Çelikte ek vergiyle ABD sanayisi kaybeder

Çelikte ek vergiyle ABD sanayisi kaybeder

ABD Başkanı Trump’ın, çelik ve alüminyuma ek vergi kararı ile sonunda kaybedenin ABD sanayisi olacağını savunan Borusan CEO’su Uğur, “Başka sektörleri etkileyecek” dedi.

ABD Başkanı Donald Trump’ın çelik ve alüminyum ithalatına ek gümrük vergisi getireceğini açıklaması tepki çekti. Gelecek hafta imzalayacağı karar ile çelik ürünlerinin ithalatına yüzde 25, alüminyuma da yüzde 10 vergi getireceğini duyuran Trump’ın kararını korumacılığı yaşatmak olarak değerlendiren Borusan Holding CEO’su Agah Uğur, sonunda kaybedenin ABD sanayisi olacağı değerlendirmesinde bulundu. Uğur, Borusan Holding’in vizyon paylaşım toplantısında yaptığı konuşmada, 2017’nin iyi geçtiğini ve 2018 için de olumlu düşünceleri ve hedeflerinin bulunduğunu söyledi. Uğur, şunları kaydetti: “Petrol fiyatları yüzde 23-24 arttı. Bu da ABD’deki kaya gazı ve kaya petrolü çıkarmak için kullanılan borularımızı olumlu etkiledi. Kazakistan, Rusya gibi; iş makineleri ağırlıklı iş alanlarımızda hem ülke olarak iyi yıl geçirdiler hem de madencilik sektöründeki fiyatlar yükseldi. Bunun neticesinde 2017’de ciromuzu yüzde 31 artışla 17 milyar lira ile kapattık. 2018 yılında yüzde 19 büyüyerek 20 milyar lirayı aşkın ciro hedefliyoruz. Faaliyet karında da 2018 yılında yüzde 19 artışla 1,8 milyar lira planlıyoruz. Yine bu yıl 1,2 milyar liralık yatırım yapacağız. Bin 250 kişiyi Borusan’a kazandıracağız.” Yatırımlarda enerjinin payının yüksek olduğunu, her yıl 400-450 milyon lira enerjiye yatırım yaptıklarını aktaran Uğur, “2017 ilginç bir yıldı. Distribütörlük işimizin payı ilk defa toplam yatırımımız içinde bu kadar yükseldi, yüzde 46’ya çıktı” dedi. ABD’nin ek vergi kararına ilişkin Uğur, şunları söyledi: “Trump bir açıklama yaptı. Biz korumacılığa tamamen karşıyız. Korumacılık kötü giden bir şeyin iyileştirilmesi yerine yaşatılması demek. Buna inanmıyoruz. ABD zaten en korumacı ülkelerden biri... Şu anda zaten sadece 150’nin üzerinde işleyen korumacı kurallar, vergiler konulmuş düzenden bahsediyoruz. ABD’deki en standart çelik dünyanın en pahalı çeliği... Bunun üzerine tamamıyla uydurma bir kararla stratejik sektörlerin korunması… Stratejik sektör dedikleri de ABD’nin savunma sanayi... Savunma sanayinin korunması için çelik ve alüminyuma vergilendirme getiriyorlar. Sonunda kim kaybedecek? Mutlaka ABD sanayisi kaybedecek. ‘Savunma sanayisini koruyalım’ derken ABD’de tüketilen çeliğin sadece yüzde 3’ünü savunma sanayi kullanıyor. Yüzde 97’si başka sektörleri etkileyecek.”

KREMASINI BİZ YİYECEĞİZ

2017’de 600 milyon dolar cironun ABD’den geldiğini söyleyen Agah Uğur, “2018 bütçelerimizi yaparken sıkıntıya girilebilir öngörüsüyle ABD’ye ihracat hedefimizi düşürmüştük. Avrupa’ya, Türkiye içindeki bazı sektörlere kanalize olduk. Bu yıla etkisini minimumda atlatmayı ümit ediyoruz. Burada kaybetme potansiyeli olan karlılığımızı ABD’deki tesisimizin karlılığının artmasıyla telafi edeceğiz. ABD’de kaya gazı ve kaya petrolü iyi gidiyor. Oradaki fabrikamız olumlu bile etkileniyor. Bu işin kremasını bu yıl yiyeceğiz gibi gözüküyor. Üretimimizi genişletmeye gidebiliriz. Türkiye ise ihracatında büyüme olmazsa bile yerini koruyacak” dedi.

PİYASALARDA TRUMP ETKİSİ

ABD Başkanı Donald Trump’ın, ithal ettikleri çelik ve alüminyuma gümrük vergisi uygulanmaya başlayacaklarını açıklamasının ardından başta ABD ve Asya borsaları olmak üzere, küresel piyasalar büyük düşüşler yaşadı. Açıklamanın ardından Wall Street’te gün içinde 150 puan yükseliş kaydeden Dow Jones yüzde 1.68’ik bir düşüşle 400 puan kayıp yaşadı. S&P 500 Endeksi’nde ise kayıp yüzde 1.4 oldu. Nasdaq Bileşik Endeksi'nde ise yüzde 1.27’lik bir düşüş yaşandı. Ford Motor Company hisseleri açıklamayla yüzde 3 düşüş yaşarken, General Motors hisseleri ise yüzde 4’e yakın kayıp yaşadı. ABD merkezli çelik şirketlerinin hisseleri ise yükseldi.

TİCARİ SAVAŞ NİTELİĞİNDE

ABD Başkanı Donald Trump’ın, çelik ve alüminyum ithalatında gümrük vergisi uygulayacaklarını açıklamasına, Almanya’dan tepki geldi. Almanya Dışişleri Bakanı Sigmar Gabriel Trump’ın yeni vergi planının Avrupa ile ticaret savaşına neden olabileceğini söyledi. ABD tarafından uygulanmaya konacak olan yeni vergilerin Avrupa’da binlerce kişinin işlerini kaybetme riskini doğuracağını belirten Gabriel, Trump’a planı gözden geçirme çağrısı yaptı. Ticaret alanında yaşanacak bir çekişmenin ne ABD’nin ne de Avrupa’nın çıkarına olduğunu vurgulayan Gabriel, “İki tarafın birbiriyle kavgası, üçüncü tarafı memnun eder” dedi. Gabriel, Avrupa Birliği’nin ABD’nin vergi kararına karşı “kararlı bir şekilde” cevap vermesi gerektiğini belirterek, alınan kararın ticari bir savaş niteliğinde olduğunu söyledi. Avrupa Komisyonu Başkanı Jean-Claude Juncker ise bu kararın, binlerce Avrupalının işini riske atacağını söyleyerek, “çıkarlarını savunmak için gereken ciddi tepkiyi vereceklerini” açıkladı. Trump’ın aldığı karar doğrultusunda ABD önümüzdeki haftadan itibaren çelik ithalatında yüzde 25, alüminyum ithalatında ise yüzde 10 vergi uygulayacak.

 

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN