2018 KYK burs ve yurt başvuruları nasıl yapılacak? KYK burs ve yurt ücreti ne kadar?

2018 KYK burs ve yurt başvuruları nasıl yapılacak? KYK burs ve yurt ücreti ne kadar?

KYK burs ve yurt başvuruları bu gün başlıyor. 2018 eğitim öğretim yılında üniversiteye davam edecek ve ya yeni başlayacak öğrencilerin gündeminde KYK burs ve yurt başvuruları var. YKS sonuçlarının açıklanmasından hemen sonra öğrenciler KYK burs ve yurt başvurularını merak etmeye başladı. ÖSYM'den yapılan açıklamada 3 Eylül pazartesi günü itibarı ile öğrenci yurt başvurularının başlayacağı duyurulmuştu. Öğrenciler üniversite başvuruların yanı sıra 'KYK burs ve yurt ücreti ne kadar?' sorusununda yanıtını merak ediyor. Bu sene bir üniversitede eğitim görme hakkı kazanan öğrenci adaylarının gözü kulağı Kredi ve Yurtlar Kurumu'ndan gelecek haberlerde. İşte KYK burs ve yurt başvuruları hakkındaki tüm gelişmeler...

KYK burs başvurusunda bulunacak olan öğrenciler 2018 KYK burs ve kredi başvurularının nasıl yapılacağını merak ediyor. 31 Ağustos günü ÖSYM binlerce öğrenci adayının beklediği YKS sonuçları açıklandı. Öğrenciler üniversite kayınlarının yanı sıra öğrenci yurt başvurularını ve E devlet üzerinden yurt başvurularının nasıl yapılacağını da merak ediyor. Maddi imkansızlık yaşayan öğrenci adayları KYK öğrenim kredisi ve KYK burs başvurularını merak edip araştırıyor. Kredi ve Yurtlar Kurumu'ndan yapılan KYK burs ve yurt ücreti hakkındaki açıklamalar ve başvuru ile ilgili gelişmeleri haberimizden takip edebilirsiniz. Üniversite öğrencilerinin hem yurt hem de burs konusunda ilk tercihleri ise KYK (Kredi ve Yurtlar Kurumu (KYK) oluyor. Peki bu seneki KYK başvurularının nasıl yapılacağı ve KYK burs ve yurt ücretinin ne kadar olduğuna dair ayrıntılar...

KYK, her yıl milyonlarca öğrencinin ihtiyaçlarını sağlıyor. Her yıl olduğu gibi bu yıl da yeni eğitim - öğretim dönemi başlamadan önce burs ve yurt arayışları gündeme geldi. Bu sene üniversite sınavı YKS üç ayrı oturumda gerçekleşti. YKS sınavından sonra daha üniversite tercih sonuçları 31 Ağustos cuma günü açıklandı. Açıklamadan hemen sonra ğrenciler KYK burs ve yurt başvurularını ve ücretlerini merak ediyor. 3 Eylül pazzartesi günü itibarıyla E devlet KYK öğrenci yurt başvuruları da başladı. KYK eğitim öğretim kredisinde değişiklik yaptığını bu gün yayınlanan resmi gazetede duyurdu. 

18-08/23/kyk-burs-basvurulari.jpg

KYK BURS VE KREDİ BAŞVURULARI İLE İLGİLİ İLK AÇIKLAMA

2018 KYK yurt başvurularıyla ilgili sorulara yanıt Gençlik ve Spor Bakan Yardımcısı Sinan Aksu’dan geldi. Yurtlara başvuru ve kayıt işlemlerinin Yükseköğretim Kurumları Sınavı (YKS) sonuçları doğrultusunda öğrenci yerleştirme takvimine uyumlu şekilde gerçekleştirileceğini ifade edenAksu, öğrencilere en iyi hizmetin verilebilmesi için 7 gün 24 saat mesai yapıldığını anlattı. Öğrencilerin, barınma, yemek, internet, spor ve sosyal etkinlikler olmak üzere bütün ihtiyaçlarını karşılamaya başladıklarını vurgulayan Aksu, "Geldiğimiz noktada 670 bin kapasiteye ulaştık. Fakat 200 bin yatak kapasiteli proje ve inşaat faaliyetlerimiz de devam ediyor." dedi.

18-08/31/kyk-ogrenim-kredisi-sartlari-degisti-1535702840.jpg

KYK ÖĞRENİM KREDİSİNDE DEĞİŞİKLİK YAPTI

Yüksek Öğrenim Kredi ve Yurtlar Kurumu KYK öğrenim kredisi yönetmeliğinde değişiklik yapıldı. KYK öğrenim kredisi yönetmeliğinde yapılan değişiklik 31 Ağustos 2018 tarihli ve 30521 sayılı Resmi Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe girdi.

KYK öğrenim kredisi yönetmeliğinde yapılan değişiklik 31 Ağustos 2018 tarihli ve 30521 sayılı Resmi Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe girdi.

Yüksek Öğrenim Kredi ve Yurtlar Kurumu KYK öğrenim kredisi yönetmeliğinin 16. Maddesinde değişikli yapılırken, yönetmeliğin 29. Maddesi ise yönetmelikten kaldırıldı. (Madde 29- Katkı kredisinin hangi tarihten itibaren kesildiği, öğrenciye ve öğretim kurumuna bildirilir).

Bu değişikliğe göre İlk defa kredi almak için müracaatta bulunan öğrencilerin durumları değerlendirilecek. Değerlendirme sonucunda kredi tahsis edilenlerin listeleri Kurum sisteminde ilan edilecek.

Öğrenci, listelerde miktarı belirtilen taahhütname ile istenen diğer belgeleri, süresi içerisinde Yüksek Öğrenim Kredi ve Yurtlar Kurumuna verdiği takdirde kredi almaya hak kazanacaklar.

KYK’dan burs almakta iken, Kurum Yönetim Kurulu tarafından belirlenen başarı kıstasına göre başarısızlığı tespit edilen ve bursu kesilen öğrencilere bursun kesildiği tarihten itibaren bu Yönetmelik hükümlerine göre öğrenim kredisi verilecek. Ancak, öğrenci öğrenim kredisini almak istememesi halinde bu durumu bir dilekçe ile Kuruma bildirecek.

KYK öğrenim kredisi yönetmeliğinin 16. Maddesinin eski hali; Katkı Kredisi almaya hak kazanan her öğrenci için bir dosya açılır.

KYK YURT BAŞVURULARI NE ZAMAN BAŞLAYACAK?

Öğrenci Seçme ve Yerleştirme Merkezinin (ÖSYM), Yükseköğretim Kurumları Sınavı (YKS) sonuçlarını açıklamasının ardından bu yıl 400 bin öğrencinin yurt müracaatında bulunmasını beklediklerini ifade eden Aksu, "Yeni dönemde yurtlarımızın büyük bir çoğunluğunu üniversitelerimizin kampüsleri içine inşa ediyoruz. Bu, öğrencilerimiz açısından önem arz ediyor. 3 Eylül'de üniversite kayıtları başlayacak, aynı gün bizim de yurt müracaatlarımız başlayacak. Müracaatların ardından bir hafta gibi kısa bir sürede gerekli araştırmaları yaptıktan sonra öğrencilerimizi yurtlarımıza yerleştireceğiz." diye konuştu.

KYK BURS VE BAŞVURULARI İLE İLGİLİ EN SIK SORULAN SORULAR İÇİN TIKLAYIN

"Yurtlarımız, öğrencilerimizin eğitimine göre kurgulanıyor"

"Biz sadece bir yatakhane ve yemekhane hizmeti sunmuyoruz." diyen Sinan Aksu, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Öğrencimizin burada sosyal, kültürel ve sportif faaliyetlerle ikinci bir okul olarak dizayn ettiğimiz yurtlarda canı hiçbir şekilde sıkılmadan, diğer ihtiyaçlarını karşılayacak şekilde bir barınma imkânı sunuyoruz. Hizmet etmek bizim için bir mutluluk. Üniversitelerle ve devlet kurumlarıyla ortak çalışmalarımız devam edecek. Yurt konusunda, Türkiye'de yurda girmek için tek bir öğrenci kalmayıncaya kadar çalışmalarımıza devam edeceğimizi belirtmek isterim. İnşaatı ve projesi devam eden yurtlarımız bittiğinde Türkiye'de yurt problemi ortadan kalkacak. Bu da kısa zamanda sonuçlanacak. 670 bin yatak kapasitesiyle dünyada sayılıyızdır. Çoğu yerde yoktur."

KYK BURS BAŞVURULARI NE ZAMAN BAŞLIYOR?

Gençlik ve Spor Bakan Yardımcısı Sinan Aksu KYK burs ve kredi başvuruları için 3 Eylül'de üniversite kayıtları başlayacak, aynı gün bizim de yurt müracaatlarımız başlayacak. Müracaatların ardından bir hafta gibi kısa bir sürede gerekli araştırmaları yaptıktan sonra öğrencilerimizi yurtlarımıza yerleştireceğiz." diye konuştu.

 KYK BURS VE KREDİ BAŞVURUSU NASIL YAPILIR?

Burs/kredi başvuruları her yıl kamuoyuna duyurulan tarihler arasında e-Devlet üzerinden alınmaktadır. e-Devlet şifresi olmayan öğrencilerin kimliği ile birlikte PTT şubelerine giderek mutlaka e-devlet şifresi almaları veya diğer e-devlet giriş yöntemlerinden birine (internet bankacılığı, e-imza, mobil imza, T.C. kimlik kartı) sahip olmaları gerekmektedir. Başvuru sırasında öğrenciden ekonomik, sosyal ve eğitim durumuna ilişkin bilgiler talep edilmekte ve bu bilgiler kamu kurumlarından alınan veriler ile karşılaştırılarak teyit edilmektedir. Yapılan değerlendirme sonucunda bütçe durumuna göre belirlenen sayıda öğrenciye burs verilmekte, durumu mevzuata uygun diğer tüm öğrencilere ise öğrenim kredisi verilmektedir.

Değerlendirme sonucunda burs veya kredi tahsisi yapılan öğrencilerin yapacakları iş ve işlemler sonuç açıklama sayfasında ayrıntılı olarak yer almaktadır. Burs veya kredi almaya hak kazanan öğrencilerin belirtilen tarihler arasında e-Devlet üzerinden burs/kredi onay işlemi ekranında yer alan “taahhütname onayı” yapmaları gerekmektedir.

18-08/23/kyk-burs-ucreti.jpg

2018 KYK BURS ÜCRETİ NE KADAR?

Geçen yıl yapılan açıklamaya göre, lisans ve önlisans öğrencileri 2018 YILINDA 470 TL KYK burs/kredi ödemesi aldı. Öte yandan yüksek lisans öğrencileri 940 TL ve doktora öğrencileri 1410 TL burs/kredi ödemesi aldı. Geçtiğimiz yıllara bakıldığında ise 2014 yılında 300 TL, 2015 yılında 330 TL, 2016 yılında 400 TL ve 2017 yılında 425 TL burs ödemesi yapıldı. Yeni dönemde zam yapılıp yapılmayacağı ile ilgili henüz resmi bir açıklama yapılmadı.

KYK BORÇLARI NASIL ÖDENİR?

Kurum gerekli gördüğü takdirde burs alan öğrencilerin belge veya durumlarını araştırabilir. Araştırma sonucunda öğrencinin belgelerinde veya durumunda gerçeğe aykırı bir hususun tespit edilmesi halinde bursu kesilir. Ödenen bursların tamamı öğrenim kredisi borcuna dönüştürülerek, 18/01/1997 tarihli ve 22881 sayılı Resmi Gazetede yayımlanan Yüksek Öğrenim Kredi ve Yurtlar Kurumu Öğrenim Kredisi Yönetmeliğinde belirlenen esaslara göre tahsil edilir.

Öğrenim görmekte olduğu öğretim kurumundan en az bir yarıyıl uzaklaştırma cezası alanların bursları, ceza aldığı tarih itibariyle kesilir. Verilen disiplin cezasının öğretim kurumunca geç bildirilmesi halinde ise cezanın verildiği tarihten sonra yapılan . Bu tarihten sonra ödenen burs miktarları öğrenim kredisi borcuna dönüştürülerek, Yüksek Öğrenim Kredi ve Yurtlar Kurumu Öğrenim Kredisi Yönetmeliği hükümlerine göre tahsil edilir.

KYK burs ve yurt başvuruları bu gün başlıyor. 2018 eğitim öğretim yılında üniversiteye davam edecek ve ya yeni başlayacak öğrencilerin gündeminde KYK burs ve yurt başvuruları var.  YKS sonuçlarının açıklanmasından hemen sonra öğrenciler KYK burs ve yurt başvurularını merak etmeye başladı. ÖSYM'den yapılan açıklamada 3 Eylül pazartesi günü itibarı ile öğrenci yurt başvurularının başlayacağı duyurulmuştu. Öğrenciler üniversite başvuruların yanı sıra 'KYK burs ve yurt ücreti ne kadar?' sorusununda yanıtını merak ediyor. Bu sene bir üniversitede eğitim görme hakkı kazanan öğrenci adaylarının gözü kulağı Kredi ve Yurtlar Kurumu'ndan gelecek haberlerde. İşte KYK burs ve yurt başvuruları hakkındaki tüm gelişmeler...

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN