Betonlaşan İstanbul afete zemin hazırladı

Betonlaşan İstanbul afete zemin hazırladı

İstanbul’da şiddetli yağış, hayatı felç etti. Metro ve metrobüs istasyonlarını su bastı, trafik her noktada kilitlendi. Uzmanlar, yağışın iklim değişikliğinin etkisiyle yaşandığını ancak afete dönüşmesinin betonlaşmaya bağlı suyun toprakla buluşamamasından kaynaklandığını belirtti.

KENAN BUTAKIN

Meteoroloji’nin sağanak uyarısının ardından Marmara Bölgesi’nde dün kuvvetli yağış etkili oldu. İstanbul’da önceki gece başlayan sağanak, tüm ilçelerde hayatı felç etti. Ana ve ara arterlerde büyük aksaklıklar yaşandı, kilitlenen trafik vatandaşları isyan ettirdi.  Kavşak ve viyadükler sular altında kalırken, bazı metrobüslerin içine su doldu, kimi metro, metrobüs duraklarını su bastı. İşte İstanbul’u esir alan sağanakla ilgili notlar...

METROLAR GÖLE DÖNDÜ

Yağış nedeniyle bazı metro seferleri durdururken, bazı metro istasyonlarına da su bastı. Sabah saat 10.00’dan itibaren M1 Metro Hattı’nda Yenikapı-Bakırköy istasyonları arasında sefer yapılamadı. Merter ve Bayrampaşa metro istasyonlarını ise sulara gömüldü. Kentte birçok iş yeri, çarşı ve iş hanını da sular altında kaldı. Şehrin çeşitli yerlerinde bazı vatandaşlar araçlarında mahsur kalırken, birçok noktada trafik kazaları meydana geldi. Yağış, hava ve deniz ulaşımında da aksaklıklara neden oldu. Atatürk Havalimanı’na iniş yapamayan uçaklar havada tur atmak zorunda kaldı. İstanbul Deniz Otobüsleri de (İDO) birçok seferini iptal etti.

BOTLARLA TAHLİYE

Sağanak, en çok Silivri’yi vurdu. Sürücülerin trafikte zor anlar yaşadığı ilçede, bazı araçlar yollarda mahsur kaldı. Gümüşyaka Mahallesi’nin Siteler mevkisinde çok sayıda ev ve iş yerinde su baskını yaşandı. Kurtarma ekipleri bölgede çalışma başlatırken, mahsur kalan vatandaşlar bot ve iş makineleriyle bulundukları yerden kurtarıldı.

17-07/19/ekran-resmi-2017-07-19-020849.png

İstanbul’daki şiddetli yağış ardından KARAR’a konuşan iklim ve afet uzmanları çarpıcı açıklamalarda bulundu.

Meteoroloji Uzmanı Prof. Dr. Orhan Şen: “Bu yağışlar tipik iklim değişikliğinin meydana getirmiş olduğu ekstrem olaylardaki artışı gösteriyor. Türkiye de bölge içerisinde iklim değişikliğinden en fazla etkilenecek ülke. Ancak burada dikkat çekilmesi gereken şey, bunun zararlarını minimize edilmesinin zorunluluğu. Yaşananlar neden kaynaklanıyor buna cevap vermek lazım. İstanbul, betonlaşmış bir şehir, kırsal alanları minimuma indirilmiş. İstanbul’un göbeğinde neredeyse Yıldız ve Emirgan Parkı dışında yeşil alan görünmüyor. Yağan yağmur ne yapacak? Nereye gidecek? Yağan yağmur toprakla buluşur ancak yağış toprak göremiyor ki. Bu durumda nereye gidebiliyorsa oraya gidiyor. Şehirleşme planında meteorolojik afetlerin düşünülmesi gerekiyor.”

HİÇBİR YERDE BOŞLUK YOK!

Afet Uzmanı Yrd. Doç. Dr. Kubilay Kaptan: “İstanbul’un her yeri beton olduğu için yağmur yağdığında sığınacak bir toprağı yok. Yağış, boşluk gördüğü yerlere sığınıyor. Boşluk olarak da ilk göreceği yer tabiiki en aşağıda olan kısımlar olan metro İstasyonları oluyor. Ancak metro hatlarında görüyoruz ki acil durumlarda erken uyarı sistemleri çalışmıyor.”

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN