değil,  niteliğin önemini vurguladı.

Günümüzde fitness birçok kişi için sadece kaç adım atıldığından ibaret. Günde 10 bin olarak belirlenen adım sayısını gün içinde tamamlayamadığında evinde bir aşağı bir yukarı giderek bu rakamı doldurmaya çalışanlar var. Peki 10 bin adım atmak yeterli mi, yoksa bisiklete binmek, yüzmek gibi adım atılmayan egzersizler bir işe yaramıyor mu? Bilim insanları bu soruların yanıtını verdi.

Sport Medicine’da yayımlanan habere göre 10 bin adımın mucidi Japonlar. 1960’ta ‘manpo-kei’ yani 10 bin adım ölçüsü adında pazarlanıyordu. Aradan 60 yıl geçti, halen aynı 10 bin adımı tamamlamanın peşinden gidiyoruz. The Ohio State Üniversitesi Wexner Tıp Merkezi’nden Dr. James Borchers, bu rakam için “Güzel, yuvarlak bir sayı olmaktan başka büyülü bir şeyi yok” diyor. Atılan adımın niteliği de önemli. Pedometre takan bir kişinin tempolu 10 km yürümesiyle evin içinde kanepeyle yatağı arasında gidip gelerek bu sayıyı tamamlaması tabii ki aynı etkiyi göstermiyor. Ne kadar da adım saymanın egzersizin kalitesi açısından bir gösterge olmayacağı belirtilse de sonuçta önemi de göz ardı edilmiyor. Dr. James Borchers, konuyla ilgili olarak “Egzersiz rutini ne olursa olsun, gün içinde hareket etmeyi azaltmamak önemli. Çünkü oturmak ölüm riskini artırıyor” yorumunu yapıyor. Bisiklet kullanırken ya da yüzerken adım atılmıyor ama bu sporların büyük etkisi olduğu belirtiliyor.

DAYANIKLILIK EGZERSİZİ YAPIN

 Egzersiz, adım atmaktan ibaret değil. ABD Sağlık ve İnsan Hakları Departmanı’nın adım önerisi yok. Bunun yerine 150 dakikalık aerobik egzersiz veya 75 dakika ağır aerobik egzersiz yapılması öneriliyor. Ya da haftada en az bir gün mukavemete dayalı egzersiz tavsiye ediliyor. Yani adım atmadan da egzersiz yapma misyonunuzu yerine getirebilirsiniz. Örneğin günde yarım saat yapılan dayanıklılık egzersizinin yürüyüşten hatta koşudan bile daha yararlı olduğu belirtiliyor. 

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN