Çağrı merkezi sektöründe 12 bin kişinin işi tehlikede

Çağrı merkezi sektöründe 12 bin kişinin işi tehlikede

Elektronik ticareti düzenleyen kanunun Mayıs ayında devreye girmesiyle çağrı merkezi sektörü yüzde 15 küçülebilir ve 12 bin çalışan işini kaybedebilir.

KARAR.COM  

1 Mayıs 2015 tarihinde yürürlüğe girecek olan Elektronik Ticaretin Düzenlenmesi Hakkındaki Kanun Türkiye’de çağrı merkezi sektörünü önemli ölçüde etkileyecek. İnternet ve telefon üzerinden satış/pazarlama faaliyeti sunan şirketlerin tüketicinin izni olmadan ticari herhangi bir amaçla onlarla iletişim kurmasını engelleyecek olan kanun, sektörün küçülmesi ve istihdamın azalması endişesi yaratıyor. 

Çağrı Merkezleri Derneği’nden alınan bilgiye göre, söz konusu kanunun devreye girmesiyle toplam büyüklüğü 1,6 milyar doları geçen Türkiye çağrı merkezi sektörü ciddi bir dönüşüm yaşayacak ve bu sektörde çalışan 80.000 kişinin yüzde 25’i istihdam anlamında olumsuz etkilenecek. Bununla birlikte, ticari faaliyetlerin daralması ile Anadolu’daki çağrı merkezlerinin iş hacmi yaklaşık yüzde 10; tüm sektörün ise yüzde 15 kadar küçülmesi söz konusu olacak. 

“Yönetmelikler sektörleri koruyacak şekilde hazırlanmalı”

Konuyla ilgili açıklama yapan Çağrı Merkezleri Derneği Yönetim Kurulu Başkanı Metin Tarakçı, yeni yasayla birlikte özellikle CRM uygulamarında, sadakat programlarında ve dijital pazarlama faaliyetlerinde büyük değişimler yaşanacağını dile getirdi. Bu tip düzenlemelerin, tüketici haklarının korunması ve bilgilerin güvenliğinin sağlanması, sektöre olan güvenin artması ve AB uyumu açısından önemli olduğunu belirten Tarakçı, eş zamanlı olarak sektörlerin ticari faaliyetlerinin de aynı bakış açısı ile korunması gerektiğini savundu. Bu tip yasal düzenlemelere kesinlikle ihtiyaç duyulduğunu ifade eden Tarakçı, “Bu kadar katı ve belirsizliklerle dolu bir düzenleme her ne kadar iyi niyetle kurgulanmış olsa da, ülkedeki ekonomik ve ticari faaliyetlerin önünü kesmekle birlikte sağlanan onbinlerce istihdamın da olumsuz etkilenmesine neden olacaktır” dedi. Tarakçı, bu noktada, kanunun uygulama esaslarını belirleyecek olan yönetmeliklerin sektörleri de rahatlatacak ve koruyacak şekilde hazırlanması gerektiğini vurguladı. 

Kanunun çok genel kapsamda yayınlandığını dile getiren Tarakçı, eksik kalan birçok husus için uygulama usul ve esasları belirlemek adına hazırlanacak ikincil düzenlemelerin yayınlanmasını beklediklerini kaydetti.

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN