Askeri lise öğrencilerinin durumu ne olacak? Astsubay MYO öğrencilerinin aileleri perişan...

Askeri lise öğrencilerinin durumu ne olacak? Astsubay MYO öğrencilerinin aileleri perişan...

Kapatılan askeri liselerin durumu son yaşanan gelişmeler sonrasında netlik kazanmaya başladı. Milli Savunma Bakanı bu okullarda okuyan öğrencilerin yüzde 95'inin FETÖ ile bağlantılı olduğunu açıklamıştı. Peki bu okullarda eğitim gören Astsubay MYO öğrencilerinin durumu ne olacak? Hangi öğrenciler eğitime devam edebilecek? Aileler konu hakkında neler söylüyor? İşte kapatılan askeri okullarda eğitim gören askeri lise öğrencilerinin son durumları...

Askeri okulların kapatılmasının ardından en çok merak edilen konulardan biriside bu okullarda eğitim gören askeri lise öğrencilerinin durumu ne olcağı oldu. Aileler öğrencilerinin FETÖ ile bağlantısının olmadıklarını dile getirirken çocuklarının bunalımda olduğunu bu adaletsizliğin biran önce giderilmesi gerektiğini vurguladılar. Peki Kapatılan askeri okul öğrencilerine ne olacak? Kapatılan askeri okullar hangileri? Astsubay MYO öğrencileri bundan sonra ne yapmaları gerekiyor? İşte merak ettikleriniz ve ailelerin konu hakkında görüşleri...

ASKERİ OKULLAR NE ZAMAN KAPATILDI?

669 sayılı Olağanüstü Hal Kapsamında Bazı Tedbirler Alınması ve Milli Savunma Üniversitesi Kurulması ile Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Hükmünde Kararname (KHK) Resmi Gazete'de yayınlanarak yürürlüğe girdi.
31 Temmuz'da Kanun Hükmünde Kararname (KHK) ile harp okulları, askeri liseler ve astsubay hazırlama okulları kapatıldı. Milli Savunma Bakanlığı bünyesinde Milli Savunma Üniversitesi adıyla yeni bir üniversitekuruldu. Milli Savunma Üniversitesi, rektörlüğe bağlı olarak, kurmay subay yetiştirmek ve lisansüstü eğitim vermek amacıyla yeni kurulan enstitülerden kara, deniz ve havaharp okullarından, astsubay meslek yüksekokullarından oluşacak.

%90'I FETÖ'CÜ

Darbe gecesi birçok askeri okulun öğrencileri FETÖ'cü cuntacıların talimatı ile harekete geçirilmiş ve kalkışma hareketine dahil edilmişti. TSK bünyesindeki okulların tamamında toplam 5 bin civarında öğrenci bulunduğunu ifade eden askeri kaynağa göre “Bu sayı kapsamında FETÖ'cü olmayanların sayısı en fazla %10'dur. Ki bu da iyimser bir rakam. Tüm okullardaki toplamın en az %90'ı FETÖ'cü. Çünkü uzun süre harp okulu ve harp akademisi öğrencisi olmak için en temel şart, Fetullahçı olmaktı. Fakat bu konuda çalışmalarımız var.” dedi.

DARBE GİRİŞİMİNDE BAZI ÖĞRENCİLER VARDI

15 Temmuz darbe girişiminin yaşandığı gece askeri liselerde okuyan binlerce öğrencinin olduğu dikkatlerden kaçmadı. İstanbul ve Ankara başta olmak üzere darbe girişiminin olduğu çok sayıda bölgede nerede ise tüm askeri okulların öğrencileri darbecilerle birlikte hareket etti. İstanbul'da Hava Harp Okulu'nun 400 öğrencisi, TRT'yi işgal etmek için yönlendirildi. Fakat polis tarafından gözaltına alındılar.

2 OTOBÜS DOLUSU ÖĞRENCİ DARBECİLERCE GÖREVLENDİRİLDİ

İstanbul Hava Harp Okulu'ndan 2 otobüs dolusu öğrenci, başlarında İstanbul Hava Harp Okulu 4. Filo Komutanı Binbaşı Ferhat Güner'in olmasına rağmen Sabiha Gökçen Havalimanı'nın ele geçirilmesi için darbecilerce görevlendirildi. Halkın direnişi ve polisle girdikleri çatışma sonrasında ise yakalandılar. Gelibolu'da 467 Kara Harp Okulu öğrencisi, başlarında 20 darbeci subayla birlikte İstanbul'a doğru yola çıktı. Ancak halk ve polis tarafından derdest edildiler. Ayrıca Yalova'da kamp yapan 200'den fazla Hava Harp Okulu öğrencisi ve FETÖ'cü subay, darbe gecesi İstanbul'a gelerek Tuzla'da halk ve polisle çatıştı. Burada 5 vatandaş şehit edilirken 1 darbeci subay da öldürüldü.

İLKER BAŞBUĞ: ORDUNUN DAMARINI KESİYORSUNUZ

Eski Genelkurmay Başkanı İlker Başbuğ Pazartesi günü CNN Türk televizyonunda yayımlanan Tarafsız Bölge programında askeri okulların kapatılması ile ilgili olarak "Türk ordusunun damarını kesiyorsunuz" yorumunda bulunmuştu.
Görüşlerini aldığımız öğrencilerden biri Başbuğ'un sözlerini hatırlatarak, "Askeri okulların kapatılması tüm birikimi yok edecektir. Ordu içinde yüz yıllardır süre gelen dengeyi ve kültürü bozacaktır. Bu ülkemiz için çok büyük kayıp olacak." dedi.

22 AĞUSTOS'A KADAR BAŞVURULARI YAPIN

Kuleli, Maltepe, Heybeliada ve Işıklar Askeri liseleri ile Ankara Bando Okulu'nda 10, 11 ve 12'nci sınıflara denk düşen toplam 3 bin 103 öğrenci bulunuyor. Bu öğrencilerin liselere nakledilmesi kararlaştırıldı. Öğrenciler SBS ya da TEOG sistemlerinin hangisinden puanı varsa ona uygun olarak fen ve sosyal bilimler liseleri dışındaki okullara yerleştirilecek. Bu öğrencilerin 22 Ağustos'a kadar il ve ilçelerdeki nakil komisyonlarına başvuru yapmaları gerekecek. MEB Müsteşarı Yusuf Tekin'in açıklamalarına göre bu tarihe kadar başvuru yapmayanlar, puanlarına göre resen yerleştirilecek.

ÖĞRENCİLERE NE OLACAK?

Askeri liselerde okuyan öğrencilerin durumu başta öğrenciler olmak üzere aileler tarafından da merak ediliyordu. Bu okullarda öğrenim gören öğrenciler, puanlarına göre lise ve üniversitelere yerleştirilecek. 30 Ağustos itabariyla mezun olacak askeri öğrenciler, subay ve astsubay olarak atanmayacak. Bu öğrenciler üniversite sınavının yapıldığı tarihte aldıkları puan dikkate alınarak uygun üniversiteden diploma verilecek. Hakkında işlem yapılan öğrencilerden herhangi bir tazminat alınmayacak. Askeri okullardan ayrılan veya çıkarılan öğrencilere tazminat borcu kesilmeyecek. Daha önceki borçlar tahsil edilmeyecek ve herhangi bir iade de yapılmayacak.

ÖĞRENCİLERİN NAKİL İŞLEMLERİ NASIL YAPILACAK?

Milli Eğitim Bakanlığı Müsteşarı Yusuf Tekin, KHK ile kapatılan askeri liselerdeki öğrencilerin nakil süreçlerine ilişkin bilgi verdi. Tekin, şunları söyledi:

"SBS veya TEOG... O dönem tabi olduğu sisteme göre, aldıkları puanlar üzerinden kendilerine tercih hakkı vereceğiz.
Geçen yıl 9. sınıfta okuyup bu yıl 10. sınıfa geçen öğrencilerimiz, fen ve sosyal bilimler liseleri dışındaki bütün ortaöğretim kurumlarını tercih edebilecekler.

10. sınıfta müfredat farklılaşıyor. Dolayısıyla 10. sınıftan 11'e, 11'den 12'ye geçen öğrenciler, sadece puanlarına uygun Anadolu liselerine kayıt olabilecek."

15 Temmuz darbe girişimi sonrasında FETÖ ile mücadele kapsamında askeri liselerin kapatılmasına karar verilmişti. 31 Temmuz'da Resmi Gazete’de yayımlanan kararnamenin 104. maddesi ile harp akademileri, askeri liseler, astsubay hazırlama okulları kapatılmıştı.

ASKERİ LİSELER HANGİLERİ

- Kuleli Askeri Lisesi (Çengelköy - İstanbul)

- Maltepe Askeri Lisesi (Güzelbahçe- İzmir)

- Işıklar Askeri Lisesi (Bursa)

ASTSUBAY HAZIRLAMA OKULLARI

3 Yıl süreli Fen Bilimleri programı uygulayan Astsubay Hazırlama okullarının isimleri ve bulundukları iller şunlardır:

- Çok programlı Astsubay Hazırlama okulu (Balıkesir)

- Silahlı Kuvvetler Mızıka Astsubay Hazırlama ve Sınıf Okulu (Ankara)

- Sağlık Astsubay Hazırlama Okulu (Ankara)

AİLELER DURUMDAN ŞİKAYETÇİ

Darbe girişimi sonrası kapatılan askeri okullarda bulunan öğrencilerin velileri çocuklarının masum olduğunu FETÖ ile her hangi bir bağlantılarının olmadığını belirttiler. Yapılan uygulamaların yanlış olduğunu dile getiren veliler çocuklarının tekrar askeri üniversiteye alınmasını yetkililerden istediler. İşte o ailelerden bazılarının attığı mesajlar...

- Astsubay myo öğrencilerinin hayalleini yıkmayin kimi ikinci sınıfa geçti kimi biray sonra rütbe takacaktı hatta şuan bütün elemeleri geçip okul hayali olan gencleri düşünün lütfen bunlar gariban cocuklar

- Cumhurbaşkanım vatan aşkıyla yanıp tutuşan geleceğin astsubaylarıni haksız yere atmayın lütfen masum olanları ayirin
- Astsubay meslek yuksek okulu ogrencileri okullarindan ayirmayin

- Devlet buyuklerimiz ne olur cocuklarimizin hakkina girmeyin onlarin gelecekleri ve hayalleri ile oynanmasina seyirci kalmayin ASTSUBAY MESLEK YUKSEK OKULU OGRENCILERI OSYM puanlari ile bu okullara bas vurdu. Ayrica askeri mulakat spor fiziki kabiliyet ve saglik testlerinden gecirildiler. Bakin bu cocuklarin hakkini iade edin. Yeniden ogrenci alsanizda yine ayni sekilde ve sartlarda ogrenci alacaginizi unutmayin...bu cocuklari tekrardan arastirin varsa curukleri ayiklayin gunahsiz olanlarin haklarina girmeyin. Bu ogrenciler okullarina devam etsin istihbarat arastirmalari yeniden yapilsin. Atanacaklari ise asaletlerini tastik etmeyin goreve baslatin arsiv arastirmalarini yeniden yapin bunun cokta zor olmayacagini dusunuyorum. Kimsenin hakki yenmesin buyuk devlete ve yoneticilerede bu yakisir.

- Cumhurbaşkanım bu zamana kadar size hiç ihanet etmedik bundan sonrada etmeyiz size yalvarıyorum astsubay myolari soruşturmadan yakmayin, yalvaririm bu masum çocukları ayırın, haklarını teröristlerin gasp etmesine izin vermeyin.

- %95 diyen yetkili ispatla mukellefsin yoksa munferisin cikin aciklayin tsk yi yanlis yonlendirmeyin bu cocuklarin hakkini yemeyin cikar aheste aheste.

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN