Macron'dan Almanya'da işbirliği çağrısı: Güçlü, etkin ve yetkili Avrupa

Macron'dan Almanya'da işbirliği çağrısı: Güçlü, etkin ve yetkili Avrupa

Fransa Devlet Başkanı Macron, İngiltere'nin ayrılmasının ardandın 'bitiyor mu' tartışmalarının yapıldığı AB’nin siyasi, askeri ve ekonomik olarak ortak ve daha güçlü hareket edebilmesi için Almanya’ya işbirliği çağrısı yaptı.

KARAR / FRANKFURT

Fransa Devlet Başkanı Emmanuel Macron’un başkan şeçilmesiyle yoğunlaşan Fransa-Almanya ilişkilerinde yeni bir aşama yaşanıyor. Başkan Macron AB’nin daha güçlü ve etkin olması için Almanya’ya işbirliği çağrısında bulundu. Macron işbirliği taleplerinin açıklamadan Başbakan Merkel’le görüşerek onay aldı. AB’nin genel bir reformdan geçirilmesini isteyen Macron "AB yavaş, zayıf ve verimsiz. Göç ve güvenlik konularında ortaya çıkan kontrolü kaybetme duygusuna bu zamana kadar olduğundan daha büyük kararlılıkla karşı çıkmalıyız" dedi.

YASALAR UYUMLU HALE GELSİN

Fransa Başkanı iki ülkenin Avrupa’yı ileri taşıyacak öncü adımlar atması gerektiğini söyledi. Macron ilk adım olarak Fransa ve Almanya arasında şirketler ve iflas hukukunun 2024 yılına kadar uyumlu hale getirilmesini teklif etti. Bu talep hukuksal alanda ulusal alana etki edecek köklü hukuki reformların yapılmasını gerektiriyor. Almanya’da koalisyon görüşmeleri yapıldığı için Macron’un AB ortak Maliye Bakanlığı fikrini ortaya atmadı ancak yaptığı talepler böyle bir bakanlığın kurulmasını kaçınılmaz hale getiriyor.

ORTAK POLİS, ORTAK ASKER

Macron’un yaptığı tavsiyeler arasında ortak bir sınır polisi, ortak mülteciler dairesi ve terörizmle mücadele için ortak bir savcılğın kurulması da yer alıyor. Ayrıca ortak bir askeri müdahele gücü ile ortak Avrupa savunma bütçesi oluşturulmasını da talep eden Macron, ortak askeri gücün ulusal ordulardaki gönüllü askerlerden oluşabileceğini ve Fransa’nın bu konuda ilk adımı atabileceğini sözlerine ekledi. Macron ‚‘Avrupa’nın ortak bir doktrini olması gerekir.. Savunma alanında ortak bir stratejik kültür geliştirmeliyiz’’ diye konuştu.

BÜTÇEDE DEVRİM

Fransız Başkan bir ‚'bütçe devrimi' gerektiğine de vurgu yaparak 19 ülkeden oluşan Euro bölgesinin kendi bütçesini oluşturmasını tavsiye etti. Macron’un bu tavsiyeleri ile birlikte AB siyasi, askeri ve ekonomik olarak ortak hareket eden, ulusal parlementoların görece önem kaybettiği süper bir devlet konumuna geliyor. Macron’un bu tavsiyeleri Almanya tarafından olumlu karşılanıyor.

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN