‘Bu nanenin hiç kokusu yok’ diyorsan dikkat!

‘Bu nanenin hiç kokusu yok’ diyorsan dikkat!

Tıp dünyası günümüzde sadece yaşlıları değil herkesi tehdit eden demans yani bunamaya çare bulmak adına çalışmalarına devam ediyor. Yeni yapılan bir araştırmayla nane, balık, portakal, gül ve deri kokusunun alamamanın demansın belirtisi olabileceği tespit edildi.

Bilim dünyası demans yani bunamanın belirtileri, neden ortaya çıktığına ilişkin araştırmalarını sürdürüyor. Konuyla ilgili son araştırmanın sonuçları Chicago Üniversitesi’nden geldi. Amerikan Geriyatri Derneğinin haftalık dergisinde yer alan çalışmaya göre nane, balık, portakal, gül ve deri kokusunun alamamanın demans hastalığının belirtisi olabilir.

Çağımızın en büyük hastalıklarından biri olan demans hastalığını belirlemede kullanılmak üzere yeni bir koku testi üzerinden çalışan Chicago Üniversitesi ‘nden araştırmacılar, yaşlı kadın ve erkeklerde bir dizi inceleme yaptı. Araştırma kapsamında 57 ile 85 yaş arasındaki 3 bin kadın ve erkeğe bir test uygulandı. Bu testte nane, balık, portakal, gül ve deri kokuları deneklere koklatıldı. Yaklaşık beş yıl sonra bu kişilerle yapılan araştırmada beş kokudan birini tek tek söyleyemeyen kişilerin neredeyse tamamı bunama yaşarken, bir ya da iki doğru cevap verenlerin yaklaşık yüzde 80’inde demansa rastlandı. Araştırma ekibinden Prof. Jayant Pinto “Koku alma, duyular arasında en az kıymetli ve daha az takdir edilen. Oysa koku duyusunun kaybolması, bir şeylerin yanlış gittiğine ve önemli bir hasarın oluştuğuna dair güçlü bir işarettir. Bu basit koku testi, demans açısından halihazırda yüksek risk altındakileri tanımlamak için hızlı ve ucuz bir yol sağlayabilir. Klinik testler için daha fazla çalışma yapılması gerekecek. Fakat risk altındaki kişilerin bulunmasına yardımcı olabilir. Ayrıca altta yatan mekanizmaları anlamalıyız ki nörodejeneratif hastalıklara karşı yeni tedaviler ve önleyici müdahaleler geliştirebilelim” dedi.

İNANMAYAN DA VAR 

Koku alma sinirlerinin beynin demansa yakın bölümünde olduğu için koku testlerinin ileri ki dönemlerde daha da geliştirilerek demansı önceden bilme konusunda yardımcı olabileceğini ön görülüyor. Araştırmaya temkinli yaklaşan bilim insanları ise kişilerin başka nedenlerle koku alma duyusunu kaybedebileceğini belirterek koku testinin bunamanın başlangıcını tahmin etmede yararlı bir araç olacağı fikrini desteklemediğini söylüyor. 

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN