Almanya'da Schulz rüzgarı fırtınaya dönüşecek mi?

Almanya'da Schulz rüzgarı fırtınaya dönüşecek mi?

Martin Schulz’un Almanya’da başbakan adaylığını açıklamasından sonra  oluşan olumlu atmosfer siyasi coşkuya dönüştü. SPD, oylarını seçimlere 8 ay kala yüzde 10 artırarak yüzde 31’e çıkarttı.

KARAR / BERLİN

Martin Schulz’un Alman siyasetinde yarattığı heyecan dalgası anketlere yansıdı. Bild gazetesi için yapılan bir ankette SPD yüzde 31 oranından oy alarak yıllar sonra ilk kez rakibi ve hükümet ortağı  Hıristiyan Birlik Partileri’ni (CDU/CSU) geçti. CDU/CSU Yüzde 30’da kaldı. SPD’yi önde göstermeyen başka araştırmalar olmakla birlikte bütün araştırmalar Schulz’la birlikte SPD’nin oylarının arttığını gösteriyor.

Alman Sosyal Demokratlar'ın sürekli yüzde 30’larda seyreden oyları son birkaç yıl içinde kademe kademe yüzde 20’lere kadar düşmüştü. Hızla marjinalleşmeye giden partinin popüleritesi, Schulz’un hedef olarak yeniden başbakanlığı seçmesiyle yeniden artışa geçti.  Schulz’un gelmesiyle içinde aşırı sağcı AfD’nin de bulunduğu (Almanya için Alternatif) partilere giden oylar yeniden geri dönmeye başladı. Bunda Schulz’un mücadele ve kavgadan sakınmayan üslubu ve retorik başarının önemli bir payı bulunuyor.

KALICI OLACAK MI? 

Gözlemciler SPD’nin oylarının genel seçimlerin olacağı 24 Eylüle kadar bu şekilde kalabilmesini düşük bir ihtimal olarak görüyor. Ciddi anlamda seçim kampanyası başlamış değil.  Artış diğer partilerle henüz ciddi mücadele olmadan parti içi heyecanın dışa vurumu. Spiegel  dergisi okurları arasında yapılan bir ankette, okuyucuların yüzde 56’sı bu artışın kalıcı olamayacağını düşünürken, Schulz’un kalıcı bir başarı yakaladığını düşünenlerin oranı yüzde 36 olarak belirlendi. 

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN