Arefe günü ibadetleri nelerdir? Hz. Muhammed arefe günü ne yapardı? Arefe günü namazı

Arefe günü ibadetleri nelerdir? Hz. Muhammed arefe günü ne yapardı? Arefe günü namazı

Merak edenler Arefe günü ibadetlerini haberimizde bulabilir 'Hz. Muhammed arefe günü neler yapardı' ve 'Arefe günü namazı nasıl kılınır?' sorusunun yanıtına da ulaşabilirsiniz. 21 Ağustos Ramazan Bayramına sadece saatler kaldı. Arefe günü yapılacak olan ibadetleri sizler için derledik. Peki 'Peygamber Efendimiz Hz. Muhammed'in arefe günü hangi ibadetleri yapardı? Arefe günü namazı var mı? Sevabı ne? Tüm bu merak ettiğiniz detayları haberimizde. İşte Arefe günü yapılacak olan ibadetler ve Arefe günü duaları hakkında merak ettikleriniz.

Arefe günü hangi ibadetler yapılır? Peygamberimiz Hz. Muhammed arefe günü ne yapardı? ve Arefe namazı nasıl kılınır? Merak ettiğiniz soruları habeimizde bulabilirsiniz. Kurban Bayramına artık saatler kaldı. Bu mübarek gün ve gecede herkesin merak ettiği konu ise Arefe gününe özel yapılacak ibadetler ve yapılması gerekenler. HZ. Muhammed bu özel günde nasıl ibadet ederdi? Sizde aberimizin devamında Arefe günü ibadetleri ve merak ettiklerinizi bulabilirsiniz. Peki Arefe günü namazı var mıdır? Arefe günü nasıl ibadet etmeliyiz? Arefe günü duaları nelerdir? İşte merak ettiklerinizin yanıtı....

Zilhicce ayında idrak edien Kurban Bayramı’na sayılı günler kaldı. Zilhiccenin ilk on gününü ibadetle geçirmek isteyen vatandaşlar, bir yandan zilhicce ayında yapılacak ibaret ve duaları araştırırken diğer yandan da 20 Ağustos Pazartesi gününe denk gelen arefe günü yapılacak ibadetleri ve duaları sorguluyor. 

AREFE GÜNÜ YAPILMASI GEREKENLER

1- Arefe gününün sabah namazının farzından sonra teşrik tekbirleri getirilmeye başlanmalıdır.

2- Arefe günü oruç tutulmalıdır.

3- Arefe gününe hürmet edilmeli, günaha girmemeye dikkat edilmelidir.

4- Arefe günü çok dua ve istiğfar edilmelidir.

5- Arefe günü 1000 âdet İhlas-ı şerif okunmalıdır.

Arefe gününe saygılı olmalı, o gün hacılar Arafat'ta vakfe yapıp dua ederken, manen onların yanında olduğumuzu hissederek dualarına iştirak edilmelidir. Böyle bir günde bizi günaha sokabilecek her şeyden uzak kalmak gerekmektedir.Günümüzde arefe, bayramın bir önceki günü olduğu için dünyalık telaşların en yoğun olduğu bir gün olarak yaşanmaktadır. Oysa ki arefe insana verilen en kıymetli vakitlerden biridir. Bugünler ibadet ve affedilme günleridir. Hacıların Arafat'ta "Lebbeyk (Buyur Rabbim)" diyerek dil, ırk, ten ayırımı yapılmaksızın bir araya geldiği mahşer gününü hatırlatan, kulluğun Allah Teâlâ'ya dualarla, telbiyelerle arz edildiği en kıymetli zaman dilimidir. Resulullah (asm) şöyle buyurmuştur:

"Duanın faziletlisi, arefe günü yapılanıdır." (Beyheki)

"Allah Teâlâ, arefe günü kullarına nazar eder. Zerre kadar imanı olanı affeder."

18-08/19/arefe-gunu-dualari.jpg

HZ. MUHAMED'İN AREFE GÜNÜ İÇİN MÜJDESİ

Peygamberimiz Hz. Muhammed Allah Teâlâ'nın bazı geceler edilen duaları reddetmediğini müjdelemiştir. Peygamber Efendimizin bildirdiği rahmet kapılarının açıldığı dört mübarek gece şunlardır:

1. Fıtr (Ramazan) Bayramı gecesi,

2. Kurban Bayramı gecesi,

3. Terviye gecesi (Zilhicce ayının 8. gecesi),

4. Arefe gecesi, (Isfehani)

Arefe gününü ve gecesini ibadetle geçirmek çok faziletlidir. Saadet-i Ebediyye'de arefe gecesini ibadetle geçirenin cehennemden azat olacağı söylenmiştir. Arefe günü günahlardan uzak kalanın da bağışlanacağı Resulullah (sav) tarafından müjdelenmiştir.

ARİFE GÜNÜ DUALARI

Arefe günü içinde İhlas Suresi’nin sürekli okunması gerektiği vurgulanıyor.

İhlas Suresi’nin Arapça okunuşu:

“Kul hüvellâhü ehad. Allâhüssamed. Lem yelid ve lem yûled. Ve lem yekün lehû küfüven ehad.”

İhlas Suresi’nin Türkçe çevirisi:

“De ki; O Allah bir tektir. Allah eksiksiz, sameddir (Bütün varlıklar O'na muhtaç, fakat O, hiçbir şeye muhtaç değildir). (O)Doğurmadı ve doğurulmadı. O'na bir denk de olmadı.”

Arife gününün faziletine binaen Resulullah Sallallahü aleyhi ve Sellem buyurdular ki ‘ Arife gününde oruç tutmak, geçmiş ve gelecekten birer senenin küçük günahına kefaret olur. Aşure günü orucu ise yalnız geçmiş olan bir senelik günaha kefaret olur.’

AREFE GÜNÜ YAPILAN İBADETLER VE AREFE GÜNÜ TUTULAN ORUCUN SEVABI

Arefe günü tutulan orucun iki yıllık denebilecek bir sevaba vesile olacağına dair sahih hadis vardır. Bu hadis şöyledir:

Rasûlullah şöyle buyurdu: "Arefe günü (20 Ağustos Pazartesi) oruç tutmak, geçmiş bir yılın ve gelecek bir yılın günahlarına kefâret olur." (Müslim, Sıyâm 196)


Arefe, Kurban Bayramı'ndan bir önceki gün, hicrî takvime göreZilhicce ayının 9. günüdür. Başka güne arefe denmez. Ülkemizde Ramazan Bayramı ve Kurban Bayramı'nın bir önceki gününe de arefe denmiştir. Resulullah'ın (sav) bildirdiğine göre: "Günlerin en faziletlisi arefe günüdür. Faziletçe cumaya benzer. O, cuma günü dışında yapılan yetmiş hacdan faziletlidir. Duaların en faziletlisi de arefe günü yapılan duadır. Benim ve benden önceki peygamberlerin söylediği en faziletli söz de: Lailahe illallah vahdehu la şerike lehu. (Allah birdir, ondan başka ilah yoktur, O'nun ortağı da yoktur) sözüdür." (Muvatta, Hacc 246)

Hazreti Aişe (ra) anlatıyor: "Allah, hiçbir günde, arefe günündeki kadar bir kulu ateşten çok azat etmez. Allah mahlukata rahmetiyle yaklaşır ve onlarla meleklere karşı iftihar eder ve: "Bunlar ne istiyorlar?" der." (Müslim, Hacc 436)

Resulullah(sav): "Arefe gününe hürmet edin! Arefe, Allah'ın kıymet verdiği bir gündür." diyerek, Allah Teâlâ'nm kıymet verdiği günü hürmet ederek bilinçli bir şekilde yaşamaya gayret etmemizi istemiştir. Hürmet, verilen nimeti idrak etmekle ve verileni bilmekle, görebilmekle başlar. Arefe gününü günahlara girmeden oruçla, duayla, istiğfarla geçirmek kullarını arefe gününde bağışlayacağını müjdeleyen Allah Teâlâ'ya hürmetin ve şükrün bir ifadesidir. (Deylemi)

18-08/19/arefe-gunu-ibadetleri.jpg

ECZANELER AREFE DÜNÜ SAAT KAÇA KADAR AÇIK?

Eczaneler aynı çalışma saatiyle devam edecektir. Yapılan resmi açıklamaya göre Alışveriş merkezlerindekiler de dahil olmak üzere eczaneler bağlı olduğu bölgedeki eczane çalışma gün ve açılış kapanış saatlerine uymak zorundadır. Birden fazla eczane bulunan yerlerde, belirlenen çalışma saatleri dışında ve resmî tatil günlerinde yalnız nöbetçi eczaneler açık kalır. Nöbetçi eczane dışındaki eczaneler nöbet saatlerinde faaliyet gösteremezler.

HASTANELER AREFE GÜNÜ VE BAYRAMDA AÇIK MI?

Diğer resmi kurumlarda olduğu gibi devlet hastaneleri de Arefe Günü öğlen saatlerine kadar işlemlerini devam ettirecek. Saat 12:30’dan itibaren kapatılan hastaneler bir sonraki pazartesi gününe kadar işlem yapmayacak. İşlemlerin başladığı haftada 30 Ağustos 2018 Perşembe gününün de resmi tatil olması nedeniyle o gün de işlem yapılamayacak. Fakat hastanelerin acil servisleri bayram boyunca açık olacak.

Merak edenler Arefe günü ibadetlerini haberimizde bulabilir 'Hz. Muhammed arefe günü neler yapardı' ve 'Arefe günü namazı nasıl kılınır?' sorusunun yanıtına da ulaşabilirsiniz. 21 Ağustos Ramazan Bayramına sadece saatler kaldı. Arefe günü yapılacak olan ibadetleri sizler için derledik. Peki 'Peygamber Efendimiz Hz. Muhammed'in arefe günü hangi ibadetleri yapardı? Arefe günü namazı var mı? Sevabı ne? Tüm bu merak ettiğiniz detayları haberimizde. İşte Arefe günü yapılacak olan ibadetler ve Arefe günü duaları hakkında merak ettikleriniz.

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN