Zilhicce ayı hangi aydır ve faziletleri nelerdir? Zilhicce orucu ne zaman tutulur?

Zilhicce ayı hangi aydır ve faziletleri nelerdir? Zilhicce orucu ne zaman tutulur?

Zilhicce ayı hangi aydır ve faziletleri nelerdir? sorusunun yanıtı google gibi arama motorlarında aranıyor. Ayrıca vatandaşlar 'Zilhicce orucu ne zaman tutulur?' sorusunu da cevabı merak ediliyor. Haberimizde Zilhicce orucu ve Zilhicce ayı, faziletleri hakkındaki tüm detayları bulabilirsiniz.

Haberimizde vatandaşların merak ettiği 'Zilhicce ayı hangi aydır ve faziletleri nelerdir? Zilhicce orucu ne zaman tutulur?' sorularının yanıtını bulabilirsiniz. Zilhicce ayı İslam alimleri tarafından faziletleri ile öne çıkarılan bir aydır. Zilhicce orucu bu ay içinde tutulur. Dini anlamda kutsal kabul edilen bu aya ilişkin merak edilenleri haberimizde derledik. 

ZİLHİCCE AYI NE ZAMAN? ZİLHİCCE NE DEMEK?

Sözlükte “hac ayı” anlamındaki zilhicce (zülhicce, zülhacce) kamerî yılın zilkadeden sonra gelen son ayıdır.  Zilhicce ayı ibadet etmek isteyen Müslümanlar tarafından araştırılıyor. Zilhicce ayı, hac ibadetinin yerine getirildiği aydır.  Zilhicce orucunda sekizinci günü terviye, dokuzuncu günü arefe olarak bilinen bu gün, içerisinde Kurban Bayramını da barındırmaktadır. Peki, zilhicce ayı orucu ne zaman tutulur ve fazileti nedir?...

ZİLHİCCE AYI NEDEN ÖNEMLİ?

İslâm’dan önce Arab-ı bâide (Âd ve Semûd) döneminde “mesîl” ve “müsbil”, Arab-ı âribe devrinde ise “ne‘as” ve “bürek” şeklinde adlandırılıyordu.

Zilhicce isminin hicrî takvimde yer alan diğer ay adlarıyla birlikte Arab-ı müsta‘ribe döneminde kullanılmaya başlandığı kaydedilir.

Câhiliye devrinde Araplar haram ayların ilki olan zilkade ile zilhicce ayında ticarî açıdan büyük önem taşıyan panayırlar (1-8 Zilhicce) ve özellikle Zülmecâz panayırını düzenler, bunların sona ermesiyle birlikte bu ayda hac ziyareti başlardı.

18-08/10/zilhicce.jpg

ZİLHİCCENİN İLK ON GÜNÜNDE NELER YAPILMALI?

Zilhicce ayının birinden onuna (yâni Kurban Bayramının ilk gününe) kadar, her gün sabah namazlarından sonra:

10 salevât-ı şerîfe: "Allahümme salli ve sellim ve bârik alâ seyyidinâ Muhammedin ve alâ âli seyyidinâ Muhammed."

10 istiğfâr: "Estağfirullâhe'l-Azîm el-Kerîm ellezî lâ ilâhe illâ Hüve'l-Hayye'l-Kayyûme ve etûbü ileyk ve nes'elühü't-tevbete ve'l-mağfirete ve'l-hidâyete lenâ innehû hüve't-Tevvâbü'r-Rahîm."

10 tevhid: "Lâ ilâhe illallâhü vahdehû lâ şerîke leh, Lehü'l-mülkü ve lehü'l-hamdü yuhyî ve yümît ve hüve hayyün lâ yemûtü biyedihi'l-hayr ve hüve alâ külli şey'in kadîr" okunur. 

ZİLHİCCE ORUCU NE ZAMAN TUTULUR? 

Zilhicce İslâm’dan sonra da hac ibadetinin yerine getirildiği ay olmuştur. Bu ayın sekiz-on üçüncü günleri arasında ifa edilen hac menâsikinin mahiyeti, mekânı, vakti gibi hususlar dikkate alınarak adı geçen günler farklı şekillerde adlandırılmıştır. Hac menâsikinin ifasına başlandığı zilhiccenin sekizinci günü “terviye”, dokuzuncu günü “arefe” ismiyle anılır. Kurban bayramı zilhiccenin onuncu günü başlar ve dört gün devam eder.

Zilhicce ayının ilk dokuz gününde oruç tutmak tavsiye edilmiştir. Zilhicce ayının 10. günü kurban bayramının ilk günüdür. Peygamberimiz'in zilhiccenin ilk dokuz günü oruç tutmayı sürdürdüğü rivayet edildiği için zilhiccenin ilk dokuz gününün, yani kurban bayramından önceki dokuz günün oruçlu geçirilmesi müstehaptır. Fakat sıkıntıya ve halsizliğe sebep olacağı gerekçesiyle, hacda olanların 9. günü (arefe günü) oruç tutması mekruh görülmüştür. Peygamberimiz arefe gününün faziletine ilişkin olarak "Arefe gününden daha çok Allah'ın cehennem ateşinden insanları âzat ettiği bir gün yoktur" buyurmuş , yine "Arefe günü tutulan orucun bundan önce ve sonra birer yıllık günahları örteceği Allah'tan umulur" dedi i (Müslim, Sıyâm, 196-197) nakledilmiştir.

18-08/10/zilhicce-orucu.jpg

ZİLHİCCE AYI İBADETLERİ NELERDİR?

Zilhicce ayı oruç tutma günlerinden birisidir Senedeki faziletli günler. Ramazan ayından sonra, Arefe günü, Aşûre günü, Zilhicce ve Muharrem aylarının ilk on günleridir. Haram aylarının tamamı, oruç tutma günleridir. Bunlar faziletli günlerdir. Zilhicce ayında yapabileceğiniz ibadetler...

- Kaza namazı kılmak,

- Sadaka vermek,

- Kur'ân-ı Kerim tilavetiyle meşgul olmak,

- Tesbih namazı kılmak,

- Cevşen-i Kebir, evrad-ı kudsiye ve hususen tahmidiye duasını okumak.

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN