AB’ye Fransız ve Alman revizyonu

AB’ye Fransız ve Alman revizyonu

Fransa ve Almanya’da seçimlerin geride kalmasının ardından, iki ülke AB’de kapsamlı reformlar için kolları sıvadı. Fransa lideri Macron, Merkel’den onay alarak yaptığı konuşmada ortak maliye bakanlığından ortak orduya birçok öneride bulundu.

KARAR / FRANKFURT

Fransa’da Emmanuel Macron’un Cumhurbaşkanı şeçilmesiyle yoğunlaşan Paris-Berlin ilişkilerinde yeni bir aşama yaşanıyor. Macron, Avrupa Birliği’nin (AB) daha güçlü ve etkin olması için Almanya’ya işbirliği çağrısında bulundu. Macron işbirliği taleplerini açıklamadan önce Almanya Başbakanı Angela Merkel’le görüşerek onay aldı. AB’nin genel bir reformdan geçirilmesini isteyen Macron‚ “AB yavaş, zayıf ve verimsiz. Göç ve güvenlik konularında ortaya çıkan kontrolü kaybetme duygusuna bu zamana kadar olduğundan daha büyük kararlılıkla karşı çıkmalıyız’’ dedi. Fransa Cumhurbaşkanı, iki ülkenin Avrupa’yı ileri taşıyacak öncü adımlar atması gerektiğini söyledi. Macron ilk adım olarak Fransa ve Almanya arasında şirketler ve iflas hukukunun 2024 yılına kadar uyumlu hale getirilmesini teklif etti. Bu talep hukuki alanda, ulusal alana etki edecek köklü hukuki reformların yapılmasını gerektiriyor. Almanya’da koalisyon görüşmeleri yapıldığı için Macron AB ortak Maliye Bakanlığı fikrini ortaya atmadı ancak yaptığı talepler böyle bir bakanlığın kurulmasını kaçınılmaz hale getiriyor. Macron’un yaptığı tavsiyeler arasında ortak bir sınır polisi, ortak mülteciler dairesi ve terörizmle mücadele için ortak bir savcılğın kurulması da yer alıyor. Ayrıca ortak bir askeri müdahele gücü ile ortak Avrupa savunma bütçesi oluşturulmasını da talep eden Macron, ortak askeri gücün ulusal ordulardaki gönüllü askerlerden oluşabileceğini ve Fransa’nın bu konuda ilk adımı atabileceğini sözlerine ekledi. Macron “Avrupa’nın ortak bir doktrini olması gerekir. Savunma alanında ortak bir stratejik kültür geliştirmeliyiz’’ diye konuştu. Fransız lider, bir ‘bütçe devrimi’ gerektiğine de vurgu yaparak 19 ülkeden oluşan Euro bölgesinin kendi bütçesini oluşturmasını tavsiye etti. Macron’un bu tavsiyeleri ile birlikte AB siyasi, askeri ve ekonomik olarak ortak hareket eden, ulusal parlementoların görece önem kaybettiği süper bir devlet konumuna geliyor. Macron’un bu tavsiyeleri Almanya tarafından olumlu karşılanıyor.

'YA SINIRLARIMIZI KAPATACAĞIZ...'

Macron ayrıca, Avrupa’da sığınmacı ofisi kurulması gerektiğini, böylece sığınmacılarla ilgili prosedürlerin hızlanacağını, AB sınırlarının polisler tarafından daha etkili kontrol altına alınacağını savundu. Sığınmacı sorununun AB için önemli bir mesele olduğuna işaret eden Macron, “Ya sınırlarımızı kapatacağız ya da sınıra iltica ve göçmenlik konusunda ortak bir alan inşa edeceğiz” diye konuştu. Macron, Fransa’da sığınmacıları daha iyi ağırlamak için bir reform başlattığını, AB’nin de bunu yapmasını beklediğini söyledi. Fransa Cumhurbaşkanı Macron 2024 yılına kadar her öğrencinin Avrupa dillerinden en az ikisini bilmesi gerektiğini de sözlerine ekledi. 

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN