Aktay: Dünyanın adaleti Müslümanlara işlemiyor

Aktay: Dünyanın adaleti Müslümanlara işlemiyor

Yasin Aktay, Mısır'da darbe ile görevinden uzaklaştırılan seçilmiş Cumhurbaşkanı Muhammed Mursi hakkında idam cezası verilmesine ilişkin, "Bu çılgınca bir hareket" yorumunu yaptı.

AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Yasin Aktay, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Mısır Mahkemesinin, "hapishaneler baskını" davasında Muhammed Mursi'ye idam cezası verilmesiyle ilgili değerlendirmelerde bulundu.

"Şok etkisi yapmaya çalışıyorlar"

Mısır'daki darbenin meşrulaştırılması için çılgınca işler yapıldığını ifade eden Aktay, "Bu çılgınca bir hareket. Kendini meşrulaştırabilmek için daha akla ziyan şeyler yaparak, biraz da 'çivi çiviyi söker' hesabı, kendi akıl dışılığını, daha fazla akıl dışılıklar yaparak telafi etmeye çalışıyor gibi bir durum var. Yani bir Muhammed Mursi'yi, İhvan Hareketini, darbe karşıtlığını bir şekilde gayrı meşrulaştırabilmek için ceza üzerinden bir şok etki yapmaya çalışıyor olduğu anlaşılıyor ama her yaptığı hareket kendi meşruiyetini daha da hatırlatıyor, daha da gündeme getirmiş oluyor" diye konuştu.

Söz konusu idam kararı karşısında dünyanın sessiz kaldığına işaret eden Aktay, şöyle devam etti:

"Tabi tuhaf olan durum, bu yönetimin, bu akıl dışı yönetimin, uluslararası toplumda hak ettiği karşılığı bulamıyor, bulmuyor olması. Bu da ne yazık ki bazıları idam cezasını dünyada neredeyse gündeminden çıkarmış ülkeler bile bu olup bitenleri, Mısır'da seçilmiş bir cumhurbaşkanına karşı idam cezasını çok da tuhaf karşılamıyorlar. Buna karşı çok mütenasip, orantılı bir reaksiyon ortaya koymuyorlar."

"Dünyanın adaleti Müslümanlara işlemiyor"

Mursi hakkındaki idam kararına yönelik uluslararası arenada henüz bir tepki verilmediğine işaret eden Aktay, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Henüz tepkisini görmedik, dünya bu olaya nasıl bir tepki gösterecek, daha yeni verildi karar ama şu ana kadar ki tepkisizliği de çok hayra alamet olarak görmüyoruz tabii ki. Burada dünya, Müslümanlara yönelik uygulandığında bir takım hukuk ölçüleri çok da ölçülü, adaletli olması yönünde bir arayışı yok dünyanın. Dünyanın adaleti bu. 'Dünyanın adaleti, demokrasisi, insan hakları Müslümanlara işlemiyor', bu onun ifadesi. Bu ne yazık ki dünyada bütün bu söylemleri ne kadar sahtekar, ne kadar ikiyüzlü olduğunu da tekrar bize hatırlatmış oluyor."

"Sisi'yi meşru değildir"

Aktay, söz konusu idam kararına karşı uluslararası arenada girişimlerde bulunacaklarını bildirdi. Kendilerinin başından itibaren Muhammed Mursi'ye karşı darbe yaparak iktidara gelen Abdulfettah es-Sisi'yi Mısır halkının meşru bir temsilcisi olarak görmediklerini belirten Aktay, şunları kaydetti:

"Mısır'ın meşru lideri Muhammed Mursi'dir"

"Biz halen Mısır yönetiminin meşru temsilcisi olarak Muhammed Mursi'yi görüyoruz. Çünkü, muhtemelen belki de 7 bin yıldır Mısır'da doğru dürüst seçimlerle işbaşına gelmiş olan, halkın oylarıyla işbaşına gelmiş, seçilmiş tek başkan Muhammed Mursi ve o da kendi atadığı, kendi memuru olan biri tarafından haksız bir şekilde askeri darbeyle devrilmiştir. O askeri darbenin kendisi bir suçtur, bir insanlık suçudur. Zaten darbe esnasında sergilenen diğer suçlar da cabası olmuştur. Bir meydanda 3 bin insan hunharca, vahşice katledilmiştir, tamamen silahsız, kendi barışçıl gösterilerini yaparken katledilmişlerdir. Onları katleden yönetim, şu anda işbaşında ve şu anda onları katledenler başkalarını hapisten kaçmış olmak dolayısıyla idama mahkum etme komedisini sergiliyorlar."

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN