Kehanetlerin başkanı Trump

Kehanetlerin başkanı Trump

ABD’nin neredeyse iç savaş durumuna geldiği bir dönemde, “Amerikayı yeniden büyük yapalım” sloganını kullanan mavi gözlü bir demagog, başkanlık koltuğuna oturuyor ve ülkedeki şiddeti daha da büyütüyor. İşte 18 sene önce yazılan ‘Donald Trump romanı’...

Donald Trump’ın ABD Başkanı seçilmesi, bütün dünyayı şaşkınlığa uğrattı. Ancak 1998 yılında yazılan bir roman, bu şaşkınlığı daha da artıracak türden. Amerikalı romancı Octavia Butler tarafından kaleme alınan “Parable of Talents” (Yeteneklerin Kıssası) adlı roman, 2032 yılında geçiyor. Başkanlık koltuğunda, sloganı tıpkı Trump gibi “Amerika’yı yeniden büyük yapalım” olan karizmatik bir lider oturuyor.

Düşmanlarını ‘tecavüzcüler ve ülkeyi yok edenler’ olarak tanımlayan Teksaslı lider Andrew Steele Jarret’ın, rakipleri bir demagog ve ikiyüzlü olduğunu düşünüyor. Taraftarları, azınlık gruplara yönelik saldırılarda bulunuyor, hatta bazılarını yakarak öldürüyor. Jarret bu tür eylemlere sözde karşı da olsa taraftarlarının bundan vazgeçmesi için bir şey yapmıyor. Trump, seçim sürecinde defalarca Latin kökenli göçmenler için ‘tecavüzcüler ve uyuşturucu kaçakçıları’ ifadelerini kullanmıştı. Kendi taraftarlarının azınlıklara saldırdığına ilişkin haberleri ise fazla önemsemeyerek ‘bu grupların azınlık olduğunu’ söylemişti. Kara ütopya türünde bir roman olan, yani kötü bir geleceği konu alan Yeteneklerin Kıssası, aşırı sağın yükseldiği ve iktidara tamamen hakim olduğu bir Amerika’yı anlatıyor. Kaynakları iyice kıtlaştığı ve devletin çökme aşamasında olduğu ülkede, hiçkimsenin canı güvende değil. Uyuşturuc bağımlıları, radikal dinciler ve yoksullar, sürekli olarak duvarlarla çevrilmiş kentlere saldırıyor. Güvenli olmanın bedeli ise büyük şirketlerde kölelik koşullarında çalışmak.

REAGAN’DAN ESİNLENMİŞ

Butler’ın, romanını 1981-1989 yılları arasında ABD Başkanlığı yapan Cumhuriyetçi Partili Ronald Reagan’ın döneminden esinlenerek yazdığı belirtiliyor. “Amerika’yı yeniden büyük yapalım” sloganı da Regan’ın kullandığı bir slogandı. Ancak Donald Trump, geçen sene yaptığı bir açıklamada bu sloganı kendisinin uydurduğunu öne sürmüştü.

İKLİM DEĞİŞİKLİĞİ ENDİŞESİ

Donald Trump’ın en çok tartışma yaratan söylemlerinden biri de iklim değişikliği ve küresel ısınma ile ilgili. Bunların uydurma kavramlar olduğunu ve haklarında yeterince kanıt bulunmadığını savunan Trump, karbon emisyonunun kısıtlanması ve çevre koruma ile ilgili birçok önlemin kaldırılması gerektiğini savunuyor. Trump’ın, Çevre Koruma Ajansı’na (EPA) seçtiği lider de kendi görüşünde birisi oldu. Trump’ın dönüşüm ekibinde EPA’nın lideri, iklim değişikliğine inanmayan Myron Ebell olarak belirlendi. Bu durum, ülkedeki çevrecilerin yanısıra ikli değişikliği üzerine çalışmalarda bulunan bilim insanları arasında da endişe yarattı. Politico’nun haberine göre bilim insanları, artık iklim araştırmalarına yeterl payın ayrılmamasından kaygı duyuyor.

16-11/17/17kr10-ikinci.jpgBalkan ülkesi Karadağ’da, ABD’nin müstakbel Başkanı Donald Trump ve Rusya Devlet Başkanı Viladimir Putin’in birlikte olduğu bir afiş dikkat çekti. Danilovgrad kentinde Reuters ajansı tarafından görüntülenen afişin üzerinde, İngilizce olarak “Dünyayı birlikte yeniden büyük yapalım” yazıyor. Donald Trump’ın seçim kampanyasındaki sloganı “Amerika’yı yeniden büyük yapalım” şeklindeydi. 

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN