ABD’de iki başkan adayının ilk karşılıklı tartışmasından Clinton galip çıktı

ABD’de iki başkan adayının ilk karşılıklı tartışmasından Clinton galip çıktı

Trump’un ‘ayarını’ bozan bir diğer başlık ise ‘vergi’ler oldu. Clinton rakibinin vergi ödemediğini söyleyince Trump, “Çünkü akıllıyım” yanıtını verdi. Trump’ın, tartışmanın ardından mikrofonunun bozuk olduğunu iddia ederek “Bunu bilerek yapmış olabilirler mi?” diye sorması dikkat çekti.

ABD’de 8 Kasım’da yapılacak başkanlık seçimleri öncesi en çok merak edilen olaylardan biri olan adayların canlı yayın münazarası, pazartesi günü gerçekleşti. Cumhuriyetçi Parti’nin başkan adayı Donald Trump ile Demokrat rakibi Hillary Clinton, New York’un Long Island bölgesindeki Hofstra Üniversitesi’nde karşı karşıya geldi. Spiker Lester Holt’un yönettiği oturum, bir buçuk saat sürdü.

Münazara öncesi beklentiler, siyasete girmeden önce bir televizyon yıldızı olan Trump’ın, karizmatik bulunmayan Clinton’a baskın çıkacağı yönündeydi. Ancak münazaranın ardından genel kanı, üç karşılaşmadan ilkini Clinton’ın kazandığı şeklinde oldu. Amerikan medyasında Clinton’ın baştan sona sakin kaldığı, Trump’ınsa ilk 15 dakikadan sonra kontrolü kaybettiği yorumları yapıldı. Trump’ın ayarlarını bozansa, vergi beyanında bulunmaması konusuydu. Clinton konuyu gündeme getirerek rakibinin vergi ödemediğini söyleyince Trump, “Çünkü akıllıyım” yanıtını verdi. Böylece bugüne kadar sessiz kalan Trump, vergi ödemediğini ilk kez itiraf etmiş oldu. 

‘MİKROFONUM BOZUKTU!’

Münazaranın ardından, Clinton taraftarlarıyla el sıkışır ve kutlama yaparken, Trump hızlıca kürsüden ayrıldı. Bu durum, Clinton’ın zaferinin göstergesi olarak yorumlandı. Trump, tartışmanın ardından basın mensuplarına yaptığı açıklamada mikrofonunun bozuk olduğunu söyledi, gazetecilere “Sizce bunu bilerek yapmış olabilirler mi?” diye sordu.

"Biraz daha çılgınca şeyler söyle!"

Konuşma yazarı Simon Lancaster, Trump’ın coşkulu kalabalıklara ve her cümlesine kitleden bir uğultuyla karşılık verilmesine alışık olduğunu vurguladı, Clinton’ınsa karşılıklı argümanlara dayanan seviyeli bir tartışmada mükemmel olduğunu belirtti. Buna göre salondaki kitlenin genellikle sessiz kalması Clinton’a yaradı. Katılımcıların yaklaşık beşte üçünün Demokrat Partili olduğu açıklandı.

BURNUNU ÇEKTİ, SOSYAL MEDYA SALLANDI

Pazartesi günkü canlı yayın tartışması, aynı zamanda ABD tarihinin en çok izlenen ve sosyal medyada en çok konuşulan başkanlık münazarası oldu. Program sırasında Twitter kullanıcılarının dikkatini çeken şeylerden biri, Trump’ın konuşurken sürekli burnunu çekmesi ve hırıltılı sesi oldu. Bazı kullanıcılar, Clinton’ın başkanlık için yeterince sağlıklı olmadığını iddia eden Trump’a yönelik alaycı mesajlar paylaştı. Program sırasında açılan “Trump Sniff” (Trump burnunu çekiyor) adlı Twitter hesabı, saatler içinde binlerce takipçiye ulaştı.

SÖZ KESMEDE BİRİNCİ

New York Times gazetesi, münazaraya ilişkin istatistikleri derledi. Buna göre Clinton toplam 41 dakika, Trump ise 44 dakika konuştu. Donald Trump, konuşması boyunca kendisine sorulan dört soruya yanıt vermekten kaçındı, moderatör tarafından beş kez düzeltildi. Clinton’sa hiçbir soruyu yanıtsız bırakmadı ve moderatör tarafından kendisine müdahale edilmedi. Trump, münazara boyunca Clinton’ın sözünü tam 29 kere kesti ve 26 kez rakibinin güvenilmez olduğuna dair iddiada bulundu. Clinton’sa Trump’ın sözünü dokuz kez kesti, rakibine yönelik 10 kez ithamda bulundu.

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN