Parti içi savaş kızışıyor

Parti içi savaş kızışıyor

Beyaz Saray için Cumhuriyetçi Parti iktidar mücadelesi sürüyor. Fraksiyonlar Trump’ın ekibinde üst düzey görevler almak için rekabet ederken, Trump cephesinden beklenmedik bir hamle geldi. Neoconlara yakın beş kişi ekipten çıkarıldı.

ABD’de Donald Trump’ın başkanlık seçimlerini kazanmasının ardından, Cumhuriyetçi Parti içinde başlayan iktidar mücadelesi sürüyor. Partinin özellikle seçim sürecinde Trump’a büyük oranda karşı olan gelenekçi ve neocon kanatları, şimdi Washington yönetiminde söz sahibi olmak için rekabet ediyor. Her iki kesimden de, seçim sürecinin başından bu yana Trump’ı destekleyen isimler bulunuyor. Bu isimlerden biri de fikirleri neoconlara yakın olan New Jersey Valisi Chris Christie’ydi.

Trump’ın Beyaz Saray’ı Obama yönetiminden devralacak ‘dönüşüm ekibi’nin lideri olan Christie, cuma günü görevden alınmış, yerine Trump’ın Başkan Yardımcısı olacak Mike Pence geçmişti. Christie ise eski New York Belediye Başkanı Rudy Giuliani ve emekli general Michael Flynn’le birlikte Pence’in yardımcısı olarak görev yapacak. Önceki günse Christie’ye yakın olan dört kilit ismin daha dönüşüm ekibindeki görevine son verildi. Bunların arasında ekibin Ulusal Güvenlik Danışmanı Michigan Milletvekili Mike Rogers da bulunuyordu. Konuyu manşetine taşıyan Washington Post gazetesi, son ‘kıyım’dan sonra başta ulusal güvenlik olmak üzere önemli birimlerde sadece Trump’a sadık bir çekirdek kadronun kaldığını söyledi. Politico dergisi, Christie’nin altı aylık yoğun emeklerinin bir kalemde silindiğini belirtti.

ZAFER SARHOŞLARI

Bu haberlerin ardından, neoconların önde gelen isimlerinden eski Başkan George Bush cephesinden ilginç bir açıklama geldi. Bush döneminde Dışişleri Bakanı Danışmanı olarak görev yapan Eliot Cohen, “Yeni yönetimde federal görevler bekleyen Cumhuriyetçilerin, Trump’ın öfkeli ve kibirli ekibinden uzak durması gerektiğini” söyledi. Daha önce kendisine danışanlara Trump’ın ekibinde yer almayı önerdiğini kaydeden Cohen, ekiple görüştükten sonra görüşlerinin değiştiğini ifade etti. Trump’ın ekibinin zafer sarhoşluğu içinde olduğunu savunan Cohen, “Siz kaybettiniz diye bağırıyorlar. Bu çirkin olacak” ifadesini kullandı.

BAĞIMSIZ KÜRDİSTAN

Öte yandan Dışişleri Bakanlığı için adı geçen isimlerden John Bolton, New York Post gazetesi için kaleme aldığı yazıda Trump yönetimine dış politika konusunda tavsiyelerde bulundu. Neoconların önemli isimlerinden olan ve George W. Bush döneminde Dışişleri Bakan Yardımcılığı ve BM Büyükelçiliği görevlerinde bulunan Bolton, yazısında Suriye ve Irak’ta gidişin bağımsız Kürdistan yönünde olduğunu ve bu durumun da Amerika’nın çıkarlarına uygun olduğunu savundu. İran’la yapılan nükleer anlaşmanın iptal edilmesi gerektiğini söyleyen Bolton, Türkiye’de ise ‘özel bir hilafet türü’ olduğunu iddia ederek Türkiye’nin seküler yönetime dönüştürülmesi gerektiğini söyledi.

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN