Son dakika! İl il referandum sonuçları: 16 Nisan seçimlerinde evet hayır oranları:

Son dakika! İl il referandum sonuçları: 16 Nisan seçimlerinde evet hayır oranları:

İl il 16 Nisan referandum sonuçlarını, ilçelerdeki oy oranlarını, evet hayır yüzde kaç haberimizden son dakika gelişmeleriyle takip edebilirsiniz. Sandıkların önemli bir bölümü açıldı... Sonucun rengi belli olmaya başladı. İşte il il referandum sonuçları:

Türikye'nin aylardık tartıştığı, konuştuğu, siyasilerin kampanya yürüttüğü Cumhurbaşkanlığı eferandumunda 53 milyon vatandaş sandığa gitti. Katılım oranının oldukça yüksek olduğu 16 Nisan seçimlerinde oy sayımı sürerken gözler de evet hayır oranlarına çevrildi. İlk sonuçlarda evet açık ara önde...

TÜRKİYE GENELİ REFERANDUM SONUÇLARI

17-04/16/ekran-resmi-2017-04-16-182255-1492356257.png

İL İL REFERANDUM SONUÇLARINI GÖRMEK İÇİN TIKLAYIN

İl il refrandum sonuçlarına, illere göre evet hayır oranları ve kullanılan oy sayısına yukarıdaki linkten ulaşabilirsiniz.

Türkiye geneli referandum sonuçları evet hayır oranı anlık olarak haberimizde. Evet ya da hayır da çıksa milletin verdiği karar için nefesler tutuldu. 

Referandumda oy kullanacak olan vatandaşlar sabahın erken saatleriyle birlikte sandık başına akın etti. Türkiye genelinde geniş bir katılımın söz konusu olduğu oylamada, sandıklardan çıkacak sonuç heyecanla bekleniyor.

Seçmenler, Adıyaman, Ağrı, Artvin, Bingöl, Bitlis, Diyarbakır, Elazığ, Erzincan, Erzurum, Gaziantep, Giresun, Gümüşhane, Hakkari, Kars, Malatya, Kahramanmaraş, Mardin, Muş, Ordu, Rize, Siirt, Sivas, Trabzon, Tunceli, Şanlıurfa, Van, Bayburt, Batman, Şırnak, Ardahan, Iğdır ve Kilis'te 07.00-16.00 arası sandık başına gitti.

TÜRKİYE GENELİ REFERANDUM SONUÇLARI

EVET: 61.3

Hayır: 38.7

Toplam sandık: 167.140

Açılan sandık sayısı: Yüzde 32

Referanduma saat 07:00’de başlayan doğu illerindeki oy verme işlemi saat 16.00, Batı illerde saat 17.00 itibarıyla tamamlandı.

YURTDIŞINDAN GELEN OYLAR AYNI ANDA AÇILACAK

Yurt dışındaki seçmenler için 57 ülke, 120 temsilcilikte sandık kurulmuş, 27 Mart'ta başlayan oy verme işlemi 9 Nisan'da sona ermişti. Yurt dışında kullanılan oy pusulaları, uçaklar ve diplomatik kuryelerle Türkiye'ye getirilmişti.Ankara'daki Yurt Dışı İlçe Seçim Kurulunda saklanan bu oylar da diğer oylarla eş zamanlı açılarak sayılmaya başlanacak.

Yukarıdaki linke tıklayarak anlık olarak Türkiye geneli il il referandum sonuçlarını görebilirsiniz. Türkiye sandık başına gitti, anayasa değişikliği için evet hayır tercihini yaptı. 16 Nisan referandumunda yüzde kaç evet yüzde kaç hayır çıkacak? Cumhurbaşkanlığı sistemi için yapılan oylamada 55 milyon 319 bin 222 seçmen sandığa gitti. Bu rakamın 1 milyon 269 bin 282’sini oy verme gününe kadar 18 yaşını dolduran yeni seçmenlerden oluştu. Oylamaya katılımın yüzde 90'a yakın olması beklenen seçimlerde 461’i cezaevlerinde kurulan olmak üzere toplam 167 bin 140 sandıkta oy kullanıldı. 

KAÇ MİLYON SEÇMEN OY KULLANDI?

Cumhurbaşkanlığı sistemini içeren Anayasa değişikliği için yurt içinde 55 milyon 319 bin 222 seçmen sandığa gitti. Bu rakamın 1 milyon 269 bin 282’sini oy verme gününe kadar 18 yaşını dolduran yeni seçmenlerden oluşuyor. Seçmenler, 461’i cezaevlerinde kurulan olmak üzere toplam 167 bin 140 sandıkta oy kullanacak.

REFERANDUM SONUÇLARI SAAT KAÇTA AÇIKLANACAK?

Referandum oy kullanma saatleri Türkiye'nin farklı saat dilimleri dikkate alınarak farklı bölgeler dahilinde sabah saat 07:00'da başlayıp akşam 17:00'da sonra erdi. Oy kullanma saatleri aşağıda ayırtıntılı olarak verilmişti.

Peki referandum sonuçları saat kaçta açıklanacak? Oy verme işlemleri saat 17'de son bulacak ve o saat itibariyle sandıklar kapatılacak. Bu sürecin ardından sandık başkanları gerekli düzenlemeleri yapıp sandıkları teslim edecek.

SAAT 21:00'A KADAR SONUÇ AÇIKLAMAK YASAK

Merkezlerde sürecek olan sayımlar neticesinde an ve an güncellenecek YSK seçim sonucu sisteminden giriş yaparak sonucu görebilirsiniz. 16 Nisan 2017 tarihinde akşam saat 21.00 sularında ise televizyonlar ve diğer medya organları ilk sonuçları vermeye başlayabilecek. Bu saate kadar sonuçları açıklamak yazak ve yaptırımı bulunuyor. Ancak YSK, yasağın kalktığı saati daha erkene çekebiliyor. Genel seçimler ve yerel seçimlerde olduğu gibi YSK açıklama saatini erkene çekerse daha önce sonuçları öğrenebileceğiz.  

 YSK'DAN SON DAKİKA AÇIKLAMASI

Türkiyenin kader oylamasında sandıklar kapanmaya, oylar sayılmaya başlarken YSK'dan son dakika açıklaması geldi. Oy oranlarının açıklanmasıyla ilgili yasağı ne zaman kaldıracağı merak edilen YSK Başkanı Sadi Güven, Hatay Reyhanlı'da 'tercih' yerine 'evet' yazılı mühür kullanılarak oy verilmesine ilişkin, "O oyların da geçerli kabul edilmesine karar verdik" açıklamasını yaptı. Güven, yaptığı yazılı açıklamada, "Oy pusulalarının arkasına basılması gereken YSK mühürlerinin ön tarafa basılmasına ilişkin olarak da, pusulaların geçerli olmasına karar verdik" diye kaydetti.

Hatay’ın Reyhanlı İlçesi’nde referandum için kurulan 159 sandığın bazılarında, seçim başladıktan sonra oy pusulalarına basılan mühürde, ’Evet’ yazdığı ortaya çıktı. Olayın İlçe Seçim Kurulu’na bildirilmesinin ardından ’Evet’ yazan mühürler toplatılarak yerine ’Tercih’ yazan mühür dağıtıldı.

TERCİH YAZAN MÜHÜRLER DAĞITILDI

Oy verme işlemi, üzerinde 'Tercih' yazan mühürlerin dağıtılmasıyla tekrar başladı.

CNNTürk'ün haberine göre, Yüksek Seçim Kurulu (YSK) Başkanı Sadi Güven, Hatay Reyhanlı'da 'tercih' yerine 'evet' yazılı mühür kullanılarak oy verilmesine ilişkin, "O oyların da geçerli kabul edilmesine karar verdik" açıklamasını yaptı.

Güven, yaptığı yazılı açıklamada, "Oy pusulalarının arkasına basılması gereken YSK mühürlerinin ön tarafa basılmasına ilişkin olarak da, pusulaların geçerli olmasına karar verdik" diye kaydetti.

2010 REFERANDUM SONUÇLARI

Liderler sandıkta demokrasi mesajı verirken, 16 Nisan 2016 referandum sonuçlarından ne çıkacak, Cumhurbaşkanlığı sistemine geçilecek mi, evet hayır oranları ne olacak milyonlarca vatandaş bu soruların cevabını merak ediyor. Son anketler evet çıkacığını gösterirken, önceki seçimlere bakıldığında da MHP'nin desteği ile 'evet' oylarının yüksek olması bekleniyor. İşte Türkiye geneli için kısa bir analiz: 

Türkiye kritik bir Anayasa değişikliği için 2010'de gittiği referandum sonuçlarında yüzde 58 oranında evet demişti. Seçimlerin sonucu şöyle olmuştu: 

Evet ya da hayırOylarYüzde
Evet21.787.610%57.88
Hayır15.856.441%42.12
Geçerli oy37.644.051%98,61

Bu referandum oylamasında AK Parti evet, MHP ve CHP hayırı savunmuştu. HDP ise seçimleri boykot etmişti. Buna rağmen sandıktan yüzde 58'e yakın evet oyu çıkmıştı.

 2014 CUMHURBAŞKANLIĞI SEÇİM SONUÇLARI

Türkiye ilk kez 2014'te Cumhurbaşkanlığı seçimi için sandık başına gitti. CHP ve MHP ortak aday belirledi. Ekmeleddin İhsanoğlu, dönemin Başbakanı Recep Tayyip Erdoğan ve HDP Genel Başkanı Selahattin Demirtaş'ın katıldığı seçimde Erdoğan Türkiye'nin ilk seçilmiş Cumhurbaşkanı olmuştu. MHP ve CHP'nin ittifakına rağmen oy dağılımı şöyle olmuştu:

  • Recep Tayyip Erdoğan. Aldığı Oy Oranı: % 51,79. Aldığı Oy Toplamı: 21.000.871.
  • Selahattin Demirtaş Aldığı Oy Oranı: % 9,76. Aldığı Oy Toplamı: 3.958.103.
  • Ekmeleddin Mehmet İhsanoğlu. Aldığı Oy Oranı: % 38,44. Aldığı Oy Toplamı: 15.588.058.

1 KASIM 2015 GENEL SEÇİM SONUÇLARI 

1 Kasım 2015'te yapılan 1 Kasım Genel Seçim sonuçları da 2017 referandumunda nasıl bir sonuç çıkacağına ışık tutuyor. MHP'nin 16 Nisan seçimlerinde evet kampanyası yürüttüğü düşünülürse, 2010 referandumundan farklı sonuçların çıkacığı söylenebilir. Genel seçimlerde AK Parti birinci, CHP ikinci, MHP ise 3. parti olarak sandıktan çıkmıştı. Sonuçlar şöyle şekillenmişti: 

17-04/16/aaa.PNG

AK Parti yüzde 49.5, CHP yüzde 25.3 oy alırken MHP'nin oy oranı yüzde 16.34 olmuştu. Bu oranın ne kadarının 2017 referandum sonuuçlarına evet olarak yasnıyacağı bugün Cumhurbaşkanlığı sistemine geçilip geçilmeyeceğinin de anahtar sorusu olacak. 

TÜM REFERANDUM HABERLERİ İÇİN TIKLAYINIZ

 

16 NİSAN'DA NE OYLANDI?

Evet ya da hayır sonucu çıksa da demokrasinin kazanacağı 2017 referandum sonuçları, milletin Cumhurbaşkanlığı sistemine geçip geçmeme konusunda kesin kararı olacak. Peki evet çıkarsahayatımızda, siyasette, yönetimde neler değişecek. İşte Anayasa değişikliğinin detaylar:

Cumhurbaşkanı’nın seçimi:

Cumhurbaşkanı halk tarafından seçilirken, görev süresi milletvekilleri gibi 5 yılla sınırlı olacak. Seçilen Cumhurbaşkanı iki defa görev yapabilecek. Bunun yanında 100 bin seçmen ve en az yüzde 5 oya sahip siyasi partiler aday gösterebilecek. İlk turda seçim yapılamazsa, ikinci pazar günü seçim yenilenecek.

Cumhurbaşkanı yürütmenin başı olacak

Anayasa değişikliğiyle hükümet etme sistemi değişiyor. Cumhurbaşkanı devletin başı görevini üstleniyor. Halkoylamasında sunulan metinle “başbakanlık” kalkıyor, görev ve yetkileri cumhurbaşkanına geçiyor. Cumhurbaşkanı kanunları onaylama, Meclis’e geri gönderme ya da Anayasa Mahkemesi’ne gönderme hakkına devam ediyor. Cumhurbaşkanı, yardımcılarını ve bakanları atama yetkisine sahip olurken, “başbakan”lık makamı lağvediliyor. Bunun dışında Cumhurbaşkanı üst kademe kamu yöneticilerini atama ve görevden alma ile diplomat görevlendirme yetkisine sahip oluyor. Cumhurbaşkanı’nın “Başkomutanlık” sıfatı devam edecek. Yürütme yetkisine ilişkin kararname çıkarabilecek. Ancak Anayasa’da yer alan konularda kararname çıkaramayacak.

Cumhurbaşkanının dokunulmazlığı kalkıyor

Madde, Cumhurbaşkanı hakkında, bir suç işlediği iddiasıyla TBMM üye tamsayısının salt çoğunluğunun vereceği önergeyle soruşturma açılmasını öngörüyor. Meclis, önergeyi en geç 1 ay içinde görüşüp, üye tamsayısının beşte üçünün gizli oyuyla soruşturma açılmasına karar verecek. Soruşturma açılmasına karar verilmesi halinde, Meclis'teki siyasi partilerin, güçleri oranında komisyona verebilecekleri üye sayısının üç katı olarak gösterecekleri adaylar arasından her siyasi parti için ayrı ayrı ad çekme suretiyle kurulacak 15 kişilik bir komisyon tarafından soruşturma yapılacak. Komisyon, soruşturma sonucunu belirten raporunu iki ay içinde Meclis Başkanlığı'na sunacak. Soruşturmanın bu sürede bitirilememesi halinde, komisyona bir aylık yeni ve kesin bir süre verilecek.

Cumhurbaşkanı’nın yardımcıları ve vekaleti

Cumhurbaşkanı için yardımcı sınırlaması bulunmuyor. Bunun dışında Cumhurbaşkanlığı makamının boşalması durumunda 45 gün içerisinde seçim yapılacak. Cumhurbaşkanı’na, Cumhurbaşkanı’nın atayacağı yardımcısı vekalet edecek ve yetkilerini kullanabilecek.

Seçimler: Meclis üye tamsayısının 5’te 3 çoğunluğuyla seçimlerin yenilenmesine karar verebilecek. Cumhurbaşkanlığı ile milletvekili seçimleri birlikte yapılacak. Bunun yanında Cumhurbaşkanı da seçimlerin yenilenmesi kararını alabilecek.

OHAL nasıl ilan edilecek

Cumhurbaşkanı ayaklanma, savaş hali, afet, salgın gibi olaylarda 6 ayı geçmemek üzere OHAL ilan edebilecek. Meclis gerekli gördüğü takdirde OHAL süresini kısaltabilecek, uzatabilecek veya kaldırabilecek. Cumhurbaşkanı savaş halleri dışında 4 ayı geçmemek koşuluyla OHAL’i uzatabilecek. OHAL döneminde çıkarılan kararnameler 3 ay içerisinde Meclis’te görüşülecek, aksi takdirde yürürlükten kalkacak.

Sıkıyönetim tarih oluyor 

“Sıkıyönetim” ibaresi kalkarken, Bakanlar Kurulu yetkileri Cumhurbaşkanı’na devrediliyor. “Başbakan” ifadeleri “Cumhurbaşkanı Yardımcıları” ifadesi şeklinde değiştirilecek.

Askeri yargı kalkıyor

Yargıda birlik için askeri mahkemeler kaldırılarak, görev ve yetkileri sivil mahkemelere devrediliyor. Ancak savaş durumunda askeri mahkemeler sadece askeri suçları yargılamak için kurulabilecek.

Bütçe yapma hakkı

Cumhurbaşkanı’nın tek kanun yapma hakkı bütçe üzerine olacak. Cumhurbaşkanı mali yılbaşından 75 gün önce Meclis’e bütçeyi sunmak zorunda. Meclis’in onaylaması durumunda yürürlüğe girecek kanunun onaylanmaması durumunda ise geçici bütçe yapılacak.

Halkoylamasında evet çıkması durumunda, yasalardaki ilgili maddelerin de düzenlenmesi hükmü getiriliyor.

HSYK’da isim değişikliği ve mahkemeler

Hakim ve Savcılar Yüksek Kurulu’nun ismindeki “yüksek” ibaresi kaldırılıyor. 13 üyeli HSK’nın Adalet Bakanı ve Müsteşarı doğal üye olacak. Bunun dışında 4 üyesi birinci sınıf hakim ve savcılar arasından Cumhurbaşkanı’nca, 3 üyesi Yargıtay, bir üyesi Danıştay, 3 üyesi yükseköğretim kurumları ile avukatlar arasından Meclis tarafından seçilecek.

Mahkemelere yeni tanım geliyor:

Mahkemelerin tanımındaki “bağımsız” ibaresinin yanına “tarafsız” tanımı da getiriliyor.

Milletvekili sayısı artıyor:

550 olan milletvekili sayısı 600’e çıkarılıyor.

Seçilme yaşı düşüyor:

Daha önce 25 olan seçilme yaşı, yeni sistemde 18’e düşecek. 18 yaşında Meclis’e girenler askerlikten muaf tutulacak.

Seçimlerin yapılması:

Teklife göre, Cumhurbaşkanlığı ve milletvekili seçimleri aynı anda 5 yılda bir yapılacak.

Yasalar nasıl çıkarılacak:

Yasama görevi Meclis’te olacak. Milletvekillerinin sunacakları teklifin kabul edilmesi durumunda Cumhurbaşkanı’nın onayına sunulacak. Bunun yanında OHAL, af, para basmak, savaş yetkisi ve milletler arası anlaşmaları onaylamak da bulunuyor.

Denetim yetkisi:

Meclis araştırması, genel görüşme, meclis soruşturması ve yazılı soru önergeleriyle denetim yolu açık olacak.

16 Nisan referandumu seçim sonuçları haberimizde. Türkiye sandık başına gitti, anayasa değişikliği referandumunu oyladı. Türkiye geneli evet hayır oy oranı ne? Hangi ilde ne kadar evet hayır oranı çıktı? Anayasa değişikliği ile birlikte cumhurbaşkanlığı değişikliğini de öngören 16 Nisan sonuçlarını Karar.com'dan anlık olarak görebilirsiniz. 

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN