68 gün oruç tutan 13 yaşındaki kız öldü

68 gün oruç tutan 13 yaşındaki kız öldü

Hindistan'da dini adetlere göre 68 gün boyunca oruç tutan 13 yaşındaki küçük kız hayatını kaybetti. Çocuk koruma vakfı müdürleri aileden ve papazdan şikayetçi oldu.

[Karar]

Hindistan'da 13 yaşındaki küçük bir kız, ailesi tarafından oruç tutmaya zorlanması sonucunda 68 gün sonra hayatını kaybetti. Olayla ilgili soruşturma başlatan polis, ihbarı çocuk koruma vakfının müdürlerinin yaptığını bildirdi. Jainizm din felsefesine inanan aile, küçük kızı oruç tutması için zorladığı gerekçesiyle gözaltına alındı.  

KALP KRİZİ SONUCU ÖLDÜ

68 gün boyunca sadece su içerek oruç tutmaya çalışan küçük kız, kalp krizi sonucunda öldü. Olayla ilgili açıklama yapan ve suçlamaları reddeden küçük kızın dedesi "Herkes bu kızın oruç tuttuğunu biliyordu. Uzaklardan bile gelenler ve bu kızla selfie çekinenler vardı. Neden daha önce kimse karşı çıkmadı" diye kendini savundu. 

JAİNİZM NEDİR?

Jainizm, Cainizm veya Caynizm, geleneksel anlamda Jain Dharma olarak bilinen Güney Asya kökenli din ve felsefe. Bugün modern Hindistan'da azınlık olmakla beraber ABD, Batı Avrupa ve Afrika'da büyüyen topluluklar halinde varlığını sürdürmektedir. Jainistler hâlâ antik Şraman'ı bir tür sofu (çileci) gelenek - devam ettirmektedirler. Ruhanî özgürlük ve kurtuluş kavramı temelinde kurulmuş olan Jainizm tüm canlıların eşit olduğunu ve özellikle şiddet karşıtlığını savunur. Özdenetim (vrata) Jainlerin mokşa, Keval Gnan, veya ruhun gerçek doğasının anlaşılmasına giden yoldur.

Jainizm, yaklaşık M.Ö. 500 yıllarında Hindistan'da başlamıştır. Kurucusu, Nataputta Vardamana ya da diğer adıyla Mahavir'dir (veya Mahavira, Manavira). Kutsal metinleri, Jain Agamaları Sidantalar'dır. Bunların dışında başka klasik dinî metinler de bulunmaktadır.

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN