Bergen-Belsen kampında kurtulan Britanyalı Druillenec: Kampta açlıktan birbirimizi yiyorduk

Bergen-Belsen kampında kurtulan Britanyalı Druillenec: Kampta açlıktan birbirimizi yiyorduk

Alman Nazi dönemindeki toplama kamplarından kurtulan İngiliz mahkumların ilk kez ortaya çıkan ifadelerinde, kamplarda insanların açlıktan birbirini öldürüp yediği anlatılıyor.

İngiliz hükümeti, İkinci Dünya Savaşı sırasında Nazilerin kurduğu toplama kamplarından kurtulan kişilerin ifadelerini yayımladı. Yayımlanan belgelerde kamp yaşamında, ‘orman kanunlarının geçerli olduğu’ ve  yamyamlığın son derece yaygın görüldüğü ifadeleri yer aldı. Savaş döneminde 10 ay boyunca Bergen-Belsen kampında kalan ve buradan sağ kurtulan tek Britanyalı olan Harold Le Druillenec, 1964’te Almanya’nın kamp kurbanları için ödeyeceği tazminattan pay almak için başvuru yaptı ve Belsen davasında tanık olarak dinlendi. Kamplardaki yaşamın ‘orman kanunlarına göre’ olduğunu söyleyen Druillenec’in ifadesinde şunlar yer alıyor:

“Burada bütün hayatım cesetleri toplu mezarlara koymakla geçti. Mahkumlar arasında orman kanunları geçerliydi. Gece ya ölürdünüz, ya da öldürülürdünüz. Gündüz ise yamyamlık kol gezerdi. Auschwitz’teki mahkumların çoğu buraya nakledilmişti ve geldiğimde ilk duyduğum şey şuydu: Buradan tek bir çıkış vardır; o da bacadan.’”

GAZ ODASI ÖNCESİ SON DUŞ

Alman Nazilerinin Çekoslavakya’da kurduğu Theresienstadt kampında kalan Elizabeth Spira’nın ifadesinde ise “Bir keresinde çocukları banyoya götürmeyi denedik. Kapılara tutunuyor, içeri girmemek için çığlıklar atıyorlardı. En küçük çocuğu aldım ve onu sıcak suyla güzel bir şekilde yıkadım. Tertemiz olmuştu, sadece gaz odasına gitmek için...” yazıyor.

Kampta 70 bin kişi öldü. 1964’te kurtulan mahkumlar için ödenecek tazminattan pay alabilmek için 4 bin 206 kişi başvuru yaptı. Bunlardan bin 15’inin başvuruları kabul edildi. Le Druillenec’in başvurusu onaylanırken, Spira’nın başvurusu reddedildi.

‘AP AJANSI NAZİLERLE ÇALIŞIYORDU'

İngiliz The Guardian Gazetesi, Almanya’da yayınlanan bir akademik çalışmayı referans göstererek, ABD merkezli haber ajansı Associated Press’in (AP) 1930’lu yıllarda Nazi rejimi ile birlikte çalıştığı iddiasına yer verdi. Gazetede, tarihçi Harriet Scharnberg tarafından yapılan çalışmada AP’nin Almanya’daki çalışmalarına devam etmek adına Nazi rejiminin isteklerine göz yumduğu ve ajansın Almanya’daki editör ekibinde Nazi Partisi’nin Propaganda Birimi’nde çalışan kişilerin de çalıştığı belirtildi.

SS’TEN MOSSAD’A BİR AJANIN ÖYKÜSÜ

Nazi dönemine ait bir haber de, Adolf Hitler’in sağ kollarından üst düzey bir askeri yetkilinin aynı zamanda İsrail İstihbarat Örgütü MOSSAD için de çalıştığının ortaya çıkmasıyla ilgili. İsrail’de yayınlanan Haaretz gazetesi, İkinci Dünya Savaşı sırasında İngiltere ve ABD istihbaratının ‘Avrupa’nın en tehlikeli adamı’ olarak gördüğü Otto Skorzeny’nin savaş sonrasında MOSSAD’ın tetikçilerinden biri olduğunu yazdı. Habere göre eski bir Nazi olan ve Mısır için çalışan füze bilimcisi Heinz Krug’ın koruması olarak görev yapan Skorzeny, çift taraflı ajanlık yapıyordu. 

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN