Amerika'ya gidecek Müslümanlara terör sorgusu planı

Amerika'ya gidecek Müslümanlara terör sorgusu planı

ABD'nin müstakbel Başkanı Trump'ın göç konusundaki danışmanlarından Kobach, ülkeye gelecek Müslümanlara terör sorgusu, parmak izi alınması ve düzenli kontrol uygulamalarının getirilebileceğini söyledi. Meksika sınırına duvar inşa etmek için de çalışmaların başladığını bildirdi.

ABD'nin müstakbel başkanı Donald Trump'ın ekibine katılan bir isim, yeni dönemde Müslümanlara ve Latin kökenlilere yönelik ayrımcı uygulamalar yapılması konusundaki endişeleri artırdı. Daha önce George W. Bush döneminde Pentagon bürokratlarından olan, şu anda ise Kansas eyaletinin Dışişleri Bakanı olarak görev yapan Cumhuriyetçi Partili Kris Kobach, Trump'ın Beyaz Saray'ı Obama yönetiminden devralacak dönüşüm ekibinde yer alıyor. Amerikan medyasında Kovach, Bush döneminde Müslümanların fişlenmesine yönelik uygulamalar ve göçmen karşıtı yasa tekliflerinin arkasındaki isim olarak gösteriliyor.

SORGU VE ZORLA İMZA

Kobach, Reuters ajansına verdiği mülakatta Müslümanların fişlenmesi ve Meksika sınırına duvar örülmesinin, yasa çıkarmaya gerek kalmadan başkanlık kararnameleriyle gerçekleştirilebileceğini savundu. Kobach'a göre Trump'ın dönüşüm ekibindeki göçmen komitesi, 'radikal faaliyetlerin merkezi' olarak belirlenen ülkelerden gelen göçmen ve ziyaretçilere yönelik önlemler alınmasını teklif etti. Kobach, üç ay boyunca yapılan toplantılar ve sunulan önerilerin ardından Trump ve içişleri ekibinin gerekli önlemler için 'kolları sıvadığını' söyledi. Öte yandan Kobach'ın, Trump yönetiminde hangi pozisyona geleceği henüz açıklanmış değil. Kobach'ın, 11 Eylül 2001 saldırılarından sonra yapılan benzer uygulamaların da mimarı olduğu belirtildi. O dönemde belirlenen ülkelerden ABD'ye gelen kişilere uzun sorgulamalar yapılıyor ve bu kişilerin parmak izi vermesi zorunlu tutuluyordu. Ayrıca 16 yaşından büyük erkekler için devlet birimlerine düzenli olarak giderek imza verme zorunluluğu da getiriliyordu. İnsan hakları örgütleri tarafından tepki çeken uygulama, 2011 yılında Obama yönetimi tarafından 'gereksiz' olduğu gerekçesiyle yürürlükten kaldırılmıştı.

MALİYETİ 50 MİLYAR

Trump'ın İçişleri Bakanlığı ekibinin, konuyu Kongre'ye götürmeden Meksika sınırına nasıl duvar inşa edilebileceğine ilişkin çalışmalarının da sürdüğünü kaydeden Kobach, buna karşın önümüzdeki mali yıllarda ek ödeneklerin gerekebileceğini ifade etti. Anadolu Ajansı'nın derlediği verilere göre, üç bin 100 kilometre uzunluğundaki Meksika-ABD sınırına duvar örmenin maliyeti 25 milyar doları bulacak. Trump'ın söylediği gibi 2-3 milyon göçmen sınırdışı edildiği takdir de ise ABD hazinesine 25 ila 37 milyar dolarlık yük binecek. Yani toplam maliyet 50 milyar doların üstünde olacak. Obama döneminde 2009 ile 2014 yılları arasında iki milyon 400 bin kişi sınırdışı edilmişti.

SEÇİM KAMPANYASINDA TEPKİ ÇEKMİŞTİ

Trump'ın seçim sürecinde en çok tepki çeken vaatlerinden ikisi, Müslümanlar ve Latin kökenli göçmenlerle ilgiliydi. Müslümanların ülkeye girişini, 'terör tehdidi' gerekçesiyle geçici olarak yasaklamayı vaadeden Trump, Latin kökenli göçmenlerin gelişini engellemek için Meksika sınırına duvar öreceğini ve ülkedeki kaçak göçmenleri de sınırdışı edeceğini öne sürmüştü. Bu vaatler, ayrımcılık gerekçesiyle hem ABD'de hem dünyada büyük tepki çekmişti. Bunun üzerine vaatlerini hafifleten Trump, Müslümanları ülkeye sokmamak yerine 'yoğun güvenlik kontrolüne' tabi tutmayı önermişti. Kaçak göçmenlerin de yalnızca suç kaydı olanlarını sınırdışı edeceğini ve bunların sayısının da 2-3 milyon olduğunu belirten Trump, Meksika sınırına inşa edilecek duvarın bazı yerlerinde tel örgü kullanılabileceğini söylemişti. ABD'de halihazırda 11 milyon civarında kaçak göçmenin bulunduğu ifade ediliyor.

"MÜSLÜMANIM, GÖÇMENİM, TRUMP'A OY VERDİM"

ABD'de önemli medya kuruluşlarında çalışmış Müslüman gazeteci Asra Nomani, neden başkanlık seçimlerinde Donald Trump'a oy verdiğini anlattı. Washington Post gazetesi için “Bir Müslümanım, bir kadınım ve bir göçmenim. Trump'a oy verdim” başlıklı bir yazı kaleme alan Nomani, Trump seçmenlerine denildiği gibi 'yobaz', 'ırkçı' veya 'şovenist' olmadığını ifade etti. Pek çok kişinin söylediğinin aksine 'Trump Amerikası'nda Müslüman olmak'la ilgili bir korkusu olmadığını belirten Nomani, Hillary Clinton'ın İslamla ilgili duruşunu eleştirdi. Nomani, “Clinton Vakfına Katar ve Suudi Arabistan’dan milyonlarca dolar bağış yapıldığının açığa çıkması Clinton’a olan desteğimi sonlandırdı. Trump’ın 'soyunma odası' sohbetlerini, ABD ile Meksika arasında duvar örülmesi fikrini ve Müslümanlara yasak planını kabul etmiyorum. Fakat ABD’ye güveniyorum” ifadelerini kullandı.

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN