Akıncı Üssü iddianamesinde dakika dakika 15 Temmuz: Her şey 16:16'da başladı

Akıncı Üssü iddianamesinde dakika dakika 15 Temmuz: Her şey 16:16'da başladı

15 Temmuz ihanetinin merkezi Akıncı Üssü’nde yaşananlara ilişkin iddianame tamamlandı. Dosyada darbe girişiminin tüm detayları ortaya konuldu. Şimdiye kadarki soruşturmaların en kapsamlısı olan dosya, örgüt lideri Fetullah Gülen 1, Adil Öksüz ise 2 numaralı sanık olarak yer aldı. Savcılığın asıl ‘çatı iddianame’ bu dediği dosyada ilk kez FETÖ’cüler tarafından katledilen sivil, polis ve askerlerin failleri isim isim sıralandı.

EROL METİN

Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı, FETÖ’nün 15 Temmuz darbe girişiminde Akıncı Üssü’nde yaşananlarla ilgili iddianameyi tamamlayarak mahkemeye sundu. En kapsamlı ihanet dosyasında 1 numaralı sanık örgütün elebaşısı Fetullah Gülen, iki numaralı sanık Adil Öksüz, üç numaralı sanık ise Kemal Batmaz olarak yer aldı. İddianamede, bir orgeneral, 6 tümgeneral, 18 tuğgeneral, 22 albay, 26 yarbay, 33 binbaşı, 56 yüzbaşı, 62 üsteğmen, 115 teğmen, 131 astsubay ve bir uzman çavuş, 6’sı yönetici 10 sivil olmak üzere 481 sanık bulunuyor. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve TBMM Başkanı İsmail Kahraman da şikayetçi olarak yer aldığı iddianameye göre, darbeye teşebbüs faaliyetinde 25 pilot F-16 uçağı kullandı. Bu F-16’lardan 11’i bombalama faaliyetlerini gerçekleştirdi. Pilotlardan 2’si İstanbul üzerinde alçak uçuş yaparken, 2’si Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın uçağını takiple görevlendirildi. Diğer 10 F-16 pilotu da Ankara üzerinde alçak uçuş yaptı. FETÖ’nün darbe girişimiyle ilgili şimdiye kadar hazırlanan en kapsamlı iddianamede TBMM, Cumhurbaşkanlığı Külliyesi yakınındaki köprülü kavşak ve otopark, Gölbaşı’ndaki Özel Harekat Dairesi Başkanlığı ve Havacılık Daire Başkanlığı, TÜRKSAT tesisleri, Ankara Emniyet Müdürlüğü ve yakınının bombalanması başta olmak üzere, darbecilerin 14 noktadaki ihanetlerine yer verildi. Başsavcılık, 15 Temmuz’da şehit olanlarla ilgili olarak diğer iddianamelerden farklı olarak farklı bir uygulamaya gitti. FETÖ cuntasının katlettiği sivil, polis ve askerlerin katili 44 şüphelinin isimleri ‘kasten öldürme’ suçlamasıyla tek tek sıralandı.

Ankara Başsavcılığı’nın asıl darbenin çatı iddianamesi bu dediği dosyada bir numaralı sanık olarak örgüt lideri Fetullah Gülen yer aldı. İki Numaralı 15 Temmuz’un ‘kara kutusu’ örgütün Hava Kuvvetleri İmamı Adil Öksüz Olurken üç numaralı sanık olarak da dosyada yine FETÖ’nün üst düzey yöneticilerinden Kemal Batmaz yer aldı. Dosyada darbenin en üst düzey askeri yöneticisi olarak da Eski Hava Kuvvetleri Komutanı ve YAŞ üyesi Akın Öztürk gösterildi. 15 Temmuz gecesi Batmaz ve Öksüz dışında Akıncı’da 4 sivil FETÖ’cü daha bulunuyordu.

İLK ADIM 9 KASIM’DA

İddianamede darbeyi yöneten FETÖ’nün Hava Kuvvetleri imamı firari Adil Öksüz’le ilgili detaylara da yer verildi. İhanet gecesi Akıncı Üssü’ünde bulunan Öksüz’ün 1 Kasım 2015 seçimlerinden sonra Fethulllah Gülen’den gelen talimatla hareket geçtiği ve Kemal Batmaz, Hakan Çiçek, Nurettin Oruç ve Harun Biniş’le hazırlık faaliyetlerini yürüttüğü belirtildi. 3 sivil yöneticinin asker şüphelilerden tümgeneraller İdris Aksoy, Kubilay Selçuk ve Akın Öztürk’ün damadı Yarbay Hakan Karakuş’la 17-21 Mart 2016 tarihleri arasında ABD’de Fetullah Gülen’le bir araya gelerek darbenin nasıl ve ne zaman yapılacağına ilişkin değerlendirmeler yaptıkları, sonrasında ise Ankara’da darbe toplantıları gerçekleştirdikleri kaydedildi. Dosyaya göre, 16 Temmuz sabahı Akıncı’da yakalandığında “Arazi bakmaya gelmiştim” diyen Öksüz’ün üst aramasında üzerinde Hava Kuvvetleri amblemi olan bir kol saati ele geçirildi. Öksüz’ün HKK bağlantısının bir delili olan kol saati adli emanete alınırken, el konulan 2 cep telefonu ve GPS cihazı ise serbest bırakılırken iade edildi. Şüpheli Nurettin Oruç, darbe faaliyetlerinde görev almak üzere Milli Eğitim Bakanlığı’ndaki öğretmenlik görevinden istifa etti. Oruç, 15 Temmuz gecesi Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın uçağının Dalaman’dan kalkıp kalkmadığını ve radar iz kayıtlarını araştırdı. FETÖ’nün sivil yöneticilerinden Hasan Balcı ise darbe girişimine 2 oğluyla birlikte katıldı. Darbe planlayıcısı Balcı’nın Konya 3. Ana Jet Üs Komutanlığı’nda MAK timinde astsubay rütbesiyle görevli küçük oğlu Halil Burak Balcı, darbe karşıtı komutanların Akıncı Üssü’ne kaçırılması eylemine iştirak etti. Şüphelinin diğer büyük oğlu Kurmay Binbaşı Gökhan Balcı ise Genel Kurmay Karargahı’ndaki darbeye teşebbüs faaliyetlerinde rol oynadı. Balcı, 17 Temmuz’da Adil Öksüz’le 3 kez telefon görüşmesi yaptı.

Dosyada ayrıca darbenin başarılı olması durumunda ABD’nin Pensilvanya eyaletinde bulunan örgüt lideri Fetullah Gülen’in örgüt üyeleri tarafından 25 Temmuz’da Türkiye’ye getirileceği de anlatıldı.

17-04/01/01krs8-dosyalar.jpg

4 BİN 658 SAYFA, 570 KLASÖR, 481 SANIK

15 Temmuz kapsamında hazırlanan en kapsamlı iddianame olan Akıncılar dosyası 4 bin 658 sayfa, 570 klasörden oluşuyor. İddianamede bir orgeneral, 6 tümgeneral, 18 tuğgeneral, 22 albay, 26 yarbay, 33 binbaşı, 56 yüzbaşı, 62 üsteğmen, 115 teğmen, 131 astsubay ve bir uzman çavuş, 6’sı yönetici 10 sivil olmak üzere 481 sanık bulunuyor. Davada Cumhurbaşkanı Erdoğan ve TBMM Başkanı İsmail Kahraman da şikeyetçi.

ÖKSÜZ AKINCI’DA GENERALLERLE TOPLANTI YAPTI

İddianamede ifadeleri yer alan şüphelilerin beyanları, örgütün ‘Hava Kuvvetleri imamı’ Öksüz’ün girişim gecesi üste olduğunu gözler önüne seriyor. Eski Ana Jet Üs Komutanı Tuğgeneral Hakan Evrim: “143. Filo’nun gazino bölgesinde ilk defa Adil Öksüz’ü gördüm. Öksüz’ü gördüğümde yanındakilerle konuşuyordu. Eski Pilot Albay Uğur Kapan ise üssün karargah binasında brifing salonu olarak kullanılan yerde içeride generallerden oluşan yaklaşık 10-12 kişilik bir grubun olduğunu ifade ederek Adil Öksüz’ün de generallerin yanında olduğunu anlattı.

17-04/01/axsdfrgt.jpg15 Temmuz gecesi darbecilerin Ankara’da kendilerine direnen 77 asker, polis ve sivil vatandaşı şehit etti. Akıncılar iddianamesinde bu şehitlerin katilleri tek tek tespit edildi.

ŞEHİTLER

Akıncı Üssü’nde ve buradan kalkan uçaklarla şehit edilen 77 kişinin isimleri şöyle: Ahmet Oruç, Akif Altay, Ali Anar, Ali İhsan Lezgi, Alparslan Yazıcı, Alper Kaymakçı, Aydın Çopur, Ayhan Keleş, Aytekin Kuru, Birol Yavuz, Bülent Yurtseven, Cennet Yiğit, Demet Sezen, Dursun Acar, Edip Zengin, Emrah Sapa, Erkan Yiğit, Erol İnce, Eyyüp Oğuz, Faruk Demir, Feramil Ferhat Kaya, Ferhat Koç, Fevzi Başaran, Fikret Metin Öztürk, Gülşah Güler, Hakan Gülşen, Hakan Yorulmaz, Hakan Gülşen, Hakan Yorulmaz, Halil Hamuryen, Halit Gülser, Hasan Yılmaz, Hurşit Uzel, Hüseyin Goral, Köksal Kaşaltı, Kübra Doğanay, Lokman Biçinci, Lütfü Gülşen, Mehmet Demir, Mehmet Gülşen, Mehmet Karacatilki, Mehmet Oruç, Mehmet Akif Sancar, Meriç Alemdar, Muhammed Yalçın, Muhsin Kiremitçi, Murat Alkan, Murat Ellik, Mustafa Aslan, Mustafa Koçak, Mustafa Serin, Mustafa Solak, Mustafa Tecimen, Mustafa Yaman, Mutlu Can Kılıç, Münir Murat Ertekin, Niyazi Ergüven, Oğuzhan Yaşar, Ömer İpek, Ömer Takdemir, Önder Güzel, Özgür Gençer, Özkan Hekin, Samet Cantürk, Seher Yaşar, Serkan Göker, Sevda Güngör, Seyit Ahmet Çakır, Turgut Solak, Ufuk Baysan, Ümit Güder, Velit Bekdaş, Yakup Kozan, Yakup Sürücü, Yasin Yılmaz, Yasin Bahadır Yüce, Yunus Uğur, Zafer Koyuncu, Zeynep Sağır.

KATİLLER

Kasten cinayet işlemekle suçlanan 44 darbecinin ismi ise şöyle: “Ümit Şeker, Efrail Saltabaş, Cengiz Atak, Ferat Erten, Erdinç Kurt, İrfan Altuntaş, Mutlu Ferik, Hamdi Çıplak, Yücel Özcan, Ahmet Çamoğlu, Murat Tekin, Emre Karaarslan, Süleyman Mert, Ekrem Kandur, Mahmut Sil, Zübeygir Güler, Erdoğan Durgun, Mustafa Balcı, Kübra Arpaguş, Abdullah Demir, Alper Kalın, Uğur Bozkurt, Murat Gümüş, Osman Sivlim, Ali Soylu, Hasan Baysar, Kağan Polat, Fatih Aydemir, Murat Kale, Fatih Arık, Özay Cödel, Halil Burak Balcı, Hasan Alp Koruyucu, Mustafa Özel, Mevlüt Öncel, Işın Ceylan, Gökhan Karabacak, Halit Çetin, Murat Fırat, Mustafa Zelbey, Fatih Koçak, Aykut Gündüz, Muhammet Saka, Muhammet Kıvrak.”

17-04/01/screen-shot-2017-04-01-at-033313.png

KARA KUTU ABD’YE BÖYLE GİRDİ

FETÖ’nün firari Hava Kuvvetleri imamı Adil Öksüz’ün yeni fotoğrafı da iddianameye girdi. Savcılık darbe girişiminden 4 gün önce darbe girişiminin 3 numaralı ismi Kemal Batmaz’la ABD’de Fethullah Gülen’le görüşen Adil Öksüz’ün ülkeye girerken JFK Havaalanı’nda çekilen fotoğrafının bu ülkeden gelen belgeler arasında yer aldığı bilgisini verdi.

GÖLBAŞI’NI ‘94-0110’ NUMARALI   F-16 VURDU

İddianamede, cuntanın savaş uçaklarını kullanarak yaptıkları bombalamalar sırasında 77 vatandaşın şehit olduğu, 222 vatandaşın yaralandığı belirtildi. Dosyada savaş uçaklarının bombaladığı noktalar ve şehit ile yaralı sayısı şöyle:

Darbeci pilotlar Ertan Koral ile Mehmet Çetin Kaplan’ın, ‘Aslan-1-2’ kodunu kullanan ‘94-0110’ kuyruk numaralı F-16 uçağıyla EGM Havacılık Daire Başkanlığı’nı bombaladı, 7 kişiyi şehit etti, 5 kişiyi yaraladı. Daireye 40 milyon lira zarar verdi.

Darbeci pilot Hüseyin Türk ve Uğur Uzunoğlu’nun ‘Aslan-3’ koduyla kullandığı ‘93-069’ kuyruk numaralı F-16 saat 24.00’te bir ‘GBU-10’ bombasını Gölbaşı Özel Harekat Daire Başkanlığına attı. 44 kişi şehit oldu, 36 kişi yaralandı. 6 milyon lira zarar oluştu.

Aygül ile pilot Mehmet Yurdakul’un 16 Temmuz’da saat 00.56’da ‘Aslan-4 1’ koduyla kullandıkları ‘94-1562’ kuyruk numaralı uçak Ankara Emniyet Müdürlüğü binasına 2 bomba attı. 2 kişi şehit oldu, 38 kişi yaralandı. Mustafa Özkan’ın ‘Aslan-4 2’ koduyla kullandığı ‘94-0091’ kuyruk numaralı uçakla ise saat 00.56’da 2, saat 01.18’de ise bir bomba attı. Binada 7 milyon lira hasar oluştu.

Sanık Hüseyin Türk’ün ‘Aslan-6’ koduyla kullandığı ‘93-0663’ kuyruk numaralı F-16 uçak TÜRKSAT’a 16 Temmuz saat 03.14, 03.15, 03.17 ve 03.19’da 4 ‘MK-82’ bombası attı. Tesislerde 7 milyon lira hasar oluştu.

Hasan Hüsnü Balıkçı ve pilot Uğur Uzunoğlu ‘Aslan-5’ koduyla kullandığı ‘94-0105’ kuyruk numaralı F-16’yla TBMM’ye saat 02.35’te ilk bombayı attı. Ayrıva Hüseyin Türk’ün kullandığı uçakla saat 03.24 ve 03.25’te TBMM’ye 2 bomba daha atıldı. 32 kişinin yaralandı, 19 milyon liralık hasar oluştu.

Müslim Macit’in ‘Aslan-6’ koduyla kullandığı ‘93-0671’ kuyruk numaralı F-16 savaş uçağıyla Cumhurbaşkanlığı Külliyesi yakınındaki köprülü kavşak ve otoparka 2 bomba atıldı. 15 kişinin şehit oldu, 7 kişi yaralandı.

KONSOLOSLUĞUN TELEFONUNU AÇMADI

İddianamede şüpheli Adil Öksüz’ün HTS kayıtlarından, 21 Temmuz 2016 saat 10.22’de ABD Başkonsolosluğu’ndan arandığı, Öksüz’ün telefona yanıt vermediği, görüşmenin yapılamadığının belirlendiği kaydedildi. Yine HTS kayıtlarından, Öksüz’ün 18 Temmuz 2016’da saat 08.01’de Esenboğa Havalimanındaki, saat 09.27’de ise Sabiha Gökçen Havalimanındaki baz istasyonundan hizmet aldığı tespit edildi.

17-04/01/1kr8konsolos.jpg

Öksüz, aynı gün saat 11.10 ve 22.48’de İstanbul Üsküdar, saat 23.47’de İstanbul Atatürk Mahallesinde baz hizmeti aldıktan sonra ertesi gün, 19 Temmuz’da saat 12.43’te Sakarya Akyazı’daki baz istasyonunu kullandı. Kayıtlarda Öksüz’ün 19 Ağustos 2014’te ByLock programını yüklediği ve kullandığının ortaya çıktığı belirtildi. Öte yandan Öksüz’ün eşi Aynur Öksüz, kardeşi Mehmet Öksüz ve kayınbiraderi Ali Sami Yıldırım’ın da ByLock kullanıcısı oldukları da anlatıldı.

ABD’YE PARA TRANSFERİ

İddianamede, Adil Öksüz’ün 22 Aralık 2010 ve 25 Nisan 2011’de iki işlemde “HARMONY ENTERPRISES LLC” isimli şirkete 200 bin ABD doları gönderdiği, bahse konu şirketin ise 8 Kasım 2016’da ABD başkanlık seçimlerinde başkan adayı Hillary Clinton’a finansman sağlamak amacıyla kurulduğu bilgisi aktarıldı. EGM KOM Daire Başkanlığınca hazırlanan analiz raporu incelendiğinde ise Öksüz ve eşinin Bank Asya’ya yüksek tutarlarda para yatırdıklarının belirlendi. Aynı raporda, Öksüz’ün FETÖ terör örgütü tepe yöneticilerinden Ahmet Kirmiç ile bir kez, Ali Çelik ile 2 kez, Barbaros Kocakurt ile bir kez, Bekir Baz ile bir kez, Cemal Türk ile 496 kez, Hamdullah Bayram Öztürk ile 3 kez, Hidayet Karaca ile 21 kez, Mustafa Özcan ile 2 kez  ve Selman Kuzu ile 21 kez telefon irtibatının bulunduğu vurgulandı.

ÜÇ ÖRGÜT YÖNETİCİSİ F-16’YLA HAVALANDI

Akıncılar iddianamesine göre, darbeye teşebbüs faaliyeti sırasında 25 pilot F-16 uçağı kullandı. Aynı gece FETÖ yöneticileri arasında yer alan, Hüseyin Türk, Hasan Hüsnü Balıkçı ve Mustafa Azimetli de 15 Temmuz gecesi uçak kullandı. İddianamede Kayseri, Diyarbakır, Adana İncirlik’ten kalkan uçaklarla İstanbul SAT Komutanlığı’ndan gelen darbecilerin Akıncı Üssü’ndeki eylemlere katılması ve Konya MAK timinin İstanbul’daki darbe karşıtı komutanları Akıncı Üssü’ne kaçırması olayları ve ayrıca Genelkurmay, Hava, Kara, Deniz Kuvvetleri komutanlıkları, Jandarma Genel Komutanlığı, İnsani Yardım Tugayı, Özel Kuvvetler Komutanlığı, MEBS Komutanlığı ve diğer askeri birliklerden, darbenin yönetim merkezi Akıncı Üssü’ne giderek darbeye teşebbüs eylemlerine katıldıkları da yer aldı. Dosyada direnen komutanların da derdest edildiği vurgulandı. 

SİVİL LİDER ADİL ÖKSÜZ ASKERİ LİDER AKIN ÖZTÜRK

Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı’nın 15 Temmuz’un ‘asıl çatı iddiabamesi’ bu diye tanımladığı Akıncı Hava Üssünde yaşananlarla ilgili haızlanan dosyada yer alan ilk sıradaki şüpheliler sivillerden oluştu. Dosyadaki bir numaralı şüpheli FETÖ lideri Fetullah Gülen, iki numaralı Şüpheli 15 Temmuz’un ‘kara kutusu’ ve örgütün ‘Hava Kuvvetleri İmamı’ olarak nitelendirilen Adil Öksüz, üç numaralı şüpheli ise Adil Öksüzle birlikte darbe panlarını Pensilvanya’ya götürüp örgüt lideri Fetullah Gülen’e onaylatan Kemal Batmaz. Dört numaralı şüpheli ve darbe girişimnde en üst düzey askeri sorumlu olarak ismi geçen eski Hava Kuvvetleri Komutanı, YAŞ Üyesi Orgeneral Akın Öztürk. Bu isimler dışşında dosyada 6 tümgeneral, 18 tuğgeneral, 22 albay, 26 yarbay, 33 binbaşı, 56 yüzbaşı, 62 üsteğmen, 115 teğmen, 131 astsubay ve bir uzman çavuşun ismi de yeraldı.

SOLOTÜRK PERDELEMESİ

İddianamede ihbarcı subayın MİT’e gittiği saat 16:16  herşeyin  başladığı an olarak alındı. Darbecilerin, Genelkurmay Başkanlığı’nın tüm uçaklara uçuş yasağı getirmesini ise Antalya’daki SoloTürk programını bahane göstererek atlatmaya çalıştığına dikkat çekildi.

FETÖ’nün darbe girişimine ilişkin Akıncı Üssü’ndeki eylemlerle ilgili iddianamede, darbe günü yaşananların başlangıcı olarak, Kara Havacılık Komutanlığında görevli bir subayın Milli İstihbarat Teşkilatına (MİT) gidip FETÖ’cülerin MİT Müsteşarı Hakan Fidan’ı almak için kuruma saldırı yapılacağı ihbarında bulunduğu 16.16 saati baz alındı. Dosyada ihbarcı subayın ifadeleri sonrası Hakan Fidan’ın Genelkurmay İkinci Başkanı Yaşar Güler’i telefonla aradığı, konu hakkında bilgi verdiği ve ardından da bir müsteşar yardımcısını ayrıntılı bilgi vermesi için Genelkurmay karargahına gönderdiği anlatıldı. Saat 17.54’te MİT Müsteşar yardımcısının Genelkurmay karargahından ayrıldığı, Orgeneral Güler’in de Genelkurmay Başkanı Orgeneral Hulusi Akar’a detaylı bilgi verdiği ve MİT Müsteşarı Fidan’ı karargaha davet etmeyi teklif ettiği belirtildi. Dosyada saat 18.10’da da MİT Müsteşarı Fidan’ın Genelkurmay karargahına geldiği, komutanların toplantısına dahil olduğu, toplantıda komutanlara, gelen ihbarın daha büyük planın parçası olabileceğini beyan ettiği, saat 18.30’da MİT Müsteşarı’nın değerlendirmesinden sonra Genelkurmay Başkanı Orgeneral Akar’ın Silahlı Kuvvetler Harekat Merkezini aradığı, havada bulunan araçların indirilmesi emrini verdiği tespit edilmiştir. Bunun üzerine saat 19:05’te de, Silahlı Kuvvetler Harekat Merkezi’nden Genelkurmay 2.Başkanı Orgeneral Yaşar Güler’in emriyle, Hava Kuvvetleri Harekat Merkezi’ne Türk Hava Sahası’ndaki tüm uçakların indirilmesi ve uçak kaldırılmaması emri verildi.

Hava sahasının askeri uçuşlara kapatılmasının ardından zor duruma düşen darbeciler emri iptal ettirmek için Antalya’da saat 19:50 sıralarında gösteri uçuşu yapan Solotürk uçaklarının programını bahane etti. Hava Kuvvetleri Harekat Merkezi amiri Albay Devrim Orhan, Genelkurmay Silahlı Kuvvetler Harekat Merkezi’ni arayarak hava trafiğini yeniden açtırdı. Hem Akar’ın talimatı hem de darbecilerin girişimini ortaya koyan kayıtlar iddianameye girdi.

AKIN ÖZTÜRK 2 TEMMUZ’DA KUZEY KORE’YI ARADI

İddianamenin ‘1 numaralı’ asker sanık eski orgeneral Akın Öztürk’ün, 13-16 Temmuz 2016 tarihlerinde şüphelilerden İsmail Keskin ile 14, Veysel Kavak ile 4 ve Hakan Karakuş ile bir kez telefonla görüştüğü ortaya çıktı. Öztürk ile Keskin, darbe günü saat 17.44, 21.32, 21.40, 21.41, 21.58 ve 23.16’da karşılıklı birbirlerini aradılar. Akın Öztürk, saat 22.51 ve 22.52’de Hava Kuvvetleri Komutanlığı karargahında darbe faaliyetlerini koordine ettiği öne sürülen eski Albay Veysel Kavak’ı aradı. HTS raporunda Öztürk’ün 13 Haziran 2016’da İngiltere, 25 Haziran 2016’da İrlanda, 25 Haziran 2016’da İtalya, 2 Temmuz 2016’da Kuzey Kore, 5 Temmuz 2016’da Belçika ve Azerbaycan, 6 Temmuz 2016’da Belçika, 6 ve 7 Temmuz 2016’da Almanya ve 8 Temmuz 2016’da Belçika’da kullanılan hatlarla çeşitli defalar görüştü veya mesajlaştı.

SAVAŞ UÇAKLARIYLA SUİKAST HAZIRLIĞI

İddianamede Cumhurbaşkanı Erdoğan’a suikast girişiminin detayları da yer aldı. Darbeciler 12-13 Temmuz’da 2 F-16’yla Erdoğan’ın Marmaris’te kaldığı otel ve civarında fotoğraflama yaptı. Cuntacı Söznmezateş ise 15 Temmuz saat 23.00’te otelin koordinatlarını alarak harekete geçti.

17-04/01/cdvfg.jpg

Ankara Başsavcılığınca hazırlanan, Akıncı iddianamesinde, FETÖ cuntanın Cumhurbaşkanı Erdoğan’a yönelik gerçekleştirdiği suikast girişiminin hazırlıkları da yer aldı. İddianamenin ‘Darbeye hazırlık’ bölümünde, 12 Temmuz 2016’da, şüphelilerden Diyarbakır’daki eski 8. Ana Üs Komutanı Tuğgeneral Deniz Kartepe, pilotlar yüzbaşı Ceyhan Karakurt ve yarbay Ahmet Özdemir’in, aylık uçuş planlamasında olmamasına rağmen 2 F-16 uçağıyla Dalaman Havalimanı’na uçuş gerçekleştirdikleri belirtildi. Eskişehir Muharip Hava Kuvveti ve Hava Füze Savunma Komutanlığında tümgeneral rütbesiyle kurmay başkanı olarak görev yapan şüpheli Suat Murat Semiz’den onay alarak kalkan 2 F-16 uçağının, Dalaman Havalimanı’na inmeden önce Marmaris’te Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın kaldığı otel ve civarında uçuş gerçekleştirerek fotoğraflama işlemi yaptıkları, ardından Dalaman Havalimanı’na indikleri kaydedildi. Dosyada uçakların suikast girişiminiin başında olan havacı Tuğgeneral Gökhan Şahin Sönmez Ateş tarafından görevlendirdildikleri anlatıldı. Marmaris’te Cumhurbaşkanı Erdoğan’a suikast girişimini organize eden Gökhan Şahin Sönmezateş’in, darbe gecesi 23.00 sıralarında Hava Kuvvetleri Komutanlığı İstihbarat Başkanlığı bünyesindeki Müşterek Hedef Üretim Analiz Üretim Merkezi’ni telefonla aradığı ve Erdoğan’ın Marmaris’te kaldığı yerin koordinatlarını, CAS programı yardımıyla şüpheliler Ali Pehlivan ve Veli Bilgin’den aldığı kaydedildi.

Darbenin yönetim merkezi olan Akıncı Üssü’nden, darbe faaliyeti sırasında şüpheliler Oğuz Alper Emrah ve İlker Hazinedar’ın kullandıkları F-16 uçaklarının kaldırıldığı ve Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın uçağının tespit edilerek önleme yapılmasının istendiği bilgileri de iddianamede yer aldı.    

Dosyada, 13 Temmuz 2016’da, şüphelilerden eski Akıncı 4. Ana Jet Üs Komutanı Tuğgeneral Hakan Evrim ile pilot yüzzbaşı Ahmet Tosun’un, F-16 uçağı ile Diyarbakır’a gittikleri, F-16 uçağına, tespit edilen hedefleri hatasız vurmayı sağlayan gelişmiş hedefleme podu olan ‘sniper’ cihazı taktırdıkları da ifade edildi.

BAŞKA ÇARE KALMADI BOMBALAYACAĞIZ!

FETÖ ihanetinin anlatıldığı Akıncı iddianamesi, darbe girişiminin nasıl bastırıldığını belgelerken, cuntacının çaresiz kaldığı anları da ortaya koydu. Saat 00:54’te iki darbeci subay  “Başka çare yok, bombalayacağız” dedi.

Akıncı Üssü iddianamesinde 15 Temmuz ihaneti dakika dakika anlatıldı.  FETÖ cuntasının faaliyetleri ve buna karşı alınan tedbirler belgeleriyle ortaya kondu. Karşılıklı hamlelerin tek tek sıralandığı bölümde, ihanet şebekesinin alınan tedbirler sayesinde çaresiz kaldığı saatler, kritik anları gözler önüne serdi. İddianameye göre, saat 00:54’te Harekat Merkezi’nden ihanet faaliyetlerini Hava Kuvvetleri Komutanlığı Karargahı’ndan yöneten Tuğgeneral Kemal Mutlu, Hava Kuvvetleri Komutanı Abidin Ünal’ın genel sekreteri darbeci Albay Veysel Kavak’la görüştü. Kayıt özellikli dahili telefondan yapılan görüşmede Albay Kavak, Eskişehir Birleşik Hava Harekat Merkezi’nin (BHHM) Albay İsmail Üner tarafından ele geçirdiğini söyledi. Mutlu ise Balıkesir’deki üssü kullanamadıklarını belirterek “Akıncı’dan başka elimizde bir şey kalmadı. Başka bir yerde bir şey var mı?” karşılığını verdi. Kavak ise cuntanın içine düştüğü çaresizliği “Başka çare şansımız yok komutanım, Şey yapacaz artık komutanım” sözleriyle özetledi. İddianamede söz konusu saatten sonraki gelişmeler dikkate alındığında, ‘Şey yapacağız’ ifadesiyle ‘bombalama faaliyeti’nin kastedildiği belirtildi. İddianamede cuntaya ilk karşı hareket emrinin ise saat 04:54’te verildiği belirtildi. Buna göre, Erzurum’dan 2 adet F-16 uçağı H-188 yetkisiyle (Uçak düşürme yetkisi) kalktı. Darbeye teşebbüs faaliyetinin başlamasından itibaren, darbenin önlenmesi için ilk karşı hareket bu saat itibariyle başladı.

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN