ABD’deki işsizlik rakamı Türk Lirası’na yaradı

ABD’deki işsizlik rakamı Türk Lirası’na yaradı

ABD’de Şubat ayında tarım dışı istihdam artışı 235 bin kişi oldu ve işsizlik oranı yüzde 4,7’ye geriledi. Veriler piyasayı tatmin etmeyince dolar tüm dünyada değer kaybetti, TL karşısında 3,73’ü gördü.

Amerika Merkez Bankası’nın (FED) faiz artış kararı için kritik role sahip olan tarım dışı istihdam verileri açıklandı. ABD’de Şubat ayında tarım dışı istihdam artışı 235 bin kişi olarak gerçekleşti. İstihdam artışı 200 bin olan piyasa medyan tahmininin üzerinde gerçekleşirken, Ocak ayı istihdam artışına ise 11 bin kişilik yukarı yönlü bir revizyon geldi. İşsizlik oranı, güçlü istihdam artışının etkisiyle 0,1 puanlık düşüşle %4,7 seviyesine geriledi.

ABD Tarım dışı istihdam verisinin şubat ayında beklentilerin üzerinde açıklandığını belirten İntegral Yatırım Menkul Değerler Araştırma Uzmanı Seda Yalçınkaya, “Beklentiler 200 bin kişi düzeyinde bulunuyordu. Ancak bakıldığında ocak verisi 227 binden 235 bin kişiye seviyesine yukarı yönde revizyona uğrarken, aralık verisi 157 bin kişiden 155 bin kişiye çok küçük bir revize mevcut” dedi. Ortalama saatlik kazançlarda ise aylık bazda %0,3 olan beklentisinin altında %0,2 seviyesinde açıklandığına dikkat çeken Yalçın, “Her ne kadar ocak ayı verisi %0.1’den %0.2’ye revize edilmiş olsa da aylık saatlik ücretler piyasayı tatmin etmiş gibi görünmüyor. Yıllık saatlik ücretler ise %2.8 ile beklentiyi karşıladı.

Ocak ayı verisi de %2.5’den %2.8’e revize edilmiş. Burası verinin güçlü noktalarından bir tanesi. Ücretler tarafı Fed’in takibinde olmaya devam edecek gibi görünüyor. Tarım dışı istihdam verisinin 200 bin üzeri gelmesi pozitif algılandı ancak verinin ocak ayı revizesinin altında kaldığını belirtmekte fayda olduğunu söyleyen Yalçınkaya, şöyle devam etti: “Veriler 15 Mart FED toplantısına her hangi bir değişiklik yaratacak cinsten değil. Zaten %100 faiz artırım beklentilerin piyasa fiyatlaması içerisinde olduğunu söylemek mümkün. Şimdi ise piyasaların takibinde Fed’in 4 faiz artırım kapısını açıp açmayacağında olacak.”

‘4 ARTIRIM OLABİLİR’

ABD’de açıklanan işsizlik verilerini değerlendiren Kapitalfx Araştırma Müdür Yardımcısı Enver Erkan ise şunaları ifade etti: “FED kararı etkilenmez, ücretler beklentinin altında, ancak önceki veriye yapılan revizyon aylık artışlara biraz daha istikrarlı bir görüntü kazandırmış. Bu yüzden çok da negatif diyemeyiz. ‘4 faiz artırımı olabilir’ beklentileri de törpülenmez. ABD tahvil faizlerinde yukarı doğru hareketin devamını bekliyorum. 10 yıllıklar hedefimiz olan %2,70’e doğru yaklaştı. Dolara ise ilave alış getirecek kadar yeni bir durum yok ortada.”

PİYASAYI TATMİN ETMEDİ

Açıklanan istihdam verilerinin doları olumsuz etkilediğini ifade eden Seda Yalçınkaya, “Dolar endeksi 101,89 seviyesinde 101,55 seviyesine geriledi. Dolar/TL’de 3,73’lere doğru geri çekilmiş durumda. Ons altın tekrar 1200 seviyesinin üzerindeki hareket alanını genişletmeye çalışıyor. Euro/Dolar 1.0650 seviyesine doğru yükselişini sürdürüyor. Piyasaları tatmin eden bir veri değil” dedi.

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN