Antalya referandum sonuçlarında 'hayır' dedi | 16 Nisan Antalya rederandum sonucu: %59.04 Hayır

Antalya referandum sonuçlarında 'hayır' dedi | 16 Nisan Antalya rederandum sonucu:  %59.04 Hayır

Son dakika haber! Antalya referandum sonucunda evet mi hayır mı önde? Açılan sandıklar itibariyle Antalya'da hayır oyları önde gidiyor. 16 Nisan anayasa değişikliği referandumu Antalya sonuçları ve evet hayır oranlarını Karar.com farkıyla sonuçlar açıklanır açıklanmaz haberimizden takip edebilirsiniz. Akdeniz bölgesinin önemli kentlerinden olan Antalya referandum sonuçları Türkiye geneli sonuçları etkileyecek önemde... İşte muhtemel senaryolar...

Antalya referandum sonuçlarında yüzde kaç evet yüzde kaç hayır çıkacak? Anayasa değişikliği referandum oylamasında Antalya'da evet mi hayır mı önde. Son dakika haberleriyle 16 Nisan pazar günü sonuçlar açıklanır açıklanmaz Antalya sonuçları haberimizde olacak. 2010 referandumunda %56 oranla hayır diyen Antalya'nın 16 Nisan'da vereceği karar büyük önem taşıyor. İşte 2017 referandumu Antalya sonuçları ve evet hayır oranları haberimizde.

ANTALYA 2017 REFERANDUM SONUÇLARI

Antalya referandum oylamasında %59.04 ile hayır dedi. Açılan sandıklardan çıkan sonuçlara göre %40.96'lık oranda da evet oyu çıktı.

 17-04/16/sg.jpg

ANTALYA REFERANDUM SONUCUNUNU ANLIK TAKİP İÇİN TIKLAYIN

16 Nisan referandumu sonuçları açıklanır açıklanmaz bu sayfadan hem de yukarıdaki linkten Antalya referandum sonnuçlarını öğrebilirsiniz. 2010 referandumunda 'hayır' diyen, 2014 cumhurbaşkanlığı seçiminde %53 oranla Ekmelettin İhsanoğlu'nu tercih eden ve 2015'teki seçimde tercihini % 41 ile AK Parti'den yana kullanan Antalya'nın 16 Nisan referandum sonuçları merakla bekleniyor. Bu veriler kentte yüzde 20'ye yakın tabanı bulunan MHP'nin 'evet' kararının etkilili olacağını gösteriyor. İşte son referandum ve genel seçimlerde Antalya analizi...

ANTALYA 2010 REFERANDUM SONUÇLARI

Antalya 2010'da gerçekleşen referandumda HAYIR demişti. Antalya referandum sonuçlarına göre, 1354573 seçmenden 1037744 kişi oy kullanmış, referanduma katılım oranı %77,31 olmuştu.

EVET: %43.33
HAYIR: %56.66

ANTALYA 2014 CUMHURBAŞKANLIĞI SONUÇLARI

2014'te gerçekleşen seçimlerde Türkiye cumhurbaşkanını seçmişti. Antalya cumhurbaşkanlığı seçimi sonuçları şu şekilde oldu:

Ekmeleddin İhsanoğlu: % 53,08
Recep Tayyip Erdoğan: % 41,63
Selahattin Demirtaş: % 5,30

ANTALYA 2015 SEÇİM SONUÇLARI

2015 seçimlerinde Antalya hangi kararı vermişti? 2015 genel seçimlerde Antalya sonuçları şu şekilde:

AKP: % 41,3
CHP: % 33,33
MHP % 17,6
HDP % 5,6

16 NİSAN REFERANDUMUNDA NEYİ OYLAYACAĞIZ?

Peki Anaysa değişikliğini öngören 16 Nisan referandumu neler getirecek. Hangi kurumlarda ne gibi değişikliklere gidilecek? İşte ister evet, ister hayır çıksın milletin kazanacağı kritik referandumda oylanacak değişiklikler:

Mahkemelere yeni tanım geliyor: Mahkemelerin tanımındaki “bağımsız” ibaresinin yanına “tarafsız” tanımı da getiriliyor.

Milletvekili sayısı artıyor: 550 olan milletvekili sayısı 600’e çıkarılıyor.

Seçilme yaşı düşüyor: Daha önce 25 olan seçilme yaşı, yeni sistemde 18’e düşecek. 18 yaşında Meclis’e girenler askerlikten muaf tutulacak.

Seçimlerin yapılması: Teklife göre, Cumhurbaşkanlığı ve milletvekili seçimleri aynı anda 5 yılda bir yapılacak.

Cumhurbaşkanı’nın görev ve yetkileri: Anayasa değişikliğiyle hükümet etme sistemi değişiyor. Cumhurbaşkanı devletin başı görevini üstleniyor. Halkoylamasında sunulan metinle “başbakanlık” kalkıyor, görev ve yetkileri cumhurbaşkanına geçiyor. Cumhurbaşkanı kanunları onaylama, Meclis’e geri gönderme ya da Anayasa Mahkemesi’ne gönderme hakkına devam ediyor. Cumhurbaşkanı, yardımcılarını ve bakanları atama yetkisine sahip olurken, “başbakan”lık makamı lağvediliyor. Bunun dışında Cumhurbaşkanı üst kademe kamu yöneticilerini atama ve görevden alma ile diplomat görevlendirme yetkisine sahip oluyor. Cumhurbaşkanı’nın “Başkomutanlık” sıfatı devam edecek. Yürütme yetkisine ilişkin kararname çıkarabilecek. Ancak Anayasa’da yer alan konularda kararname çıkaramayacak.

Yasalar nasıl çıkarılacak: Yasama görevi Meclis’te olacak. Milletvekillerinin sunacakları teklifin kabul edilmesi durumunda Cumhurbaşkanı’nın onayına sunulacak. Bunun yanında OHAL, af, para basmak, savaş yetkisi ve milletler arası anlaşmaları onaylamak da bulunuyor.

Denetim yetkisi: Meclis araştırması, genel görüşme, meclis soruşturması ve yazılı soru önergeleriyle denetim yolu açık olacak.

Cumhurbaşkanı’nın seçimi: Cumhurbaşkanı halk tarafından seçilirken, görev süresi milletvekilleri gibi 5 yılla sınırlı olacak. Seçilen Cumhurbaşkanı iki defa görev yapabilecek. Bunun yanında 100 bin seçmen ve en az yüzde 5 oya sahip siyasi partiler aday gösterebilecek. İlk turda seçim yapılamazsa, ikinci pazar günü seçim yenilenecek.

Cumhurbaşkanı’nın yardımcıları ve vekaleti: Cumhurbaşkanı için yardımcı sınırlaması bulunmuyor. Bunun dışında Cumhurbaşkanlığı makamının boşalması durumunda 45 gün içerisinde seçim yapılacak. Cumhurbaşkanı’na, Cumhurbaşkanı’nın atayacağı yardımcısı vekalet edecek ve yetkilerini kullanabilecek.

TÜM REFERANDUM HABERLERİ İÇİN TIKLAYINIZ

Cumhurbaşkanı’nın yargılanması: Madde, Cumhurbaşkanı hakkında, bir suç işlediği iddiasıyla TBMM üye tamsayısının salt çoğunluğunun vereceği önergeyle soruşturma açılmasını öngörüyor. Meclis, önergeyi en geç 1 ay içinde görüşüp, üye tamsayısının beşte üçünün gizli oyuyla soruşturma açılmasına karar verecek. Soruşturma açılmasına karar verilmesi halinde, Meclis'teki siyasi partilerin, güçleri oranında komisyona verebilecekleri üye sayısının üç katı olarak gösterecekleri adaylar arasından her siyasi parti için ayrı ayrı ad çekme suretiyle kurulacak 15 kişilik bir komisyon tarafından soruşturma yapılacak. Komisyon, soruşturma sonucunu belirten raporunu iki ay içinde Meclis Başkanlığı'na sunacak. Soruşturmanın bu sürede bitirilememesi halinde, komisyona bir aylık yeni ve kesin bir süre verilecek.

OHAL durumu: Cumhurbaşkanı ayaklanma, savaş hali, afet, salgın gibi olaylarda 6 ayı geçmemek üzere OHAL ilan edebilecek. Meclis gerekli gördüğü takdirde OHAL süresini kısaltabilecek, uzatabilecek veya kaldırabilecek. Cumhurbaşkanı savaş halleri dışında 4 ayı geçmemek koşuluyla OHAL’i uzatabilecek. OHAL döneminde çıkarılan kararnameler 3 ay içerisinde Meclis’te görüşülecek, aksi takdirde yürürlükten kalkacak.

Seçimler: Meclis üye tamsayısının 5’te 3 çoğunluğuyla seçimlerin yenilenmesine karar verebilecek. Cumhurbaşkanlığı ile milletvekili seçimleri birlikte yapılacak. Bunun yanında Cumhurbaşkanı da seçimlerin yenilenmesi kararını alabilecek.

REFERANDUMDA OYUNUZU NASIL KULLANACAKSINIZ

Askeri yargı kalkıyor: Yargıda birlik için askeri mahkemeler kaldırılarak, görev ve yetkileri sivil mahkemelere devrediliyor. Ancak savaş durumunda askeri mahkemeler sadece askeri suçları yargılamak için kurulabilecek.

HSYK’da isim değişikliği ve mahkemeler: Hakim ve Savcılar Yüksek Kurulu’nun ismindeki “yüksek” ibaresi kaldırılıyor. 13 üyeli HSK’nın Adalet Bakanı ve Müsteşarı doğal üye olacak. Bunun dışında 4 üyesi birinci sınıf hakim ve savcılar arasından Cumhurbaşkanı’nca, 3 üyesi Yargıtay, bir üyesi Danıştay, 3 üyesi yükseköğretim kurumları ile avukatlar arasından Meclis tarafından seçilecek.

Bütçe yapma hakkı: Cumhurbaşkanı’nın tek kanun yapma hakkı bütçe üzerine olacak. Cumhurbaşkanı mali yılbaşından 75 gün önce Meclis’e bütçeyi sunmak zorunda. Meclis’in onaylaması durumunda yürürlüğe girecek kanunun onaylanmaması durumunda ise geçici bütçe yapılacak.

Sıkıyönetim kalkıyor: “Sıkıyönetim” ibaresi kalkarken, Bakanlar Kurulu yetkileri Cumhurbaşkanı’na devrediliyor. “Başbakan” ifadeleri “Cumhurbaşkanı Yardımcıları” ifadesi şeklinde değiştirilecek.

Son madde: Halkoylamasında evet çıkması durumunda, yasalardaki ilgili maddelerin de düzenlenmesi hükmü getiriliyor.

REFERANDUMLA İLGİLİ BİLİNMESİ GEREKENLER

Türkiye'nin kader oylamalarından biri olacak 16 Nisan referandumunda 55 milyon 319 bin 222 seçmen, 167 bin 140  sandıkta oy kullanacak. Bunlardan 1 milyon 269 bin 282'sini, oy verme gününe  kadar 18 yaşını dolduran yeni seçmenler oluşturacak. Halk oylaması için  cezaevlerine de 461 sandık kurulacak.  

Seçmen bilgi kağıdı gelmeyen vatandaşlar da oy kullanabilecek. Kağıdı  bulunmayıp kütüğe kayıtlı olanlar, ibraz edecekleri kimlik belgeleriyle (nüfus  kağıdı, resmi daireler veya iktisadi devlet teşekküllerince verilen soğuk damgalı kimlik kartı, pasaport, ehliyet, evlenme cüzdanı) oy verebilecek. Üzerinde T.C. kimlik numarası olmayan bir kimlik belgesi ibraz eden  seçmenin oy kullanabilmesi için bu belgelerin yanında seçmen bilgi kağıdı veya  T.C. kimliğini ispata elverişli bir belgeyi de ibrazı şart olacak. Seçmenler, YSK'nın ''www.ysk.gov.tr'' internet sitesinden de hangi  sandıkta oy kullanacaklarını öğrenebilecek.

Halk oylamasında, "Türkiye Cumhuriyeti Yüksek Seçim Kurulu" filigranlı  sarı renkteki zarflar ve beyaz renk üstünde "Evet", kahverengi renk üstünde  "Hayır" ibareleri bulunan iki ayrı renkten oluşan birleşik oy pusulaları ile  "tercih" mührü kullanılacak.

OY VERME SAATLERİ...

Seçmenler, adıyaman, Ağrı, Artvin, Bingöl, Bitlis, Diyarbakır, Elazığ,  Erzincan, Erzurum, Gaziantep, Giresun, Gümüşhane, Hakkari, Kars, Malatya,  Kahramanmaraş, Mardin, muş, Ordu, Rize, Siirt, Sivas, Trabzon, Tunceli,  Şanlıurfa, Van, Bayburt, Batman, Şırnak, Ardahan, Iğdır ve Kilis'te 07.00-16.00,  diğer illerde ise 08.00-17.00 arasında sandık başına gidecek. Oy kullanmanın bitiş saatine gelindiği halde sandık başında oylarını  vermek üzere bekleyen seçmenler, başkan tarafından sayıldıktan sonra sırayla  oylarını kullanabilecek.

REFERANDUM NE DEMEKTİR?

Peki referandum nedir? Anaya değişikliği, halkı ilgilendiren konular, Milletin Temsilcisi Meclis'in vatandaşa sorulmasını istediği değişikler için halka gidilmesine referandum denir? İlk defa 1789'da Fransız İhtilali sonucunda kullanılan bu sistemle yapılacak değişiklik için halkın onayı ya da tercihi alınır. Çıkarılacak veya değiştirilecek kanun/yasaların halkın iradesine sunulması ABD ve İsviçre ülkelerinde temel bir prensip olarak kabul edilmiştir.

Ülkemizde de yakın tarihte 2007'deki Türkiye anayasa değişikliği referandumu yapılmış ve %68.95'lik oy oranıyla yapılan anayasa değişikliği kabul edilmiştir. Aynı zamanda 2010'da yapılan 26 maddelik anayasa değişiklik referandumunda %57.88'lik oy oranıyla yapılan değişiklik yine kabul edilmiştir.

Son dakika haber! Antalya referandum sonucunda evet mi hayır mı önde? 16 Nisan anayasa değişikliği referandumu Antalya sonuçları ve evet hayır oranlarını Karar.com farkıyla sonuçlar açıklanır açıklanmaz haberimizden takip edebilirsiniz. Akdeniz bölgesinin önemli kentlerinden olan Antalya referandum sonuçları Türkiye geneli sonuçları etkileyecek önemde... İşte muhtemel senaryolar...

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN