2019’a kadar ara dönem

2019’a kadar ara dönem

Türkiye tarihinin en kritik referandumundan ‘yeni dönem’ kararı çıkı. Cumhurbaşkanlığı yönetim sistemi için sandık başına giden 49 milyon seçmenin yüzde 51,3’ü yeni sisteme ‘Evet’ dedi. Anayasa değişikliğinin YSK tarafından resmen açıklanmasının ardından yeni sistemin bazı uygulamaları uygulamaya geçecek. 2019’da da genel seçimle birlikte Türkiye ilk tam yetkili Cumhurbaşkanını seçecek...

Türkiye yeni bir döneme adım attı. Türkiye genelinde kurulan 174 bin sandıktan Cumhurbaşkanlığı yönetim sistemine onay çıktı. 58 milyon 474 bin 308 seçmenden sandığa giden 49 milyon 333 bin 587’si oy kulandı. Sandığa katılım oranı yüzde 84.37 olarak gerçekleşirken  bu oyların 48 milyon 474 bin 940’ı geçerli oldu. Yaklaşık olarak 1 milyon oy geçersiz sayıldı. 1 Kasım genel seçimlerinde AKP, MHP ve BBP blokunun oy oranı yüzde 61, 93’tü.  ‘Evet’ blokunu oluşturan bu 3 partinin  referandumda aldığı oy oranı ise yüzde 51,3 odu. Burada yüzde 10’dan fazla bir kayıp olduğu göze çarptı. CHP, HDP ve Saadet Partisi’nin 1 Kasım’da aldığı oy oranı ise yüzde 37,46’ydı... Bu partilerin oluşturduğu ‘Hayır’ bloku, referandumda yüzde 48,7 oy aldı. Bu da ‘Hayır’ blokunun 1 Kasım’a göre yüzde 10’dan fazla bir yükseliş gösterdiğini ortaya koyuyor. ‘Evet’ cephesi yüzde 50’yi aşarak, sistem değişikliğini getirmeyi başarsa da daha güçlü bir ‘evet’i sandıktan çıkaramadı.

İL İL REFERANDUM SONUÇLAR İÇİN TIKLAYINIZ 

İstanbul, Ankara ve İzmir’de de ‘Evet’ blokunu oluşturan partiler oy kaybetti. 1 Kasım’da İstanbul’da yüzde 58 civarında olan AKP, MHP oyları, 16 Nisan’da yüzde 49’a geriledi.  Ankara’da 1 Kasım’da yüzde 63 olan AKP, MHP oyları, bu referandumda yüzde 49’a geriledi. İzmir’de ise 1 Kasım’da yüzde 42 olan iki partinin oyu, ‘Evet’ blokuyla birlikte yüzde 31’e düştü.

HDP DOĞU’DA KAN KAYBETTİ: HDP’nin güçlü olduğu Doğu ve Güneydoğu’da 1 Kasım 2015 genel seçimlerine göre bakıldığında ‘Evet’ oylarının yükseldiği görüldü.  1 Kasım’da HDP’nin birinci olduğu Muş ve Bitlis’te ‘Evet’ler önde çıktı. Bingöl yüzde 73.1’lik bir oranla Cumhurbaşkanlığı sistemini destekleyen illerin başında geldi. 

MHP TABANI DİNLEMEDİ: MHP tabanının ciddi bir bölümünün ‘Hayır’a kaydığı görüldü. MHP’nin büyükşehir belediye başkanlıklarını elinde bulundurduğu Adana, Mersin ve Manisa’da ‘Hayır’ oyları yüksek çıktı. MHP’nin geleneksel oy deposu İç Anadolu hattında oy sayımı ‘Evet’ lehine sonuçlandı ancak ‘Selçuklu Hilali’ndeki Yozgat, Niğde, Nevşehir, Kırşehir, Çorum, Tokat, Kayseri, Çankırı, Kırıkkale ve Aksaray’da 1 Kasım’daki AK Parti ile MHP oylarının toplamına göre önemli düşüş yaşandı. MHP lideri Devlet Bahçeli’nin memleketi Osmaniye’de 1 Kasım seçimlerinde AK Parti ve MHP’nin toplam oyu 81.4’ü bulmuştu. Osmaniye’de ‘Evet’e yüzde 58 oranında destek çıktı. MHP’nin hatırı sayılır desteğe sahip olduğu kıyı şeridinde ve iç Ege’de de çıkan sonuç, ‘Evet’ cephesinin beklentisini karşılamadı. Antalya’da ‘Hayır’ oyları yüzde 59’u buldu.

CHP VE HDP İTİRAZ ETTİ: CHP ve HDP cephesinde ise sonuçlara tepki vardı. Sandıklara bir çok noktada müdahale edildiğini iddia eden CHP ve HDP’liler YSK’ya itiraz etmeye hazırlanıyor.

İL İL REFERANDUM SONUÇLAR İÇİN TIKLAYINIZ 

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN