28 Şubat’ın rütbesi sökülecek

28 Şubat’ın rütbesi sökülecek

Bin yıl sürecek denilen 28 Şubat sorumlularının yargılandığı davada istenilen cezalar belli oldu. Savcısı, aralarında dönemin Genelkurmay Başkanı Orgeneral İsmail Hakkı Karadayı, Genelkurmay İkinci Başkanı Çevik Bir ve Orgeneral Çetin Doğan’ın da bulunduğu 60 sanığa ağır müebbet talep etti.

HABER MERKEZİ / İSTANBUL

Ankara 5. Ağır Ceza Mahkemesi’ndeki duruşmaya sanıklar, müdahiller ve tarafların avukatları katıldı. Mahkeme Başkanı Mustafa Yiğitsoy, bazı müdahiller ile müdahil ve sanık avukatlarının tanık dinletilmesi gibi konularda dilekçe verdiğini, bazı kişilerin ise müdahillik taleplerinde bulunduğunu belirtti. Yiğitsoy, bazı sanık avukatlarının, kimi kişilerin tanık olarak dinlenmesi talebinde bulunduğunu ifade etti. Bunun üzerine müşteki avukatları dinlenmesi istenen kişilerin 28 Şubat’a iştirak eden kişiler olduğunu belirtti. Cumhuriyet Savcısı Mehmet Hanifi Yıldırım da “Talep edilen hususların neticeye etkili olmayacağı kanaatindeyiz. Bu nedenle reddi gerektiği kanaatindeyiz” dedi. Sanıklardan Erol Özkasnak’ın avukatı “28 Şubat davasının da FETÖ’nün kumpas davalarından biri olduğu açıktır” iddiasında bulundu. Ancak mahkeme talepleri reddederek mütaala için Savcı Yıldırım’a söz verdi.

Yıldırım, dönemin Genelkurmay Başkanı emekli Orgeneral İsmail Hakkı Karadayı, dönemin Genelkurmay İkinci Başkanı emekli Orgeneral Çevik Bir ve emekli Orgeneral Çetin Doğan’ın da arasında bulunduğu 60 sanığın, suç tarihinde yürürlükte bulunan ve sanıkların lehine olan 765 sayılı Türk Ceza Kanunu’nun 147. maddesi uyarınca, “Türkiye Cumhuriyeti Hükümetini cebren düşürmeye, devirmeye iştirak” suçlarından “ağırlaştırılmış müebbet hapis” cezasına çarptırılmalarını istedi. Savcının hakkında istediği tanınmış diğer sanıklar arasında, Erol Özkasnak, Muhittin Erdal Şenel, Kenan Deniz, İlhan Kılıç, Yıldırım Türker, Çetin Saner, Kamuran Orhon, Vural Avar, Hayri Bülent Alpkaya, Hikmet Köksal, Ahmet Çörekçi ve İdris Koralp da bulunuyor. Duruşma savcısı Yıldırım, mütaalasında 39 sanık hakkında delil yetersizliğinden beraat talebinde bulundu. Yıldırım, yargılama sırasında vefat eden sanıklar Teoman Koman, Eser Şahan, Salih Eryiğit ve Tevfik Özkılıç hakkındaki kamu davasının ise düşürülmesini istedi. Duruşma, sanıklar ve avukatlarının esas hakkındaki savunmalarını hazırlamaları için 8-9-10 Ocak 2018’e bırakıldı. 

BÇG’Yİ ÇEVİK BİR KURDU

Mütaalada dönemin Genelkurmay Başkanı emekli Orgeneral İsmail Hakkı Karadayı’nın 05 Mayıs 1997 tarihinden itibaren Batı Çalışma Grubu’ndan haberdar olduğu, Batı Çalışma Grubu’nun Refah Yol hükümetini düşürmek için Genelkurmay Karargahı’nda dönemin Genelkurmay İkinci Başkanı Çevik Bir’in talimatıyla 4 Nisan 1997’de kurulduğu ve başkanlığında toplantılar yaptığı kaydedildi. BÇG’nin Genelkurmay’da düzenlediği toplantılarına Çetin Doğan’ın da koordinatörlük yaptığı vurgulandı.

TSK’NIN BÜTÜN UNSURLARI KATILDI

Mütaalada Kurulan BÇG’nin Refah Yol hükümetini cebir ve şiddet uygulamak suretiyle düşürmeyi amaçladığını vurgulayarak sürece bütün TSK unsarlarının katıldığını belirttilerek şunu ifade edildi: “Kuvvet Komutanlıklarında ve Jandarma Genel Komutanlığı’nda görevli en üst rütbeli subayların da bu suça iştirak ettiği anlaşılmaktadır. Bu şekilde askeri müdahale sürecine TSK‘nın tüm unsurlarının katılımının amaçlandığı görülmüştür.”

 

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN