Arefe günü namazı nasıl kılınır? Arefe günü ibadetleri nelerdir?

Arefe günü namazı nasıl kılınır? Arefe günü ibadetleri nelerdir?

Haberimizde Kurban Bayramı öncesinde arefe günü namazı nasıl kılınır? sorusunun yanıtını ve Arefe günü ibadetlerine dair detayları bulabilirsiniz. 20 Ağustos Pazartesi arefe günü 21 Ağustos Salı günü ise Kurban Bayramı'nın birinci günü. Bu kutsal günleri ibadet ederek geçirmek isteyen vatandaşlar arefe günü yapılacak olan ibadetleri ve arefe günü duaları merak etmeye başladı. İşte konu hakkında merak ettiğiniz ayrıntılar...

Kurban Bayramı bu yıl 21 Ağustos Salı günü kutlanacak. 20 Ağustos Pazartesi günü bayramın müjdecisi arefe günüdür. Kurban bayramı öncesi güne arefe günü denir.  Hicrî takvime göre Zilhicce ayinin 9. günüdür.  Heyecanla ve coşkuyla beklenen bayrama artık son bir gün kaldı. Peki Arefe günü ibadetleri nelerdir? ve arefe günü nazmazı nasıl kılınır? Bugün hangi ibadetler yapmak, hangi namazları kılmak ve arefe günü duaları nelerdir? İşte bu özel gün ve gecede yapmanız gerekenler...

Kurban Bayramı öncesi ibadetlerine yön vermek isteyenlerin merak ettiği Arefe günü namazı nasıl kılınır sorusu büyük merak konusu oldu. Hz.Muhammed (S.A.V.) bugün için “En hayırlı, kabulü şayan olan dua, Arefe Günü yapılan duadır” şeklinde bir Hadis söylemiştir. Peki Arefe günü namazı nasıl kılınır ve ibadetleri nelerdir? Peygamberimiz Arefe günü dualarının geri çevrilmediğini müjdelemiştir. 

Arefe günü aslında senede bir gündür. Arefe, Kurban Bayramı'ndan bir önceki gün, hicrî takvime göre Zilhicce ayının 9. günüdür. Başka güne arefe denmez. Ülkemizde Ramazan Bayramı'nın bir önceki gününe de arefe denmiştir. Resulullah'ın (sav) bildirdiğine göre: "Günlerin en faziletlisi arefe günüdür. Faziletçe cumaya benzer. O, cuma günü dışında yapılan yetmiş hacdan faziletlidir. Duaların en faziletlisi de arefe günü yapılan duadır. Benim ve benden önceki peygamberlerin söylediği en faziletli söz de: Lailahe illallah vahdehu la şerike lehu. (Allah birdir, ondan başka ilah yoktur, O'nun ortağı da yoktur) sözüdür."

18-08/19/arefe-gunu-duasi.jpg

AREFE GECESİ YAPILACAK DUALAR NELERDİR? 

Yazımızdan bu gece yapılacak olan duları takip edebilir gecenizi en iyi şekilde sonlandırabilirsiniz. Resûl-i Ekrem Efendimiz arife gecesinde şu duâyı okuyana Cenâb-ı Hak istediğini vereceğini beyân buyurmuştur.

Duâ şudur:

* “Sübhânellezi fi’s-semâvâti arşuhu. Sübhanellezi fi’n-nâri sultânühu. Sübhanellezi fi’l-kubûri kadâuhu. Sübhanellezi fi’l-hevâi rûhuhu. Sübhânellezi raa’s-semâe bigayri amedin. Sübhânellezi vadaa’l-arda. Sübhânellezi lâ melcee illâ ileyhi.”


İmam-ı Tirmizi, Resûl-i Ekrem Efendimiz’in, “Duânın hayırlısı arife günü yapılan duâdır,” buyurarak Peygamberlerin arife günü duâsını şöyle okuduğunu haber verir:

* "Lâ ilâhe illâllahü hüve lehü’l-hamdü ve hüve alâ küli şey’in kadir."

Buhâri’de geçen bir hadisten öğrendiğimize göre arife günü şu duayı okuyan, şeytanın tasallutundan kurtulur, kendini muhafaza altına almış olur.

* “Allahümme’c’al fi kalbi nûran ve fi basari nûran. Allahümme’şrah li sadri ve yessir li emri...” 
“Allah’ım, kalbimi, gözümü, gönlümü nûrlu kıl. Allah’ım, kalbime genişlik, işlerime kolaylık ver.”

18-08/19/arefe-gunu-namazi.jpg

AREFE GÜNÜ İBADETLERİ NELERDİR? 

1. Arefe günü sabah namazının farzından sonra teşrik tekbirleri getirilir.Teşrik tekbiri “Allâhüekber, Allâhüekber, Lâilâhe illallâhü vallâhüekber, Allâhüekber ve lillâhi’l-hamd” demektir.Arefe günü sabah namazından başlayıp, Bayramın 4. günü ikindi namazına kadar 23 vakitte, farz namazlardan sonra teşrik tekbiri getirmek vâciptir.

2. Arefe günü oruç tutulmalıdır.

3. Arefe gününe hürmet edilmeli, günaha girmemeye dikkat edilmelidir.4.Arefe günü çokça dua ve istiğfar edilmelidir.

5. Arefe günü çokça ihlas suresi okunmalıdır.

AREFE GÜNÜ KILINACAK NAMAZLAR

Arefe gününamazı ile ilgili merak ettikleriniz haberin devamında. İşte arefe günü kılınan  iki namaz...

Tövbe Namazı Kılmak: İkindi namazını kıldıktan ve Arefe Duasına başlamadan önce göğün altında iki rekat namaz kılmalı ve Hak Teala'nın huzurunda günahlarını itiraf ederek ikrar etmelidir. Böylece Arafat sevabına nail olsun ve günahları bağışlansın.

Mahsus Namaz: Zeval vakti olduğunda göğün altına çıkmalı (yani açık alanda olmalı) öğlen ve ikindi namazlarını ruku ve secdesini güzel bir şekilde yaparak kılmalı. Namazları bittikten sonra iki rekat namaz kılmalı. Namazın birinci rekatında Fatiha Suresinden sonra ihlas suresini, ikinci rekatta Fatiha Suresinden sonra Kafirun Suresi okunmalıdır. Bu namazın ardından 4 rekat namaz kılmalıdır. Namaz iki rekat iki rekat kılınmalıdır. Her rekatta Fatiha suresinden sonra 50 kere ihlas suresini okumalıdır. Bu namaz Emire'l Mümin'in Hz. Ali'nin namazıdır.

18-08/19/arefe-gunu-ibadetleri-1534664215.jpg

HZ. MUHAMED AREFE GÜNÜ İÇİN NE DEMİŞTİR? 

Peygamberimiz Hz. Muhammed Allah Teâlâ'nın bazı geceler edilen duaları reddetmediğini müjdelemiştir. Peygamber Efendimizin bildirdiği rahmet kapılarının açıldığı dört mübarek gece şunlardır:

1. Fıtr (Ramazan) Bayramı gecesi,

2. Kurban Bayramı gecesi,

3. Terviye gecesi (Zilhicce ayının 8. gecesi),

4. Arefe gecesi, (Isfehani)

AREFE GÜNÜ YAPILMASI GEREKEN İBADETLER

Hz.Muhammed bugün için "En hayırlı, kabulü şayan olan dua, Arefe Günü yapılan duadır" şeklinde bir Hadis söylemiştir. Müslümanlar bugünü oruç, namaz ve dua eşliğinde geçirmelidir.

Haberimizde Kurban Bayramı öncesinde arefe günü namazı nasıl kılınır? sorusunun yanıtını ve Arefe günü ibadetlerine dair detayları bulabilirsiniz. 20 Ağustos Pazartesi arefe günü 21 Ağustos Salı günü ise Kurban Bayramı'nın birinci günü. Bu kutsal günleri ibadet ederek geçirmek isteyen vatandaşlar arefe günü yapılacak olan ibadetleri ve arefe günü duaları merak etmeye başladı. İşte konu hakkında merak ettiğiniz ayrıntılar...

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN