Macron'un güçlü AB çıkışına Berlin ve Brüksel'den destek

Macron'un güçlü AB çıkışına Berlin ve Brüksel'den destek

Fransa Devlet Başkanı Emmanuel Macron’un daha güçlü bir Avrupa için ortak kurumlar oluşturma çağrısı hem Berlin hem de Brüksel’de büyük destek gördü. Bugün toplanacak AB liderleri zirvesinde de gündem maddelerinden biri Macron'un çıkışı olacak.

KARAR/FRANKFURT

Fransa Devlet Başkanı Emmanuel Macron’un daha güçlü bir Avrupa çağrısına Almanya Başbakanı Angela Merkel’den iltifat geldi. Hükümet Sözcüsü Steffen Seibert yaptığı açıklamada, "Başbakan, Fransa Devlet Başkanı’nın bu denli coşku ve Avrupa heyecanı ile yaptığı konuşmasını selamlıyor’’ dedi. Seibert, Macron’un yaptığı tavsiyelerin değerlendirilmesi için ise henüz erken olduğunu dile getirdi. Almanya Dışişleri Bakanı Sigmar Gabriel’de konuşmayı "Ulusalcılığa karşı ve Avrupa için heyecan verici bir söylem" olarak nitelendirdi.

AB DE DESTEK VERDİ

Macron’a bir destek de AB Komisyonu Başkanı Jean Claude Juncker’den geldi. Juncker, "Çok Avrupai bir konuşma’’ olarak değerlendirdiği açıklamanın "vizyoner ve ayrıntılı tavsiyeler içerdiğini" söyledi. Avrupa Parlementosu Hıristiyan Demokratlar Grubu Başkanı Manfred Weber ise Macron’un Avrupa’nın geleceği hakkında doğru bir tartışma başlattığını söyledi. Weber’in Almanya’da ait olduğu partisi CSU Avrupa karşıtı söylemleri ile biliniyor.

FRANSA'DA ELEŞTİRİLDİ

Ancak hem Fransa’da hem de Almanya’da Macron’un Federal Avrupa anlamına gelen tavsiylerine aşırı sağ ve aşırı sol çevrelerden ciddi eleştiriler var. Aşırı Sağcı Ulusal Cephe (FP) başkanı Marine Le Pen, Başkan Macron’un tavsiyelerinin anti demokratik ve teknokratik olduğunu belirterek, "Hedef belli. Ulusların bağımsızlığı gasp ediliyor. Böylece güçleri de gasp ediliyor’’ dedi.

LİDERLER ZİRVESİNDE MACRON'IN AÇIKLAMASI DA GÜNDEM

Angela Merkel ve Emmanuel Macron, bu akşam Estonya’nın başkenti Tallin’de gerçekleştirilecek akşam yemeğinde bir araya gelecek AB liderleri zirvesi öncesinde Macron’un planları hakkında görüşecek. Liderler zirvesinin en önemli gündem maddelerinden birisi de Türkiye-AB ilişkileri olacak. Ancak toplantının ana gündem maddesini Avrupa'da ekonomik ve toplumsal alandaki dijital dönüşüm oluşturuyor.

ALMANYA AĞIRDAN ALIYOR

Almanya’da koaliyon görüşmelerini sürdüren Merkel’in kısa vadede Macron’un tavsiyelerini değerlendirilmesi beklenmiyor. Muhtemel koalisyon ortağa FDP ortak bir maliye bakanlığı görüşüne karşı çıkıyor. Seçim öncesi aşırı sağcı AfD’nin de meclise girmesiyle sonuçlanan Avrupa karşıtı söylem de Merkel’in bu konuda atacığı adımları zorlaştırıyor. Ancak daha sonraki zirvelerde daha güçlü Avrupa konseptinin yoğun şekilde tartışılması bekleniyor.

MACRON NE DEMİŞTİ?

Macron, Sorbonne Üniversitesi’nde yaptığı tarihi konuşmada Avrupa’nın ortak bir ordu, mülteci sorununa karşı ortak mücadele eden bir birim, terörizme karşı ortak polis ve ortak istihbarat kurumları oluşturulması gibi tavsiyelerde bulunmuştu. Macron bir maliye bakanının yönettiği ortak bir AB bütçesi oluşturmayı da talep etmişti. Macron alışılmışın ötesinde yenilikler sunduğu Sorbonne konuşmasında, "Benim kırmızı çizgilerim yok, ufkum var’’ demişti.

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN