Amiralden askeri ataşelere WhatsApp’tan darbe mesajı

Amiralden askeri ataşelere WhatsApp’tan darbe mesajı

Darbe girişiminin çatı iddianamesinde Tuğamiral Sürer’in askeri ataşelere gönderdiği mesaj da yer aldı. Sürer, 15 Temmuz gece saat 21.40’ta WhatsApp’tan gönderdiği mesajında, “TSK yönetime el koydu. Muhataplarınıza iletin” talimatı vermiş.

Ankara Başsavcılığının FETÖ’nün darbe girişimiyle ilgili bir numaralı sanığın Fetullah Gülen olduğu 221 sanık hakkında hazırladığı 2 bin 988 sayfalık iddianamede darbeci Yurtta Sulh Konseyi’nin WhatsApp’tan yurt dışındaki askeri ataşelere bulundukları ülkelere darbenin olduğunu ve muhataplarına bildirmeleri talimatını verdiği yer aldı. İddianamede 15 Temmuz’da Jandarma Okullar Komutanlığında kurmay albay olarak görev yapan Murat Koçyiğit’in, 6-9 Temmuz arasında Ankara Konutkent’teki villada Adil Öksüz liderliğinde yapılan darbe planı toplantılarına katıldığı kaydedilen iddianamede, Koçyiğit’in, Jandarma karargahında darbeyi organize eden ekibin içinde yer aldığı, olay günü ise Akıncı’da olduğu belirtildi. Adil Öksüz’ün 6-7 Temmuz’da yaptığı toplantısında yer alan Genelkurmay Personel Plan ve Yönetim Daire Başkanlığında Şube Müdürü olan Kurmay Albay Mustafa Barış Avılan’ın 27 Mayıs 1960 darbe planı ve atama listeleri üzerinde çalıştığı ifade edildi.      

Genelkrumay Başkanı Başdanışmanı Kurmay Albay Orhan Yıkılkan’ın da darbe planının yapıldığı toplantılara katıldığı, 14 Temmuz’da, saat 10.00 sıralarında Genelkurmay Başkanı Orgeneral Hulusi Akar’ın emir subayı Levent Türkkan’a “darbe planladıklarını, Cumhurbaşkanı, Başbakan, bakanlar, Genelkurmay Başkanı, kuvvet komutanları ve orgenerallerin tek tek alınacağını, sessiz sedasız işin biteceğini” söylediği de anlatıldı.

İddianamede, 15 Temmuz’da tuğamiral olan Ömer Faruk Harmancık’ın, Akıncı Üssü’nde Mehmet Dişli, Kubilay Selçuk ve Hakan Evrim ile birlikte derdest edilerek alıkonulan Genelkurmay Başkanı Akar’ı; darbe girişiminin başına geçmesi için ikna etmeye çalıştığı, sözde darbe bildirisini televizyon kanallarında okuması için zorladığı, Hulusi Akar’ın ikna olmaması üzerine, kendisini Fetullah Gülen ile görüştürmeyi teklif eden konsey üyeleri içinde yer aldığı belirtildi. Şüphelilerden, tuğamiral rütbesiyle Genelkurmay İstihbarat Başkanlığı 1. İstihbarat Analiz ve Değerlendirme Daire Başkanlığı yapan Sinan Sürer’in, 2014’ten beri ByLock kullandığına yer verilen iddianamede, Adil Öksüz liderliğindeki darbe planı toplantılarına katıldığı, yıllık izinde olmasına rağmen 15 Temmuz’da saat 10.13’de karargaha girdiği bildirildi. Sürer’in saat 21.40’da ‘Ataşeler’ isimli WhatsApp Grubu üzerinden, yurt dışında bulunan askeri ataşelere, “Arkadaşlar, TSK yönetime el koymuştur. Bunu tüm muhataplarınıza iletin” şeklinde talimat verdiği, askeri ataşelerin çoğunun da bu talimatı “Emrederseniz” diye yanıtladığı kaydedildi. 

KONSEYİN TELEFONLARI FİRARİ ÖĞRETMENDEN

Çatı iddianamesinde, bazı darbeci askerlerin kullandığı cep telefonu hatlarını dağıtan kişinin, meslekten ihraç edilen öğretmen Ali Irmak olduğu belirtildi. ByLock kullandığı belirlenen Irmak’ın, başka kişiler adına aldığı 10 cep telefonu hattını darbe girişiminde yer alan sözde Yurtta Sulh Konseyi üyelerinden Genelkurmay Karargahına giren Özel Kuvvetler Komutanlığı personelinin liderliğini yapan Fırat Alakuş, eski Cumhurbaşkanı Başyaveri Ali Yazıcı, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’a suikast timinde bulunan Şükrü Seymen, o dönemde Genelkurmay İstihbarat Başkanlığı 1. İstihbarat Analiz ve Değerlendirme Daire Başkanlığı yapan eski Tuğamiral Sinan Sürer, FETÖ’nün ‘Hava Kuvvetleri imamı’ olduğu ileri sürülen Adil Öksüz’le toplantılara katıldığı belirlenen eski Deniz Kuvvetleri Komutanlığı Kuzey Deniz Saha Komutanlığı Kurmay Başkanı Ömer Faruk Harmancık, Osman Kılıç, Murat Korkmaz, Harun Olgun ve İsa Karabulut’a dağıttığı kaydedildi. Irmak 15 Temmuz’da darbeci Alakuş ile 3, Yazıcı ile 5, Seymen ile de 2 kez görüştü.

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN