Trump’la ticari dengeler değişebilir

Trump’la ticari dengeler değişebilir

Cumhuriyetçi Trump’ın seçim zaferinin küresel ticarette dengeleri değiştirebileceği belirtiliyor. Bu kapsamda TTIP şartlarının incelenebileceği ve müzakerelere Türkiye’nin davet edilebileceği ihtimali üzerinde duruluyor.

ABD’deki başkanlık seçimini Cumhuriyetçi Parti adayı Donald Trump’ın kazanması, Transatlantik Ticaret ve Yatırım Ortaklığı (TTIP) anlaşmasına ilişkin umutları azaltırken, AB’den ayrılmaya hazırlanan İngiltere ve aday ülke Türkiye için yeni fırsatlar sunabileceği belirtiliyor. Söz konusu gelişmeler, AB cephesinde özellikle TTIP anlaşmasının geleceğine ilişkin soru işaretlerinin giderek arttığını ortaya koyuyor.

İNGİLİZLERİN YÖNÜ ÇİN

Londra merkezli Ekonomi Politikaları Araştırmaları Merkezi’nin araştırmasına göre, ABD ve Avrupa arasında anlaşmanın sağlanması 2027 yılına kadar Avrupa’nın milli gelirine 69-119 milyar avro, ABD’nin milli gelirine ise 50-95 milyar avro katkı sağlayabilir. Trump yönetiminin bu anlaşmanın müzakere sürecini dondurması ihtimali ise sırada bekleyen ve anlaşmaya taraf olmayan diğer ülkelerin önünü açabilir.        

Bu arada, İngiliz hükümeti rotasını gelişen piyasaların büyüme dinamosu olan Hindistan ve Çin’e çevirmeye çalışıyor. Avrupa’dan çıkış müzakerelerine henüz resmen başlanmadan bu iki ülke ile serbest ticaret anlaşması görüşmelerine geçilmesi hedefleniyor. Bu amaçla İngiltere Başbakanı Theresa May, geniş bir heyetle ilk resmi yurt dışı gezisini Hindistan’a gerçekleştirdi. Türkiye açısından bakıldığında ise ABD-AB ilişkilerinde kartların yeniden karılması bazı fırsatları beraberinde getirebilir. ABD ve AB arasındaki TTIP’ye ilişkin müzakereler sürerken, Brüksel, Gümrük Birliği üyesi olan ancak AB üyeliği bulunmayan Türkiye’nin TTIP’ye dahil edilip edilmeyeceği yönünde net bir cevap vermekten uzun süredir kaçınıyor.

Masada Türkiye olmaksızın elde edilecek herhangi bir anlaşmanın, mevcut Gümrük Birliği şartlarından memnun olmayan Türkiye’nin ekonomik çıkarları doğrultusunda olmayacağı belirtilirken, Trump’ın yeni ekonomi yönetimi tarafından TTIP’nin şartlarının yeniden incelenmesi ve müzakerelere İngiltere ve Türkiye’nin davet edilmesi ihtimalinin, gelecek dönemde küresel ticaret görünümünde köklü değişikliklere neden olabileceği ifade ediliyor. 

GÜÇ DENGESİNDE DEĞİŞİM

ABD’deki güç dengesi değişiminin, İngiltere’nin ABD ile serbest ticaret anlaşması görüşmelerinde Avrupa’yı bile geride bırakarak ilk sırada yer almasına neden olabileceği, İngiltere ve ABD arasında serbest ticaret anlaşması görüşmelerine başlanmasının bile algısal olarak İngiltere Başbakanı Theresa May’in elini güçlendirebileceği ifade ediliyor. Öte yandan, İngiliz Yüksek Mahkemesi’nin AB’den çıkış sürecini başlatacak olan 50’nci maddenin yürürlüğe konulması için parlamento onayını şart koşması, ardından İngiliz hükümetinin kararı temyize götürmesi Brexit konusundaki endişeleri artırıyor. İngiliz medyasında, hükümetin henüz AB’den çıkışa ilişkin bir planının bulunmadığı öne sürülüyor. 

BRÜKSEL’İ TTIP ENDİŞESİ SARDI

ABD’de Trump’ın “sürpriz” seçim zaferinin ekonomide taşları yerinden oynatabileceği ifade edilirken, Londra merkezli ekonomistler arasında Trump’ın korumacı ekonomik ve ticari politikalarının İngiltere ve gelişen piyasaları nasıl etkileyeceği analiz edilmeye başlandı. Donald Trump’ın özellikle Rusya’ya ilişkin dış politikası İngiltere’den farklı olsa da ortak çıkarların iki müttefik ülke için yeni fırsatlar yaratması mümkün. Başkanlık seçimi sürecinden Trump’ın, Avrupa Birliği (AB) ile müzakereleri devam eden TTIP anlaşmasından memnun olmadığı biliniyor. Trump’ın beklenmedik seçim zaferiyle Brüksel cephesi de anlaşmanın rafa kaldırılması ya da iptal edilmesinden dolayı endişeli...  AB Komisyonu Başkanı Jean-Claude Juncker , Berlin’de yaptığı bir konuşmada, “ABD’nin küresel ticaret politikasına ilişkin nasıl ilerleyeceklerini bilmek istiyoruz” ifadesini kullanmıştı. 

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN