Nasıl oy kullanacağım? e-Devlet referandum seçmen kaydı sorgulama | YSK Seçmen listesi sorgula

Nasıl oy kullanacağım? e-Devlet referandum seçmen kaydı sorgulama | YSK Seçmen listesi sorgula

Referandum tarihi yaklaştıkça seçmenler 'YSK seçmen listesine nasıl ulaşırım? Referandumda nasıl oy kullanacağım?' sorularına cevap arıyor. Seçmenler, seçmen listesinde olup olmadığını muhtarlıklardaki seçmen listesinden kontrol ediyor. Peki, seçmen listesi internetten kontrol edilebilir mi? Referandum ile ilgili tüm ayrıntılar ve YSK seçmen listesi sorgulama haberimizde.

Referandumda nerede oy kullanacağım? Referandumda nasıl oy kullanırım? YSK seçmen listesine internetten nasıl ulaşabilirim? 16 Nisan'da yapılacak olan referandum öncesi seçmenler bu soruların cevabını arıyor. Yüksek Seçim Kurulu seçmen listelerinin seçmenler tarafından kontrol edilmesi için muhtarlıklara dağıttı. Peki, seçmen listesi internetten kontrol edilebilir mi? Ayrıntılar haberimizde.

YSK SEÇMEN LİSTESİ KONTOL ET | REFERANDUM 2017

YSK seçmen bilgi sistemi, referandum tarihi yaklaşırken birçok vatandaş tarafından ziyaret edilmeye devam ediyor. 'Nerede oy kullanacağım' sorusunu yönelten vatandaşlar, seçmen listesinin yer aldığı bilgilere erişmek istiyor. Seçmen listesinde değişiklik yapılmasını talep eden vatandaşlar, YSK'nın belirlediği tarihler içerisinde bu itirazlarını sunabilecek. Peki, vatandaşlar YSK seçmen listesine nereden ulaşılabilecek? İşte, 'Nerede oy kullanacağım' sorusuna cevap arayan vatandaşlar için detaylı bilgiler.

E DEVLET SEÇMEN KAYDI SORGULA

Oy kullanma hakkının olup olmadığını öğrenmeye çalışan vatandaşlar seçmen kütüğü sorgulama ile ilgili detayları öğrenmeye çalışıyorlar. Kayıtlarında düzeltme veya yerleşim yeri adresini değiştirmek isteyen vatandaşlar ise bu işlemlerin nasıl yapılacağını öğrenmeye çalışıyorlar. Peki, YSK seçmen listesine nereden ulaşılacak? Nerede oy kullanacağım? İşte, YSK seçmen kütüğü sorgulama sayfası.

SEÇMEN LİSTESİNE NEREDEN ULAŞILACAK

Oy kullanma hakkına sahip olan vatandaşlar, e-devlet ve YSK internet sitesi üzerinden kütüğünün nereye kayıtlı olduğunu öğrenebilecek. YSK internet sitesi üzerinde kurulu olan sistemden seçmen bilgilerini öğrenmek isteyen vatandaşlar, T.C. kimlik numaları ile bu bilgiye erişebilecek.

17-02/21/s-61583283161f3f2d3f08b4236a88f7189cde621f.jpg

Aynı bilgi, e-devlet şifresi aracılığıyla, e-devlet üzerinden de öğrenilebilecek. 

SEÇMEN KÜTÜĞÜ'NDE SON TARİH 26 ŞUBAT

1. Seçmen niteliğine sahip ve yerleşim yeri yurt içi olmasına rağmen,

Yurt içi seçmen kütüğünde kaydı bulunmayan,

Kayıtlarında düzeltme veya yerleşim yeri adresini değiştirmek isteyen vatandaşların;

26 Şubat 2017 (17.00) Pazar gününe kadar; bizzat veya 5490 sayılı Nüfus Hizmetleri Kanununun 50. maddesinde sayılanlar, ilgili nüfus müdürlüğüne adres beyan formu ile birlikte elektrik, su, telefon, doğalgaz abonelik sözleşmesi veya faturası, noterden tasdikli kira sözleşmesi gibi belgelerden birisi ile başvurmaları ve nüfus müdürlüğünce tescil edilen adrese ilişkin imzalı ve onaylı adres beyan formunun bir örneği ve eklerini İlçe Seçim Kurulu Başkanlığına teslim etmeleri gerekiyor.

SEÇMEN LİSTESİ SORGULAMA NASIL YAPILIR?

Referanduma sayılı günler kala seçmen listesi sorgulama nasıl yapılır merak ediliyor. Seçmen sorgulama için haberimizde bulunan linke tıklayarak TC kimlik numaranızı girmeniz gerekiyor. Açılan sayfada bilgileriniz ve hanenize kayıtlı olanların bilgileri çıkıyor. Eğer seçmen listesi sorgulamasında isminiz çıkmazsa düzeltme ve yerleşim yeri adresi değiştirmek isteyenler nüfus müdürlüklerine şahsen başvurmanız gerekiyor. Bu işlem için son tarih 26 Şubat 2017. Nüfus kütüğü kaydı oluştururken adres beyan formu ile birlikte elektrik, su, telefon, doğalgaz abonelik sözleşmesi veya faturası, noterden tasdikli kira sözleşmesi gibi belgelerden birisi ile başvurmanız gerekiyor.

58 MİLYON SEÇMEN MEVCUT

Anayasa değişikliği referandumunda, yurt içinde ve yurt dışında oy kullanacak seçmenlerle ilgili bilgileri paylaşan YSK Başkanı Güven, "Bugün itibariyle yurt içi seçmen kütüğüne kayıtlı seçmen sayımız 55 milyon 336 bin 960. Yurt içinde kurulacak sandık sayısı yaklaşık 164 bin. Yurt dışı seçmen kütüğüne kayıtlı seçmen sayımız 2 milyon 929 bin 389'dur. Yurt dışı seçmen kütüğüne kayıtlı seçmenlere halk oylamasında 57 ülke, 119 temsilcilikte ve 32 gümrük kapısında kurulacak sandıklarda oy kullandırılması planlanmaktadır. Bu seçimde yurt dışı seçmen kütüğü tek seçim çevresi olarak oluşturulmuştur. Böylece yurt dışı seçmen kütüğüne kayıtlı seçmenler, bağlı bulundukları temsilcilik görev çevrelerinde kurulan sandıklarda veya oy verme günlerinde bulundukları yerlerdeki temsilciliklerde kurulan sandıklarda oylarını kullanabileceklerdir" şeklinde konuştu.

17-02/21/oks.jpg

TEMSİLCİLİKLERDE  VE GÜMRÜK OY VERME İŞLEMİ

Anayasa değişikliği referandumunun yurt dışındaki temsilciliklerde hangi tarihlerde yapılacağını da duyuran YSK Başkanı Güven, "Yurt dışında kurulan temsilciliklerde oy verme işlemleri 27 Mart-9 Nisan tarihleri arasında, gümrük kapılarında ise 27 Mart-16 Nisan tarihleri arasında yapılacaktır. Halk oylamasında beyaz renk üzerine 'Evet', kahverengi üzerine 'Hayır' ibareleri bulunan iki ayrı renkte birleşik oy pusulası kullanılacaktır. Seçmenler tercih mührünü kullanarak, oy verme işlemini gerçekleştirecektir" ifadesini kullandı.

58 MİLYON SEÇMENREFERANDUM TAKVİMİ ŞU ŞEKİLDE

11 Mart

Halk oylamasında kullanılacak birleşik oy pusulaları basılacak, basımı tamamlandıkça plan dahilinde dağıtılacak. Gümrük kapılarında kullanılacak araç ve gereçler ilgili seçim kurullarına gönderilmeye başlanacak.

27 Mart

Gümrük kapılarında ve yurt dışı temsilciliklerinde oy verme işlemine başlanacak.

30 Mart

TBMM'de grubu bulunan siyasi partilerin radyo ve televizyonda propaganda başvuruları ve propaganda sırasının belirlenmesi için kuraya katılacak temsilcisi ile TRT temsilcilerinin YSK'ya bildirilmesinin son günü olacak. Konuşma yapmayı dilemesi halinde, Cumhurbaşkanı'nın yapacağı konuşmalar için yayın zamanı ve sırası tespit edilecek.

31 Mart

Başvuran siyasi partilerin radyo ve televizyonda yapacakları propaganda konuşmalarının yayın ve zaman sıralarının belirlenmesi için YSK tarafından ad çekilecek.

9 Nisan

Yurt dışı temsilciliklerde oy verme işlemi sona erecek. Propaganda serbestliği ve bir kısım seçim yasakları başlayacak. Radyo ve televizyon propaganda konuşmalarına başlanacak.

12 Nisan

İlçe seçim kurulu başkanlıklarınca malzeme torbaları sandık kurulu başkanlarına teslim edilecek.

15 Nisan

Seçim propagandası saat 18.00'de sona erecek.

16 Nisan

Oy verme günü."

ÖĞRENCİLER NEREDE VE NASIL OY KULLANACAK?

2.Seçmen niteliğini taşıyan ve öğrenim gördükleri yerleşim birimlerinde oylarını kullanmak isteyen öğrencilerin (askeri öğrenciler hariç); Öğrenim gördükleri okuldan, o okulun öğrencisi olduklarına ve yurt müdürlüklerinden, yurtta kaldıklarına ilişkin alacakları belgeler ile kaldıkları yurtların bağlı bulunduğu ilgili nüfus müdürlüklerine bizzat başvurması ve tescil edilen adrese ilişkin imzalı ve onaylı adres beyan formunun bir örneği ve eklerini İlçe Seçim Kurulu Başkanlığına teslim etmeleri gerekmektedir.

Referandum tarihi yaklaştıkça seçmenler 'YSK seçmen listesine nasıl ulaşırım? Referandumda nasıl oy kullanacağım?' sorularına cevap arıyor. Seçmenler, seçmen listesinde olup olmadığını muhtarlıklardaki seçmen listesinden kontrol ediyor. Peki, seçmen listesi internetten kontrol edilebilir mi? Referandum ile ilgili tüm ayrıntılar ve YSK seçmen listesi sorgulama haberimizde.

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN