32 yıldır yanılmayan Prof. Lichtman: Trump kazanacak

32 yıldır yanılmayan Prof. Lichtman: Trump kazanacak

ABD’de bütün başkanlık seçimlerini doğru tahmin etmesi nedeniyle, futbol dünyasının ‘kahin ahtapotu’ Paul’a benzetilen Prof. Lichtman, favori olarak Cumhuriyetçi aday Trump’ı gösterdi. Lichtman’ın 13 kriterinden beşine uymayan Demokratları ise sıkıntılı günler bekliyor.

ABD’nin yeni başkanını belirleyecek seçimlere yalnızca bir buçuk ay kaldı. Ülke genelinde birçok kuruluş tarafından yapılan anketler Demokrat Parti’nin adayı Hillary Clinton’ı favori gösterse de, Cumhuriyetçi aday Donald Trump da son haftalarda yükseliş içinde. Ancak 1984’ten beri yapılan bütün başkanlık seçimlerinin sonucunu doğru tahmin eden Prof. Allan Lichtman, anketlerin aksine yarıştan Donald Trump’ın galip çıkacağını savunuyor. Allan, 2010 Futbol Dünya Kupası’nda Almanya’nın bütün maçlarını doğru tahmin eden ahtapot Paul’a benzetiliyor.

BAŞKANLIĞIN ANAHTARI

Washington’daki Amerikan Üniversitesi’nde tarih profesörü olan Lichtman, tahminleri için kamuoyu yoklamalarından yararlanmıyor. 1860’tan beri bütün başkanlık seçimlerini inceleyen akademisyen, araştırmaları sonucu oluşturduğu 13 kriteri kullanıyor. Halihazırda başkanlığı elinde bulunduran parti, bu 13 kriterden altı veya yedi tanesine uymuyorsa, başkanlık diğer partiye gidiyor. Washington Post gazetesine konuşan Lichtman, Demokrat Parti’nin halihazırda bu kriterlerden beş tanesine kesin olarak uymadığını, bu nedenle kendi inancının seçimleri Trump’ın kazanacağı yönünde olduğunu belirtiyor.

Lichtman’a göre Demokratların karşılayamadığı ilk kriter, Kongre çoğunluğu. 2014’teki ara seçimlerde çoğunluk Cumhuriyetçilere geçmişti. İkinci olarak mevcut başkanın yerine yeni bir adayın girmesi de, Beyaz Saray’daki partinin şansını zayıflatan unsurlardan. Üçüncüsü, iktidardaki partinin son yıllarda ulusal çapta büyük ve başarılı bir politika değişikliği yapmamış olması.

Lichtman’a göre Obama döneminde büyük bir diplomatik veya askeri başarı elde edilmemesi de, Demokrat Parti’nin şansını düşüren sebeplerden. Son olarak mevcut aday Hillary Clinton’ın karizmatik bir lider olmaması da Demokratların şansını azaltıyor. Demokrat Parti’nin ‘geçtiği’ kriterler arasında ise ekonomik krizin bulunmaması, ülkede büyük bir soyal rahatsızlık olmaması gibi unsurlar yer alıyor.

GİZLİ DOSYALARI RUSYA’DA OTELDE UNUTMUŞ

Demokratların başkan adayı Hillary Clinton’ın seçim sürecinde başını en çok ağrıtan konulardan biri, Dışişleri Bakanı olduğu dönemde resmi yazışmalarını kişisel e-posta hesabı üzerinden yapması nedeniyle uğradığı soruşturma.

Amerikan Federal Soruşturma Bürosu’nun (FBI), soruşturmaya ilişkin yayımladığı yeni belgelerde, Clinton’ın bakanlık dönemine dair çarpıcı bir ayrıntı ortaya çıktı. Buna göre Clinton, bakanlığı döneminde yaptığı bir Rusya ziyaretinde, gizli olarak sınıflandırılmış belgeleri odasında unuttu. FBI, sözkonusu belgelerin otel odasına getirilmemesi gerektiğini belirtti. Bu arada Clinton’ın o dönemki danışmaı Huma Abedin’in, dokunulmazlık karşılığında soruşturmada FBI’a yardım etmek üzere anlaşma yaptığı öğrenildi.

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN