Almanya’nın karanlık gecesi

Almanya’nın karanlık gecesi

Almanya koalisyon görüşmelerinin sonlanmasıyla yaşanan siyasi şoku aşmaya çalışıyor. Neler olabileceği konusunda kafalar karışık.

MİKDAT KARAALİOĞLU / FRANKFURT 

 

Gerçekleşeceğine kesin gözüyle bakılan koalisyonun olmaması Almanya’da şok etkisi yarattı. Görüşme ortaklarından FDP Genel Başkanı Christian Lindner'ın Pazar günü gece yarısında yaptığı‚‘Yönetmemek yanlış yönetmekten iyidir’’ açıklaması ile sonlandırdığı görüşmeler ve başlattığı siyasi kriz Alman siyasetindeki önemli tarihi kırılmalardan birisi oldu. Koalisyon görüşmeleri 56 gündür sürüyordu. Zaman zaman anlaşmazlıklar hakkında haberler gelse de  hükümetinin bir şekilde kurulacağı kamuoyundaki hakim kanaatti.

ŞOKU SİNDİRMEYE ÇALIŞIYORLAR

FDP’nin bu kararı daha önceden aldığı, zaten koalisyon hükümetinde yer almak istemediği yönünde ortaya atılan iddialar bir yana, herkes şimdi ne olacak sorusunu soruyor.  Merkel Lindner’ın açıklamasında sonra‚ ‘Ortak bir yol bulabilecek durumdaydık.’’ şeklinde açıklama yaparken görüşmelerin diğer ortağı Yeşiller’in Meclis Grup Başkanı da‚'Bir birlik olabilirdi' diye konuştu. Koalisyon görüşme ortakları ve kamuoyunda FDP’nin oyun bozanlık yaptığı yönünde bir kanaat var. 
 

ŞİMDİ NE OLACAK

Hükümetin kurulabilmesi için, başarısızlığa uğrayan koalisyon opsiyonunun yanında  Hıristiyan Demokratlar (CDU/CSU) ile  Sosyal Demokratların (SPD) koalisyonu da sayısal olarak yeterli. Ancak SPD gerek koalisyon öncesi gerekse FDP’nin şok kararından sonra böyle bir hükümette yer almayacağını kesin dille beyan etti. Bir diğer alternatif Hıristiyan Demokratlarla birlikte  FDP veya Yeşillerin içinde bulunduğu bir azınlık hükümeti. Bu opsiyon çok düşük bir ihtimal. Ancak erken seçim koşuluyla gecici bir hükümet olarak kurulabilir. En yakın opsiyon olarak erken seçim görünüyor.  
 
Önümüzdeki günlerde siyasi tansiyonun fazlasıyla yükselecek. En yüksek ihtimal olarak görülen erken seçim en çok aşırı sağcı AfD’nin işine yarar. Oyun bozan FDP, koalisyon kurmayı beceremeyen Hıristiyan Demokratlar olası bir seçimde oy kaybetme tehlikesi ile karşı karşıya. Hatta şartların ne şekilde gelişeceğine bağlı olarak, Merkel’in bir erken seçimde partisinin başbakan adayı olarak gösterilmesinin mümkün olamayacığını dahi iddia edenler var. Krizin hemen ertesinde ortaya atılan gelecek iddialarının ne kadarının doğru olup olmadığın zaman gösterecek. 
 

STEINMEIER DEVREDE

Ortaya çıkan krizi çözme konusunda gözler Almanya Cumhurbaşkanı Frank Walter Steinmeier’a çevrilmiş durumda. Steinmeier yaptığı açıklamada bütün partilere sorumluluk alma çağrısı yaptı. Ülke tarihinde yaşanmamış bir durumla karşı karşıya olduklarını belirten Steinmeier‚ Hükümeti kurmak seçmenlerin siyasi partilere verdiği en yüksek görevdir. Bu  görev anayasaya göre basitçe seçmene iade edilemez. Kısa bir süre içinde hükümet kurulabilmesi için bütün partilerden görüşmelere hazır olmasını bekliyorum’’ dedi. Steinmeier bu açıklamasıyla erken seçim olmadan bir çözüm bulunması çağrısı yaptı. Başta Angele Merkel olmak üzere meclisteki partilerin liderleri hafta içinde Steinmeier ile görüşecek. 
 

DÜNYANIN TEPKİSİ

Washington Post’ta yer alan bir haberde Merkel’in bir kaç ay öncesine kadar Avrupa’nın en güçlü hükümet başkanı olarak görüldüğünü hatta bazılarına göre dünyanın en güçlü lideri olduğunu belirterek, "Ancak şu anda Almanya’da bile en güçlü kişi değil" ifadesi yer aldı. Economist gazetesi ise haberi‚ "Merkel çağının bitişi başladı. Geriye haftalar mı aylar mı yoksa yıllar mı kaldı bekleyip göreceğiz’" şeklinde verdi. İtalyan La Stamba gazetesi gelişmeyi‚ "Başkalarının mutsuz olmasına sevinenler için iyi bir haber. Ama istikrarlı bir Almanya Avrupa için büyük bir katkı’" şeklinde yorumladı. Avusturya’da yayınlanan Kurrier gazetesi ise olası erken seçimlerden aşırı sağcı AfD’nin istifade edeceğini yazdı. 
 
 

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN