Fazla egzersiz hasta ediyor

Fazla egzersiz hasta ediyor

Her şeyde olduğu gibi egzersizin de fazlası zararlı. Yapılan yeni araştırmaya göre aşırı egzersiz, bağırsak florasını olumsuz etkiliyor, bu da diyabet, obezite ve kansere yol açabiliyor.

Aşırı egzersiz yapmanın bağırsak sızıntısına yol açtığını bunun da ciddi sağlık sorunlarına neden olduğu belirlendi. Sonuçları American Journal of Physiology-Gastrointestinal and Liver Physiology dergisinde yayımlanan araştırmaya göre yoğun fizyolojik stres, bağırsak bakterilerinin bileşimini değiştirebiliyor. Araştırmacılar, tipik bir insan vücudunda yaklaşık 30 trilyon hücre ve 39 trilyon bakteri olduğunu tahmin ediyor. Bunlar, yediklerimizden enerji topluyor, bağışıklık fonksiyonumuzu düzenliyor. Ayrıca bağırsağımızın astarını sağlıklı tutan anahtar. Bağırsak florasına olan ilgi, son zamanlarda arttı çünkü sağlık için ne kadar önemli olduğu ortaya çıktı; gıdaları parçalamamıza yardımcı olur, bizi enfeksiyona karşı korur, bağışıklık sistemimizi güçlendirir, K ve B12 gibi vitaminleri üretir. Ayrıca beynimize ruh hali, endişe ve iştahı etkileyebilecek sinyalleri gönderir. Bağırsak florasının kompozisyonu kısmen genlerimiz tarafından belirlenir ancak aynı zamanda beslenme, alkol alımı ve egzersiz gibi ilaçların yanı sıra yaşam tarzı faktörlerinden de etkilenebilir.

Yoğun egzersizin bağırsak florasını nasıl etkilediği yönünde yapılan ilk araştırma kapsamında Norveçli 73 askere bakıldı. Grup, dört günde 45 kg paket taşırken 51 km koştu. Egzersiz programından önce ve sonra, araştırmacılar askerden kan ve dışkı örnekleri topladı. Egzersiz periyodunun sonunda mikrobiyomların ve metabolitlerin (metabolizma için gerekli olan maddenin) ‘önemli ölçüde’ değiştiği bulundu. Askerlerin idrar örneğindeki sukraloz atılımı önemli derecede arttı. Bu da bağırsak permeabilitesinde (geçirgenlik) artışa işaret ediyordu. Fiziksel stresin bunu artırabildiğini belirten bilim insanları söz konusu durumun iltihaplanma riskini yükselttiği, hastalık ve diyare gibi sorunlara yol açabileceğini kaydetti.

Bilim insanları bağırsak bakterilerinin vücutta savunma görevi gördüğünü, yarı-geçirgen bir bariyere sahip olduğunu söyledi. Bağırsak sağlığının diyabet, yüksek tansiyon, depresyon, obezite, çocuk astımı, kolit ve kolon kanserine kadar pek çok rahatsızlığa da yol açtığı belirtiliyor.

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN