Güncel İstanbul referandum sonuçları: İstanbul'da evet mi hayır mı önde? Referandum 2017

Güncel İstanbul referandum sonuçları: İstanbul'da evet mi hayır mı önde? Referandum 2017

İstanbul'da sandıklar açılıyor, evet hayır oy oranı belli olmaya başladı! Son dakika İstanbul referandum sonucu ve ilk sonuçlar haberimizde. İstanbul'da evet mi hayır mı önde? Yaklaşık 10 milyon seçmenin oy kullanacağı kent, hayır ve evet oranları için kritik öneme sahip. İstanbul'da hem AK Parti'nin hem de CHP'nin güçlü olması MHP'lilerin ne yönde tercihte bulanacağını daha da önemli hale getiriyor. 2010 referandumunda yüzde 58 evet oyu çıkan şehirde, bu kez evet cephesi daha güçlü gözüyor. Yine de HDP ve CHP'lilerin katılım oranları sonuçları son dakikaya bırakabilir...

2017 referandum sonuçları belli olmaya başladı. Peki İstanbul referandum sonuçları ne? Evet mi hayır mı önde? İstanbul referandum sonucunu, evet hayır oranlarını anlık olarak haberimizden takip edebilirsiniz. Son genel seçimler ve referandumda AK Parti'ye destek veren kentte CHP, MHP ve HDP'nin de sonçları etkileycek oranda tabanı bulunuyor. Bu nedenle 16 Nisan referandumunda evet ya da hayır sonucu son dakikaya kalabilir. İki tercih arasındaki makasın daralması beklenen İstanbul'da oyların büyük kısmı sayılmadan kesin sonuç beklenemeyeceği öngörülüyor.

İŞTE SONUÇLAR

17-04/16/y.jpg

Bu nedenle İstanbul'da evet mi önde hayır mı önde sorusuna gecenin ilerleyen saatlerinde cevap verilebilir. Ancak İstanbul'da genel seçimler ve son referandum sonuçları ile 16 Nisan'da AK Parti ve MHP'nin birlikte hareket ettiği düşünülürse evet sonucunun çıkma ihtimali daha yüksek. 

İSTANBUL REFERANDUM SONUÇLARI İÇİN TIKLAYIN

Bu sayfadan ve yukardaki linke tıklayarak İstanbul 2017 referandum sonuçlarını son dakika haberleriyle birlikte takip edebilir evet mi çıktı hayır mı çıktı öğrenebilirsiniz. Muhtemel sonuçlar için son seçimler, cumhurbaşkanlığı seçimi ve 2010 referandumu sonuçları bu konuda fikir veriyor. 

İSTANBUL 2014 CUMHURBAŞKANLIĞI SEÇİMİ NEYİ GÖSTERİYOR

Türkiye ilk defa halk oylaması ile Cumhurbaşkanı seçimini 2014 yılında yaptı. Bu seçimde aday olarak Recep Tayyip Erdoğan, Selahattin Demirtaş ve Ekmeleddin İhsanoğlu katıldı. AK Parti'nin adayı ile MHP ve CHP'nin adayına çıkan oylar arasınadki fark 8 puan oldu. HDP adayı ise yüzde 9'dan fazla aldı. İstanbul'da parti liderlerine ve liderlerin desteklediği kişiye verilen oylarda AK Parti ve CHP+MHP arasındaki fark referandum 2017 için ipucu veriyor.  MHP'in evet cephesinde yeralması, HDP'nin hayırı savunması gözönüne alındığında değişikliğe destekte kabaca 8-9 puanın evet ile hayır arasında yer değiştireceğini gösteriyor. HDP'nin yüzde 9 oy aranı hayır cephesine, MHP'nin oyları evet cephesine yazıldığında evette yüzde 50 rahat geçiliyor. Ancak MHP tabanının ne kadar evete oy vereceği burada soru işareti. En kötü ihtimalle Erdoğan için verilen yüzde 49 oy oranın geçilmesi bekleniyor. Cumhurbaşkanlığı seçimlerinde sonuçlar şöyleydi: 

1. Recep Tayyip Erdoğan %49,83

2. Ekmeleddin İhsanoğlu %41,08

3. Selahattin Demirtaş %9,09

İSTANBUL 2010 REFERANDUM SONUÇLARINA GÖRE 16 NİSAN'DA EVET YÜZDE KAÇ OLUR

İstanbul 16 Nisan sonucu için tahminde bulunanların bir başka referans noktası ise 2010 referandum sonuçları. İstanbul’da yaklaşık 9 milyon seçmenin oy kullandığı 2010 referandum sonuçlarına göre yüzde 73,18 katılım oranı ile sandıklardan yüzde 54.86 evet çıktı. AK Parti tabanı dışında sol, liberal ve milliyetçi kesimlerin de destek verdiği, HDP'nin çekimser kaldığı oylamada AK Parti klasik oy oranını geçmişti. Katılım oranının da referandum oylamalarına göre yüksek olması gözönüne alındığında 2010 yılına göre 16 Nisan'da sadece MHP'lilerden beklenen destek var. 

Toplam seçmen: 9.204.343

Kullanılan oy sayısı: 6.636.899

Katılım oranı: % 73,18

Evet: % 54,86

Hayır: % 45,13

İSTANBUL 2015 KASIM SEÇİM SONUÇLARINA GÖRE REFERANDUMDA NE OLUR?

1 Kasım 2015’te yapılan son genel seçimlerde de AK Parti yüzde 48 oy almış, CHP yüzde 30, MHP yüzde 8 ve HDP ise yüzde 10 oy almıştı. Bu veriler gözönünde alındığında MHP tabanından gelecek en az 2 puan bile İstanbul 2017 referandum sonuçlarında yüzde 50 üzerinde evet çıkacağını gösteriyor. %88 katılımın olduğu İstanbul 2015 seçim sonuçları şöyle: 

Toplam seçmen: 10.318.203
Kullanılan oy sayısı: 9.093.691
Katılım oranı: % 88,13
AK Parti: % 48,72
CHP: % 30,44
MHP: % 8,59
HDP: % 10,05

İSTANBUL'DA KRİTİK İLÇELER

16 Nisan referandum sonuçlarını seçmen sayısıyla etkileyecek 10 ilçenin 4'ü İstanbul'da bulunuyor. Bu nedenle İstanbul sonuçları Türkiye genel sonuçları için de büyük önem taşıyor. Esenyurt 520 bin, Bağcılar 510 bin, Ümraniye 491 bin, Pendik 487 bin seçmen sayısıyla toplamda 2 milyonluk bir oy potansiyeleni geçiyor. 

TÜM REFERANDUM HABERLERİ İÇİN TIKLAYINIZ

İSTANBULLULAR 16 NİSAN'DA NEYİ OYLYACAK

Evet ya da hayır sonucu çıksa da demokrasinin kazanacağı 2017 referandum sonuçları, milletin Cumhurbaşkanlığı sistemine geçip geçmeme konusunda kesin kararı olacak. Uzun zamandır tartışılan Başkanlık sistemi için AK Parti ve MHP'nin anlaşarak Meclis'ten geçirdiği Anayasa değişikliği konusunda son noktayı halk koyacak. Türkiye'nin aylardır tartışığı, miting meydanlarında liderlerin savunduğu ya da hayır kampanyası yürüttüğü Anayasa değişiklikliri ne getirecek, hayatımızda, siyasette, yönetimde neler değişecek. İşte detaylar:

Mahkemelere yeni tanım geliyor:

Mahkemelerin tanımındaki “bağımsız” ibaresinin yanına “tarafsız” tanımı da getiriliyor.

Milletvekili sayısı artıyor:

550 olan milletvekili sayısı 600’e çıkarılıyor.

Seçilme yaşı düşüyor:

Daha önce 25 olan seçilme yaşı, yeni sistemde 18’e düşecek. 18 yaşında Meclis’e girenler askerlikten muaf tutulacak.

Seçimlerin yapılması:

Teklife göre, Cumhurbaşkanlığı ve milletvekili seçimleri aynı anda 5 yılda bir yapılacak.

Yasalar nasıl çıkarılacak:

Yasama görevi Meclis’te olacak. Milletvekillerinin sunacakları teklifin kabul edilmesi durumunda Cumhurbaşkanı’nın onayına sunulacak. Bunun yanında OHAL, af, para basmak, savaş yetkisi ve milletler arası anlaşmaları onaylamak da bulunuyor.

Denetim yetkisi:

Meclis araştırması, genel görüşme, meclis soruşturması ve yazılı soru önergeleriyle denetim yolu açık olacak.

Cumhurbaşkanı’nın seçimi:

Cumhurbaşkanı halk tarafından seçilirken, görev süresi milletvekilleri gibi 5 yılla sınırlı olacak. Seçilen Cumhurbaşkanı iki defa görev yapabilecek. Bunun yanında 100 bin seçmen ve en az yüzde 5 oya sahip siyasi partiler aday gösterebilecek. İlk turda seçim yapılamazsa, ikinci pazar günü seçim yenilenecek.

Cumhurbaşkanı yürütmenin başı olacak

Anayasa değişikliğiyle hükümet etme sistemi değişiyor. Cumhurbaşkanı devletin başı görevini üstleniyor. Halkoylamasında sunulan metinle “başbakanlık” kalkıyor, görev ve yetkileri cumhurbaşkanına geçiyor. Cumhurbaşkanı kanunları onaylama, Meclis’e geri gönderme ya da Anayasa Mahkemesi’ne gönderme hakkına devam ediyor. Cumhurbaşkanı, yardımcılarını ve bakanları atama yetkisine sahip olurken, “başbakan”lık makamı lağvediliyor. Bunun dışında Cumhurbaşkanı üst kademe kamu yöneticilerini atama ve görevden alma ile diplomat görevlendirme yetkisine sahip oluyor. Cumhurbaşkanı’nın “Başkomutanlık” sıfatı devam edecek. Yürütme yetkisine ilişkin kararname çıkarabilecek. Ancak Anayasa’da yer alan konularda kararname çıkaramayacak.

Cumhurbaşkanının dokunulmazlığı kalkıyor

Madde, Cumhurbaşkanı hakkında, bir suç işlediği iddiasıyla TBMM üye tamsayısının salt çoğunluğunun vereceği önergeyle soruşturma açılmasını öngörüyor. Meclis, önergeyi en geç 1 ay içinde görüşüp, üye tamsayısının beşte üçünün gizli oyuyla soruşturma açılmasına karar verecek. Soruşturma açılmasına karar verilmesi halinde, Meclis'teki siyasi partilerin, güçleri oranında komisyona verebilecekleri üye sayısının üç katı olarak gösterecekleri adaylar arasından her siyasi parti için ayrı ayrı ad çekme suretiyle kurulacak 15 kişilik bir komisyon tarafından soruşturma yapılacak. Komisyon, soruşturma sonucunu belirten raporunu iki ay içinde Meclis Başkanlığı'na sunacak. Soruşturmanın bu sürede bitirilememesi halinde, komisyona bir aylık yeni ve kesin bir süre verilecek.

Cumhurbaşkanı’nın yardımcıları ve vekaleti

Cumhurbaşkanı için yardımcı sınırlaması bulunmuyor. Bunun dışında Cumhurbaşkanlığı makamının boşalması durumunda 45 gün içerisinde seçim yapılacak. Cumhurbaşkanı’na, Cumhurbaşkanı’nın atayacağı yardımcısı vekalet edecek ve yetkilerini kullanabilecek.

Seçimler: Meclis üye tamsayısının 5’te 3 çoğunluğuyla seçimlerin yenilenmesine karar verebilecek. Cumhurbaşkanlığı ile milletvekili seçimleri birlikte yapılacak. Bunun yanında Cumhurbaşkanı da seçimlerin yenilenmesi kararını alabilecek.

OHAL nasıl ilan edilecek

Cumhurbaşkanı ayaklanma, savaş hali, afet, salgın gibi olaylarda 6 ayı geçmemek üzere OHAL ilan edebilecek. Meclis gerekli gördüğü takdirde OHAL süresini kısaltabilecek, uzatabilecek veya kaldırabilecek. Cumhurbaşkanı savaş halleri dışında 4 ayı geçmemek koşuluyla OHAL’i uzatabilecek. OHAL döneminde çıkarılan kararnameler 3 ay içerisinde Meclis’te görüşülecek, aksi takdirde yürürlükten kalkacak.

Sıkıyönetim tarih oluyor 

“Sıkıyönetim” ibaresi kalkarken, Bakanlar Kurulu yetkileri Cumhurbaşkanı’na devrediliyor. “Başbakan” ifadeleri “Cumhurbaşkanı Yardımcıları” ifadesi şeklinde değiştirilecek.

Askeri yargı kalkıyor

Yargıda birlik için askeri mahkemeler kaldırılarak, görev ve yetkileri sivil mahkemelere devrediliyor. Ancak savaş durumunda askeri mahkemeler sadece askeri suçları yargılamak için kurulabilecek.

HSYK’da isim değişikliği ve mahkemeler

Hakim ve Savcılar Yüksek Kurulu’nun ismindeki “yüksek” ibaresi kaldırılıyor. 13 üyeli HSK’nın Adalet Bakanı ve Müsteşarı doğal üye olacak. Bunun dışında 4 üyesi birinci sınıf hakim ve savcılar arasından Cumhurbaşkanı’nca, 3 üyesi Yargıtay, bir üyesi Danıştay, 3 üyesi yükseköğretim kurumları ile avukatlar arasından Meclis tarafından seçilecek.

Bütçe yapma hakkı

Cumhurbaşkanı’nın tek kanun yapma hakkı bütçe üzerine olacak. Cumhurbaşkanı mali yılbaşından 75 gün önce Meclis’e bütçeyi sunmak zorunda. Meclis’in onaylaması durumunda yürürlüğe girecek kanunun onaylanmaması durumunda ise geçici bütçe yapılacak.

Halkoylamasında evet çıkması durumunda, yasalardaki ilgili maddelerin de düzenlenmesi hükmü getiriliyor.

DOĞRU OY KULLANMA KURALLARI

2017 İstanbul referandum sonuçlarını haberimizden takip edebilirsiniz. İstanbul'da evet mi hayır mı önde öğrenebilirsiniz. Yaklaşık 10 milyon seçmenin oy kullanacağı kent vatandaşlar doğru oy nasıl kullanılır merak ediyor. İşte doğru oy kullanma kuralları: 

17-04/14/a3c702ad-16b8-4447-bee6-0c74aeb9206f.jpg

Referandumda yurt içinde 55 milyon 319 bin 222 seçmen, 167 bin 140 sandıkta oy kullanacak. Seçmen bilgi kağıdı gelmeyen vatandaşlar da oy kullanabilecek. Kağıdı bulunmayıp kütüğe kayıtlı olanlar, ibraz edecekleri kimlik belgeleriyle (nüfus kağıdı, resmi daireler veya iktisadi devlet teşekküllerince verilen soğuk damgalı kimlik kartı, pasaport, ehliyet, evlenme cüzdanı) oy verebilecek.

Hem “Evet” hem de “Hayır” bölümüne iki kez mühür basılması da oyu geçersiz kılacak.

Buna göre, sandık kurulunca verilen ve kurulca düzenlenmiş biçim ve renkte olmayan, Türkiye Cumhuriyeti Yüksek Seçim Kurulu filigranı, arkasında sandık kurulu mührü bulunmayan oy pusulaları kabul edilmeyecek.

Oy pusulasında “Tercih” mührü basılmamış oylar geçersiz sayılacak. Ayrıca hem “Evet” hem de “Hayır” bölümüne iki kez mühür basılması da oyu geçersiz kılacak. Diğer alana taşacak ya da iki alanın ortasında basılacak “Tercih” mührü de oyu geçersiz yapacak.

REFERANDUMDA OYUNUZU NASIL KULLANACAKSINIZ

Bütünlüğü bozulacak şekilde yırtılmış veya koparılmış, üzerine "Tercih" mührü dışında veya "Tercih" mührü yerine herhangi bir özel işaret, isim, imza kaşesi, mühür ya da parmak izi basılmış oy pusulaları geçerli sayılmayacak.

Üzerinde yer alan bölümleri belirgin bir şekilde ve özel olarak karalanmış, çizilmiş veya işaretlenmiş, üzerinde yer alan matbu yazıların ve şekillerin dışında yazılar, harfler veya sayılar yazılmış, şekiller çizilmiş birleşik oy pusulaları da geçersiz sayılacak.

ANKETLER NE DİYOR, EVET Mİ HAYIR MI?

Tüm Türkiye nefesini tutmuş YSK'nın sonuçların açıklanması için vereceği kararı beklerken, anketler evetlerin önde olduğunu gösteriyor.

ORC referandum anketi sonuçları:

ORC Araştırma en son referanduma anketini1-7 Mart arasında 36 ilde 3 bin 140 kişiyle yaptı. ORC referandum anketi sonuçlarında ‘evet’ oyları yüzde 57,2 çıkarken, HAYIR oyları yüzde 42,8'de kaldı. ORC anketinde anayasa değişikliğinin kabul edileceğine inananların oranı da yüzde 59,6 oldu.

Konsensus referandum anket sonuçları:

Konsensus araştırma şirketinin yaptığı referandum anketinin sonuçlarını Twitter hesabından paylaştı. Yapılan anketin sonucuna göre; seçmenin yüzde 51,2'si 'HAYIR' derken; yüzde 48,8'i 'EVET' dedi. Eğilimlerinin referandum gününe kadar değişip değişmeyeceği sorulan yurttaşların yüzde 89’u oylarında kararlı olduğunu belirtirken, yüzde 8’i tercihinin değişebileceğini belirtti.

SONAR anket sonuçları:

SONAR, 10-24 Mart tarihleri arasında 26 ilde 5 bin seçmenle yüz yüze ve telefonla görüşme yaptı. Görüşmelerde seçmenlere "16 Nisan 2017 referandumunda oy tercihleri" soruldu.

SONAR'ın yayınladığı anket sonuçlarına göre 'evet' oyları yüzde 49, 'hayır' oyları yüzde 51 çıktı.

Gezici referandum anket sonuçları:

Hayır oyları % 46.7, Evet oyları % 53.3 oranında.

REFERANDUMDA BUNLARA DİKKAT

Oy verme günü saat 06.00'dan 24.00'e kadar alkollü içki satılamayacak, içkili ve umumi yerlerde alkollü içki verilmesi ve içilmesi yasak olacak, eğlence yerleri oy verme süresince kapalı kalacak, eğlence yeri niteliğindeki lokantalarda yalnızca yemek verilebilecek.

Emniyet ve asayişi korumakla görevli olanlardan başka kimse silah taşıyamayacak.

Radyolar ve her türlü yayın organlarınca saat 18.00'e kadar seçim ve seçim sonuçlarıyla ilgili haber, tahmin ve yorum yapılamayacak. Radyolarda ve her türlü yayın organlarında 18.00-21.00 saatleri arasında ancak YSK tarafından seçim ile ilgili verilecek haber ve tebliğler yayınlanabilecek.

Bütün yayınlar saat 21.00'den sonra serbest olacak ancak YSK tarafından gerek görülmesi halinde saat 21.00'den önce de yayınların serbest bırakılmasına karar verilebilecek. 

Son dakika İstanbul referandum sonucu ve ilk sonuçlar haberimizde. İstanbul'da evet mi hayır mı önde? Yaklaşık 10 milyon seçmenin oy kullanacağı kent, hayır ve evet oranları için kritik öneme sahip. İstanbul'da hem AK Parti'nin hem de CHP'nin güçlü olması MHP'lilerin ne yönde tercihte bulanacağını daha da önemli hale getiriyor. 2010 referandumunda yüzde 58 evet oyu çıkan şehirde, bu kez evet cephesi daha güçlü gözüyor. Yine de HDP ve CHP'lilerin katılım oranları sonuçları son dakikaya bırakabilir... 

 

 

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN