Böbrek hastalıklarına karşı dört genle tedavi

Böbrek hastalıklarına karşı dört genle tedavi

Türk bilim insanları kalıtsal böbrek hastalıklarına tanı konularak tedaviye imkan sağlayacak dört gen keşfetti.

Hacettepe Üniversitesi araştırmacıları, nadir görülen kalıtsal böbrek hastalıklarıyla ilişkili 4 yeni gen keşfetti. Hacettepe Üniversitesi Çocuk Nefrolojisi Bilim Dalı bünyesinde faaliyet gösteren Nefrogenetik Laboratuvarı’nın kurucusu Doç. Dr. Fatih Özaltın, keşfedilen genlerin ‘PTPRO7, ‘ANKS6’ ve ‘ADCK4’ olarak adlandırıldığını söyledi. Özaltın, bu genlerden ‘ADCK4’teki bozuklukların, sinsi seyreden ve ergenlikte  böbrek yetmezliğiyle kendini gösteren bir hastalığa neden olduğunun ortaya konulduğunu belirtti.

Bu hastaların sağlıklı olduğu zannedilen kardeş ve akrabalarında, erken çocukluk döneminde taramayla aynı bozukluğun bulunduğunun saptanması halinde ‘koenzim Q10’ tedavisine başlanabileceğini belirten Özaltın, bu sayede böbrek yetmezliğine gidişatın önlenebileceğinin kanıtlandığını söyledi.

7 MİLYON NADIR HASTA VAR

Doç. Dr. Fatih Özaltın, nadir kalıtsal hastalıkların dünyada en az 250 milyon, Türkiye’de ise 7 milyon kişiyi etkilediğini ifade ederek Türkiye’de akraba evliliği oranının Batı toplumlarına göre daha yüksek bulunmasının kalıtsal nadir hastalıkların sıklığını artıran etken olduğuna dikkat çekti.

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN