Çok kazaya çok az kazaya az indirim

Çok  kazaya çok az kazaya az indirim

Bakanlar Kurulu kararıyla zorunlu trafik sigortası primlerinde yeni dönem başladı. Bundan böyle kaza yapmayan sürücü 470 TL, kaza yapan ise 2 bin 138 TL ödeyecek. Eski sisteme göre oransal olarak çok kaza yapana daha fazla indirim yapılıyor.

Zorunlu trafik sigortasındaki fiyat karmaşası sona erdi. Hazine Müsteşarlığının “Karayolları Motorlu Araçlar Zorunlu Mali Sorumluluk Sigortası Pirimlerine İlişkin Genelgesi” kurumun internet sitesinde yayımlandı. Genelgeye göre, yapılan değerlendirme sonucunda, söz konusu sigortanın zorunlu olması ve sigortalılar açısından primlerin ödenebilecek seviyede tutulması hususları göz önünde bulundurularak, 12 Nisan -31 Aralık tarihlerinde uygulanmak üzere zorunlu trafik sigortalarına ilişkin bazı kararlar alındı. Yeni uygulamayla birlikte tavan fiyatlar illere göre değişecek.

17-04/12/ekran-resmi-2017-04-12-051315.pngBugünden itibaren primlerde yaklaşık yüzde 20 indirim olacak. Buna göre İstanbul’da hiç kaza yapmayan iyi sürücüler yaklaşık 470 lira, kaza yapanlara ise 2 bin 138 liralık fatura çıkacak. Zorunlu trafik sigortasında primler 7 ayrı basamak olarak belirlendi.  1’inci basamakta olanlar en çok kaza yapanlar yüzde 150 ek primle yaklaşık 2 bin liranın üzerinde  2’nci basamakta olanlar yüzde 100 ek primle 1.700 liraya yakın  3’üncü basamakta olanlar yüzde 50 ek primle yaklaşık 1.200 lira 4’üncü basamaktakiler 800 liranın üzerinde  5’inci basamaktakiler yüzde 15 indirimle yaklaşık 700 lira  6’ncı basamaktakiler yüzde 30 indirimle yaklaşık 600 lira  7’nci basamaktakiler ise yüzde 45 indirimle yaklaşık 450 lira prim ödemesi yapacaklar.

Türkiye genelinin belirlendiği İzmir, Yalova, Erzurum ve Kayseri için 7. basamak olan tavan fiyat primi otomobilde 444 lira oldu. Primler bazı illerde 438 liraya kadar düşüyor. Tavan fiyat uygulamasında, kaza frekansları göz önünde bulundurularak Türkiye 8 il grubuna ayrıldı. Trafiğe çıkacak 4’üncü basamakta (daha önce araç sahibi olmayan kişiler) araçlardan otomobilde baz alınan tavan fiyat 807, kamyonette bin 55, motosiklette ise 329 lira olarak belirlendi. Bu fiyatlar il gruplarına göre artıp, azalacak. İl bazında uygulanacak indirim oranları tablosuna göre, İzmir, Yalova, Erzurum ve Kayseri illerine indirim veya artırım uygulanmayacak. Bunun yanında İstanbul’da yüzde 6 Kocaeli, Ankara ve Bursa’da yüzde 3 zamlı prim uygulanacak. Diğer iller ise yüzde 1’den başlayıp ve yüzde 5’e kadar çıkan indirimler var.

ESKİ POLİÇEDEN FARK GERİ ÖDEMESİ YOK

Eski zorunlu trafik sigortası poliçeleri iptal edilerek, yeni poliçe düzenlenemeyecek. Bugüne kadar pahalı fiyatlardan tüketici aleyhine zorlu trafik sigortası primleri kesiliyordu diye Tüketici Başvuru Merkezi Onursal Başkanı Aydın Ağaoğlu, yeni yönetmelikte bazı bölümlerin ortadan kalktığını söyledi. Hazine Müsteşarlığının tavan fiyat uygulamasıyla yüzde 30’lara varan indirim olacağı açıklanmıştı ve daha öncesinde 3 aylık dönemde sigorta yaptıranlar farkı alabileceklerdi. Bunun üzerine Ağaoğlu, “Örnek vermek gerekirse bundan 3 gün önce sigorta yaptırdıysan, yeni uygulamadan faydalanamayacaksın. Eski poliçeni iptal edebilirsin fakat yeni indirimli poliçe için eskiden gelen farkı alamıyorsun.”

338 LİRAYA DA TRAFİK SİGORTASI VAR 6 BİN LİRAYA DA

Sigorta Bilgi ve Gözetim Merkezi’nin tarife prim sorgu verilerine göre, dün aracını zorunlu trafik sigortası yaptıran bir araç sürücüsü sitede farklı fiyatlara ulaşabilirdi. Buradaki verilere göre 2017 model bir otomobil için İstanbul’da basamaklara göre olan fiyat skalası oldukça değişim gösteriyor. Birinci basamakta ortalama prim 1.725 ile 2 bin 692 lira arasında bir ödeme yapacakken, ikinci basamakta bu rakam 1.573 ile 5 bin 862 liraya kadar çıktığını görüyoruz. Üçüncü basamakta ise bu fiyat teklifleri 997 liradan 6 bin 37 lirayı kadar yükseliyor. Tabi burada teklif veren şirketlerin sayısında da farklılıklar oluyor. İlk üç basamakta teklif veren şirket sayısı 10’u bulmazken, sonrasında bu rakam 21 şirketi rekabet ettiriyor. Tabi burada en fazla teklif oranı ise dördüncü basamakta veriliyor.  Burada en düşük zorunlu trafik sigortası teklifi 824 lira iken, en yükseği 4 bin 133 lira. Sigorta şirketlerindeki teklif uçurumu bu sorgu sistemiyle de ortaya çıkmış oluyor. Bu sistem üzerinden basamağa göre ortalama 338 liraya da trafik sigortası var 6 bin lira üzerine de.

17-04/12/ekran-resmi-2017-04-12-051330.png

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN