2018 ALES ne zaman yapılacak? ALES başvuruları ve sınav tarihi...

2018 ALES ne zaman yapılacak? ALES başvuruları ve sınav tarihi...

2018 ALES ne zaman yapılacak? sınava girmek isteyenler tarafından araştırılırken ALES başvuruları 24 Temmuz'da başlayacak. 2018 ALES'ı hakkında merak edilenler ve sınav başvuru tarihi ile sınav tarihi haberimizde...

2018 ALES ne zaman yapılacak? sorusu yüksek lisans hayali kuan öğrenciler tarafından merak ediliyor ve araştırılıyor. ALES başvuruları ve sınav tarihihakkındaki ayrıntıları 2018 ALES'e başvurmak isteyenler için derledik. 

2018 ALES için geriye sayım başladı. 2018 ALES'in ikinci etabı yapılacak. ALES başvuruları ve sınav tarihini haberimizde bulabilirsiniz.

Yüksek lisans eğitimi almak isteyen ve akademik personel olma hayali kuran üniversite mezunlarının girdiği ALES'in 218'de ikinci etabı düzenlenecek.  Akademik Personel ve Lisansüstü Eğitim Giriş Sınavı'nın kısaltılmış adı ALES'dir. ALES'e lisans mezunları başvurabiliyor. 

ALES'in ilkbahar sınavı Mayıs ayında düzenlenmişti. ALES Ölçme, Seçme ve Yerleştirme Merkezi (ÖSYM) tarafından düzenleniyor.

18-07/19/2018-ales.jpg

2018 ALES NE ZAMAN YAPILACAK?

Dört yıllık üniversite eğitimini tamamlayanların Yükseköğretim kurumlarında öğretim görevlisi, okutman, araştırma görevlisi, uzman ve eğitim öğretim planlamacısı kadrolarına atanabilmek ve yüksek lisans ile doktora öğrenimi yapmak için girdikleri sınav olan ALES'in bu yıl yapılacak ikinci etabı için başvurulara sayılı günler kaldı. 

ALES BAŞVURULARI NE ZAMAN?

2018 ALES Sonbahar Dönemi Başvuruları 24 Temmuz - 2 Ağustos 2018 tarihleri arasında yapılacak. 30 Eylül 2018 tarihinde yapılacak ALES Sonbahar Dönemi Sonuçları 25 Ekim 2018 tarihinde açıklanacak. 2018 Akademik Personel ve Lisansüstü Eğitimi Giriş Sınavı (2018-ALES Sonbahar Dönemi) 30 Eylül 2018 tarihinde 81 il merkezi ile Lefkoşa’da (sadece Sonbahar Dönemi Sınavı) uygulanacaktır. Yapılan yeni düzenlemelerle 2018-ALES Sonbahar Dönemi sınavı sözel ve sayısal olmak üzere 2 bölümden oluşacak.

18-07/19/ales.jpg

ALES NEDİR, ALES PUANI İLE NE YAPILIR?

ÖSYM tarafından düzenlenen , öğretim üyesi dışındaki akademik kadrolara (araştırma görevlisi, öğretim görevlisi, okutman,uzman gibi) yapılan alımlarda ALES sınavından alınan puan şartı vardır. Lisans eğitiminin ardından tezli yüksek lisans eğitimine başlanmak istendiği takdirde ALES sınavına girilir ve sınavdan aldığınız puan dikkate alınır. Tezsiz yüksek lisans eğitiminde ALES şartı aranmaz. Mecburi hizmet yükümlülüğü için yurtdışındaki üniversitelere lisansüstü eğitime gidecek adayların seçiminde de ALES puanı şartı aranır.

18-07/19/ales-sinavi.jpg

ALES NASIL BİR SINAVDIR?

ALES KPSS’nin aksine bilgi ağırlığı olmayan, analitik düşünmeyi esas alan bir sınavdır. Soruların bilgi ağırlıklı olmaması birçok kişi tarafından kolay olarak yorumlanabilir fakat soru tarzlarına alışılmadığı takdirde sınavda başarılı olunması oldukça zordur. Sözel 1 ve Sözel 2 kısımlarında sözel mantık soruları varken, Sayısal 1 ve Sayısal 2 kısımlarında sayısal mantık soruları yer alır. Bu mantık soruları ilk bakışta oldukça zor görünse de tablo çizme mantığı kavrandığı zaman oldukça basitleşecektir.

ALES’TE SINAV SÜRESİ NE KADAR?

Sınav süresi toplamda 150 dakikadır. Uzun gibi görünen bu süre birçok adaya yetmemektedir. Bu nedenle soruların püf noktalarını öğrenmek sınavda size kolaylık sağlayabilir.

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN