‘İkinci Snowden’ NSA’yı evine taşımış

‘İkinci Snowden’ NSA’yı evine taşımış

ABD’de ikinci Snowden vakası... Gözaltına alınan NSA çalışanı Harold Martin’in, 20 yıldır çalıştığı kuruma ait 500 milyon sayfa belgeyi evindeki bilgisayarda biriktirdiği ortaya çıktı. Belgelerin başka bir yere sızdırılıp sızdırılmadığıysa henüz bilinmiyor.

Amerikan Ulusal Güvenlik Örgütü’nün (NSA) sözleşmeli çalışanı Harold Martin’in evindeki bilgisayarlarda yapılan aramada, kuruma ait 50 terabayt dijital ve altı kutu basılı belgenin ortaya çıktığı açıklandı. Bu miktar, yaklaşık 500 milyon sayfaya tekabül ediyor. Belgeler, Martin’in evindeki çalışma odası, otomobilinin bagajı ve evinin bagajındaki kulübede bulundu. Martin, ağustos ayında gözaltına alınmıştı. ABD Adalet Bakanlığı, 20 yıl boyunca NSA’de çalışan Martin’in, belgeleri düzenli olarak kaçırdığını ve bu şekilde büyük bir arşiv oluşturduğunu açıkladı. Daha önce hakkında ‘devlet malını çalmak’ ve ‘gizli belgeleri izinsiz nakletmek’ suçlamalarından dava açılan Martin’e yönelik suçlamalara, son bulguların ardından ‘casusluk’ da eklendi.

Martin’in, çaldığı belgeleri bir başka devlete veya üçüncü bir tarafa ulaştırıp ulaştırmadığı ise henüz bilinmiyor. Ancak bunu yapabilecek kapasiteye sahip olduğu ifade edildi. Martin’in, kurumdaki pozisyonu gereği son derece hassas siber güvenlik programları üzerinde çalıştığı ve ABD’nin geliştirdiği ‘siber silahlar’ üzerine derinlemesine bilgi sahibi olduğu belirtildi. Wall Street Journal gazetesinin haberine göre, belgeler arasında, adı belirtilmeyen ancak ABD için ‘tehlikeli’ olarak tanımlanan bir ülkede yapılacak silahlı operasyona ait bilgiler de yer alıyor. Birçok gizli bilgiyi içeren e-posta yazışmaları da basılı olarak bulunan belgeler arasında. Yazışmaların kimle yapıldığı ise açıklanmadı. Ayrıca Martin hakkındaki soruşturmayı açan Baltimore Eyalet Savcılığı, eski ajanın evinde çok sayıda ateşli silah bulunduğunu belirledi. Güvenlik birimi, Martin’in evini ‘cephanelik gibi’ şeklinde tanımladı. Buna göre Martin, çok sayıda piyade tüfeği, tabanca, mühimmat ve susturucuya sahip.

AYNI ŞİRKETİN ADAMLARI

ABD’de daha önce de eski NSA ve Merkezi İstihbarat Örgütü (CIA) çalışanı Edward Snowden, ele geçirdiği yaklaşık bir milyon 700 bin belgeyi 2013 yılında kamuoyuyla paylaşmıştı. Hem Snowden’ın, hem de Martin’in, Booz Allen Hamilton Kunia şirketi bünyesinde NSA için sözleşmeli çalışması da dikkat çekici ayrıntılardan. Hakkında dava açılan Snowden, adil yargılanmayacağı endişesiyle Rusya’ya kaçmış, burada kendisine siyasi sığınma hakkı tanınmıştı.

SANTRALLER, BARAJLAR, TRAFİK SİSTEMLERİ ‘HACK’LENECEK

İngiltere’de düzenlenen siber güvenlik sempozyumunda, önümüzdeki dönemde altyapı tesislerini hedef alan siber saldırıların kuvvetle muhtemel hale geldiği vurgulandı. ABD Hava Kuvvetleri’nden Korgeneral James McLaughlin, altyapı tesislerine yönelik saldırıların birkaç yıl öncesine kadar sadece ‘teorik’ olduğunu, bugünse bu konuda ciddi tehlike bulunduğunu belirtti. İngiltere Ulusal Siber Güvenlik Merkezi’nden Paul Chichester da bu tür tesislere yönelik elektronik sızıntı tehlikesinin büyük olduğunu belirtti. Geniş çaplı elektrik ve su kesintileri, baraj kapaklarının açılması, trafik sistemlerinin karıştırılması gibi saldırılar bu tehditler arasında.

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN