Afrin için 7 grup, 7 bin savaşçı emir bekliyor

Afrin için 7 grup, 7 bin savaşçı emir bekliyor

ABD’nin 30 bin kişilik YPG ordusu kurma hamlesine sert tepki gösteren Türkiye Afrin operasyonu için gün sayarken, 3 gün önce bölgedeki ÖSO güçlerine hazır olun talimatı gittiği öğrenildi. Operasyona Azez-El Bab hattında bulunan 7 muhalif gruptan yaklaşık 7 bin savaşçı katılacak. İlk hedef köyleri ele geçirip Afrin’i kuşatmak...

KENAN BUTAKIN / İSTANBUL

ABD’nin Suriye sınırında 30 bin kişilik YPG ordusu kurma girişimine geçtiğimiz Cumartesi günü sert tepki gösteren Cumhurbaşkanı Erdoğan, aylardır hazırlığı yapılan Afrin ve Münbiç operasyonu için en net mesajı verdi. Erdoğan “Bir haftaya kalmaz ne yapacağımızı görecekler” derken, aynı gün TSK Afrin’deki YPG hedeflerine top atışı yaptı. Cumhurbaşkanı Erdoğan dün de Afrin operasyonun muhaliflerle yapılacağını söyledi.

Sınır hattında Hatay’ın Reyhanlı ve Hassa ilçelerine sabah saatlerinden itibaren çok sayıda zırhlı araç ve komando birlikleri gönderildi. Sınırda TSK sevkiyatları tüm hızıyla sürerken, KARAR dün manşetine taşıdığı operasyonun ayrıntılarına ulaştı.

KARAR’ın bölge kaynaklarından aldığı bilgiye göre, Özgür Suriye Ordusu (ÖSO) gruplarına operasyona hazırlık için Erdoğan’ın sert mesajlar verdiği Cumartesi günü ‘hazır olun’ talimatı gitti. Fırat Kalkanı bölgesinde 6-7 bin arasında bir ÖSO gücünün operasyon için hazırlık yapmaya başladığını belirten Sultan Murad Tugayı’ndan isminin açıklanmasını istemeyen bir komutan, “Azez, El Bab ve Çobanbey bölgelerinde yaklaşık 7 bin kişiden oluşan muhalif gruplar olarak tek çatı altında birleştik ve hazırlık yapmaya başladık. Toplam 7 grup olarak olası bir operasyon için hazırlık yapıyoruz. Bu grupların başında Sultan Murad, Sukur El Ceber, Hamza Tugayları, El Şamiye ve Şarkiye ile daha az sayıdan oluşan iki grup geliyor. Bizler Suriye içerisinden Afrin’e ilerleyeceğiz” dedi.

Afrin operasyonu için düğmeye basıldığında ilk etapta Azez’in batısındaki terör örgütü YPG kontrolündeki köylerin kontrol altına alınacağını söyleyen Sultan Murad Tugayı komutanı, “Bizim kontrolümüzdeki Azez ile terör örgütü YPG kontrolündeki Afrin merkezi arasında 15 kilometre var. Ancak öncelikli olarak YPG’nin uzun zamandan beri konuşlandığı 6 köy var. Yapılacak operasyonda ilk hedef YPG’nin elindeki bu köylerin teröristlerden alınması olacak. Bunun dışında Afrin’in güney hattından da operasyon için eş zamanlı düğmeye basılacak” diye konuştu.

Afrin’in etrafı temizlenip, kent kuşatma altına alındıktan sonra muhalifler ve TSK özel birliklerinin İdlib, Türkiye ve Fırat Kalkanı bölgesinden harekete geçerk 3 koldan kente büyük operasyon yapması bekleniyor.

18-01/17/screenshot_2-1516147237.jpg

ABD: AFRİN’DEKİ YPG’LİLERLE İŞİMİZ YOK

Türkiye’nin Afrin harekatı için düğmeye basması an meselesiyken ABD’den gelen mesajlar, operasyona ‘yeşil ışık’ olarak yorumlandı.  Pentagon Sözcüsü Binbaşı Galloway, “Afrin’deki PYD/YPG unsurlarını IŞİD’le mücadele operasyonlarımızın parçası olarak kabul etmiyoruz. Onları desteklemiyoruz ve onlarla hiçbir işimiz yok” dedi. Galloway’ın ‘açıklamaları bir başka ABD’li komutan tarafından teyit edildi. IŞİD karşıtı koalisyonun Amerikalı sözcüsü Albay Dillon, ‘TSK operasyonuna karşı Afrin’i koruyacak mısınız’ sorusuna verdiği cevapla Washington’ın tavrını ortaya koydu: ABD’nin gündeminde Afrin yok. Sadece IŞİD’i yenmek üzere Fırat’ın doğusunda ortaklarımıza destek veriyoriz. O bölge operasyon alanımız değil. Pentagon’dan bir açıklama da kurulacağı açıklanan ‘YPG ordusu’ konusunda geldi. Pentagon sözcülerinden Eric Pahon, Suriye’de kurmayı planladıkları “Sınır Güvenliği Gücü” konusunda Türkiye’nin kaygılarını anladıklarını ve Türk yetkililerle konuyu görüştüklerini bildirdi. 

SİVİLLER AFRİN’İ TERK EDİYOR

Türkiye’nin beklenen operasyonu öncesi Afrin’de göç hareketliliği başladı. Yanlarına az sayıda eşya alabilen aileler, akşam saatlerine doğru araçlarıyla ilçeyi terk etmeye başladı. Onlarca aracın Beşşar Esed rejiminin kontrolündeki Halep kent merkezinin kuzeyine yöneldiği görüldü. Yerel kaynaklar, sokaktaki hareketlilik ve ticari hayatın yavaşladığını, ilçede Türkiye’nin terör örgütü hedeflerine yönelik başlatması beklenen askeri harekat nedeniyle büyük gerilimin hakim olduğunu bildirdi. -AA

YPG’YE UÇAKSAVAR FÜZELERİ GİTTİ İDDİASI

Lübnan merkezli Esad yanlısı “Al Masdar” sitesi, ABD yönetimiyle PYD arasında yapılan gizli anlaşma gereği Afrin’deki YPG’lilere seyyar uçaksavar füze sistemleri teslim edildiğini iddia etti. Rus RİA haber ajansının söz konusu siteye dayanarak aktardığı habere göre markası bilinmeyen omuzdan atılabilen kısa menzilli seyyar uçaksavar sistemleri geçtiğimiz hafta gizlice bölgeye ulaştırılarak Afrin’deki YPG temsilcilerine teslim edildiği ileri sürüldü. Haberde ayrıca omuzdan atılan seyyar uçaksavar füzelerinin Suriye’deki batı koalisyonu anlaşmaları çerçevesinde değil, ABD’nin şahsen PYD ile yaptığı ikili gizli anlaşma çerçevesinde teslim edildiği savunuldu.

SINIRA YENİ TANKLAR GÖNDERİLDİ

ABD’nin Türkiye’nin çok sert tepkisiyle karşılaşan PYD’den sınır gücü kurduğu açıklaması ve Erdoğan’ın operasyon tehdidinin ardından sınıra askeri araç takviyesi sürüyor. Şanlıurfa’dan da çoğunluğu tank ve zırhlı personel taşıyıcılardan oluşan 15 araçlık konvoy, sınıra doğru yola çıktı.Şanlıurfa’da konuşlu birliklerden gönderilen askeri araçlar ve personel, zırhlı eskort eşliğinde Gaziantep’ten geçerek Hatay istikametine hareket etti. Güvenlik önlemleri altında götürülen konteyner, tank ve zırhlı personel taşıyıcıların, Suriye sınırına konuşlanan birliklere takviye amaçlı gönderildiği öğrenildi.

 

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN