Afrin’e önce top atışı sonra kara harekâtı

Afrin’e önce top atışı sonra kara harekâtı

KARAR, Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın “Bir haftayı bulmaz” dediği Afrin operasyonunun detaylarına ulaştı: Birliklere ‘Hazır olun’ mesajı gönderildi. Belirlenen PYD hedefleri yoğun top atışıyla yıpratılacak. Örgütün stratejik noktaları imha edilecek. Daha sonra Fırat Kalkanı, İdlib ve Kilis/Hatay hatlarından kara operasyonu başlatılacak.

HİLAL ÖZTÜRK / HABER MERKEZİ

Türkiye, sınırlarını terör örgütlerinden temizleme operasyonlarına Afrin’le devam edilecek. Terör örgütü PYD’nin Suriye’nin kuzeyindeki varlığına son verilmesi için yeni yılın ocak ayında askeri operasyon yapılacağını ilk kez KARAR duyurmuştu. İşte o operasyon, Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın hafta sonu yaptığı konuşmalarda işaretlerini verdi. 17 Ocak Çarşamba günü yapılacak MGK toplantısının da gündemindeki Afrin operasyonunun detaylarına ulaştık. KARAR’ın bölgedeki askeri kaynaklardan edindiği bilgilere göre, Afrin’e yönelik operasyonun ilk aşaması top atışları ile ‘yıpratma’ taktiğiyle gerçekleştirilecek. PYD’nin belirlenmiş hedefleri ve stratejik noktaları vurulacak. Hedeflerin İdlib sınırındaki TSK unsurlarının yaptığı izleme ve gözlem faaliyetleri sonucunda saptandığı kaydedildi. Operasyonun ikinci aşaması, top atışlarının ardından TSK’nın Fırat Kalkanı bölgesi, İdlib’in kuzeyi ve Hatay/Kilis sınırı olmak üzere Afrin’i üç noktadan askeri olarak çevrelediğini bölgelerden kara harekatı olarak gerçekleştireceği ifade edildi. Terör örgütünün ise TSK operasyonuna karşı İdlib sınırına ağır silahlarla yığınak yaptığı bir süredir biliniyordu. TSK’nın Afrin üzerinde yaptığı izlemelerde örgütün hazırlıklarını da gözlemlediği bildirildi. ABD’nin silah ve mühimmat desteğinin yanı sıra askeri eğitim de verdiği örgütün, terörist sayısının da tespit edildiği ifade edildi. TSK’nın terör örgütünü önce yıpratarak başlayacağı harekatın, Afrin’i kuşatarak ilerleyeceği ve YPG’nin tümüyle çekilmesine kadar sürdürüleceği kaydediliyor. Askeri birliklere “Hazır olun” talimatının gönderildiği belirtilirken, TSK unsurlarının hem mühimmat hem asker sayısı olarak ilerleyen günlerde takviye edilmesinin süreceği de ifade edildi. Planların birçok değişkine göre yapıldığı ve operasyon sürecinde gelişmelere göre de geliştirilebileceği kaydedildi. Örgütün Afrin operasyonunu engellemek için sivilleri de kullanabileceği, Türkiye’nin bu süreçte Rusya ve ABD’yi bilgilendirerek ilerleyeceği, terör hedeflerinin vurulduğunun gösterileceği bildirildi.

MENBİÇ’TE ÖRGÜTE KARŞI KEPENK KAPATMA EYLEMİ 

Suriye’nin Halep kentinde PYD’nin kontrolündeki Menbiç’te esnaf, örgütün iki sivili işkence ederek öldürmesini protesto etmek için iş yerlerinin kepenklerini indirdi. Yerel kaynaklardan edinilen bilgiye göre, terör örgütü üyeleri, ilçedeki eyleme destek veren bazı iş yerlerinin kilitlerini ve kepenklerini kırarak yeniden açtı. Geçen yıl 5 Kasım’da da Menbiçli esnaf, örgütün bölgedeki gençleri zorla silah altına almaya çalışmasına tepki amacıyla iş yerlerinin kepenklerini indirmişti.

SINIRA ASKERİ YIĞINAK 

Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın Afrin’e yönelik operasyon mesajının ardından bölgede askeri hareketlilik de hız kazandı. Dün zırhlı askeri araç ve kamyonların bulunduğu konvoy, Reyhanlı’dan geçiş yaptı. Aralarında mühimmat yüklü araçların da bulunduğu askeri konvoy, Oğulpınar Sınır Karakolu’na gitti. Karakoldaki sessiz bekleyiş ise gün boyu sürdü. Karakola lojistik ihtiyaçlar için araçların girip çıktığı gözlendi. Karakolun bulunduğu Oğulpınar Mahallesi’nde ise operasyon beklentisi merak uyandırdı. Köylüler zaman zaman sınır karakolunun olduğu bölgeye gelip hudutları çıplak gözle izleyip evlerine geri döndü. Öte yandan askerler de Oğulpınar Mahallesi’nde önlem alarak karakol bölgesine yabancı araç ve gazetecilerin geçişine izin vermedi. Karakolda çok sayıda askeri aracın beklediği görüldü. Öte yandan sabah saatlerinde boş olarak Şanlıurfa üzerinden Irak sınırına giden askeri TIR’lar da akşam saatlerinde Zırhlı Personel Taşıyıcılarla (ZPT) kente geri döndü. Yaklaşık 15 zırhlı aracın taşındığı konvoy, 20. Zırhlı Tugay Komutanlığına girdi. Zırhlı araçların bir süre Şanlıurfa’da bekletildikten sonra Hatay’a doğru gideceği belirtildi.

PYD MEVZİLERİ DÖVÜLÜYOR

Türk Silahlı Kuvvetleri, Afrin’deki PYD mevzilerine yoğun topçu atışı yaptı. Topçu birlikleri, Hassa ve Kırıkhan ilçelerinden Afrin’in Basufan, Cindere, Memelan, Meskenli ve Raco bölgelerine en az 40 atış yaptı. Bölgede önceki gün öğle saatlerinden başlayarak aralıklarla devam eden şiddetli patlama sesleri, Suriye sınırındaki Türk mahallelerinden de duyuldu. Dün de bölgedeki karakollardan iki kez top atışı yapıldı. Bölgedeki askeri hareketlilik devam ediyor.

 

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN