Adalet Divanı’ndan emsal olacak karar

Adalet Divanı’ndan emsal olacak karar

Avrupa Adalet Divanı Tunus’tan yapılan bir başvuruda başvurucunun terör örgütleri ile bağını gerekçe göstererek iltica talebinin reddedilmesini haklı buldu. Divan’ın bu kararı bu konuda ilk oldu.

Birleşmiş Milletler mahkemesi,Türkiye’nin FETÖ soruşturması kapsamında tutuklanan Uluslararası Ceza Mahkemeleri (UCM) yargıcı Aydın Sefa Akay’ı serbest bırakması gerektiği kararını verdi. Uluslararası Ceza Mahkemeleri için BM Mekanizması tarafından alınan kararda Akay’ın diplomatik dokunulmazlığı olduğu ve hapsedilmesinin yargının bağımsızlığını ihlal ettiği belirtildi. Mahkeme Akay’ın 14 şubata kadar bırakılması gerektiğini de hükmetti. Akay’ın serbest bırakılarak Ruanda Soykırımı ile devam eden davalarına dönmesi gerektiği vurgulandı. Akay 1994’teki Ruanda soykırımındaki rolü nedeniyle 30 yıl hapis cezasına çarptırılan Ruandalı eski bakan Augustin Ngirabatware’in temyiz davasına bakacak 5 yargıçtan biriydi. Uluslararası Ceza Mahkemeleri için BM Mekanizması serbest bırakılma kararının  BMGK’nın (Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi) 1966 tarihli anlaşmasına göre Türkiye için bağlayıcı olduğunu da hatırlattı.

Öte yandan Avrupa Adalet Divanı da terör faaliyetlerini desteklemenin sığınma başvurusunun reddi için yeterli sebep olduğuna karar verdi. Lüksemburg’ta bulunan AB’nin yargı organı Avrupa Adalet Divanı, terör örgütüne yardım etmek suçundan Belçika’da 6 yıl ceza alan Fas vatandaşı Mostafa Lounani’nin sığınma başvurusuna ilişkin kararını verdi. Mahkeme, BM tarafından terör örgütü olarak kabul edilen Fas İslami Savaşçı Grubunun Belçika’daki hücrelerinde yer aldığı belirtilen Lounani’nin sığınma başvurusunun reddedilebileceğine hükmetti. Kararın, sadece terör eylemi gerçekleştirenleri değil, aynı zamanda yeni üyeler bulanları, saldırı planı yapan kişileri veya saldırılarda kullanılacak ekipmanları taşıyanları da kapsadığı kaydedildi. Kararın, FETÖ, PKK ve DHKP-C gibi terör örgütleri için de emsal oluşturup oluşturmayacağı da merak ediliyor.

17-02/01/1kr8aydinsefaakay.jpg

FETÖ ÜYELİĞİ SUÇLAMASINI REDDETMİŞTİ

Burkina Faso Dışişleri Bakanı ile ByLock görüşmesi olduğu için tutuklanan BM Uluslararası Ceza Mahkemeleri Rezidüel Mekanizması (Uluslararası Ceza Mahkemeleri’nin soykırım davalarına bakan mahkemesi) Yargıcı Aydın Sefa Akay FETÖ üyeliği iddiasını reddetmiş, ‘Hür ve Kabul Edilmiş Masonlar Büyük Locası Derneği’ üyesi olduğunu söylemişti. Akay 6 Ekim’de Ankara da çıkarıldığı mahkemece tutuklanmıştı.

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN