Çavuşoğlu'nun Almanya'da konuşma yapacağı etkinlik iptal edildi

Çavuşoğlu'nun Almanya'da konuşma yapacağı etkinlik iptal edildi

Almanya'da Kuzey Ren Vestfalya Eyaleti hükümeti, Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu'nun konuşma yapacağı Solingen faciası için düzenlenecek etkinliği iptal etti.

KARAR / FRANFURT 

Solingen saldırısının 25'inci yıldönümü dolayısıyla 29 Mayıs'ta Kuzey Ren-Vestfalya (KRV) eyalet parlamentosunda Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu'nun katılacağı bir anma töreninin düzenlenmeyeceği belirtildi. KRV eyalet parlamentosu İhtiyarlar Heyeti'nin bu yöndeki uzlaşmasının Sosyal Demokrat Parti (SPD) ve Yeşiller parti grupları tarafından da onaylandığı bildirildi.

Düsseldorf kentindeki eyalet parlamentosunun Sosyal Demokrat ve Yeşiller milletvekillerinin Çavuşoğlu’nun parlamentoda konuşma yapmaması için Cuma günü görüştükleri ve mutabık kaldıkları belirtildi. Bu etkinliğe katılıp bir konuşma yapması beklenen Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu’nun konuşması da böyle engellenmiş oldu.

Kölner Stadt Anzeiger gazetesinde yer alan habere göre bu etkinlik yerine Eyalet hükümeti tarafından başbakanlık ya da başka bir mekanda yapılması düşünülen bir anma yapılacak. 

Solingen’de 29 Mayıs 1993 çıkında ırkçı kundaklama sonucu çıkan yangından Genç ailesinin 5 ferdi hayatını kaybetmişti. KRV Başbakanı Armin Laschet, Genç ailesinin talebi üzerine Türk hükümetine davette bulunarak bir yetkiliyi eyalet parlementosunda 25. yıl anma etkinliğinde  konuşmak üzere davet etmişti. 
 
Eyalet parlementosunda başta Yeşiller milletvekilleri olmaz üzere Çavuşoğlu’nun anma törenini seçim propagandası olarak kullanabileceği yönünde eleştiriler vardı. KRV eyalet hükümetinin yeni kararı Dışişleri Bakanı Çavuşoğlu’na henüz iletilmedi. 
 
Federal Dışişleri Bakanı Heiko Maas da daha önce yaptığı açıklamada Çavuşoğlu’nun yapacağı konuşmanın yabancı hükümet temsilcilerinin Almanya’da seçim propagandası yapma yasağı kapsamında değerlendirilmeyeceğini açıklamıştı.
 
Genç ailesinin parlementoda anma töreninin iptal edilmesine sıcak bakmadığı da öğrenildi.

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN